Logo-youngadults-site

Teardrop sleurt je mee als een vloedgolf!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Teardrop

TeardropHeb jij ze ook gelezen? De boeken uit de Fallen-serie? Of misschien ken je Lauren Kate al van haar op zichzelf staande boek Het Verraad van Nathalie Hargrove? Fans kunnen blij naar de winkel rennen, want Teardrop, het eerste deel van een nieuwe serie, ligt in de winkels!

In dit nieuwe boek komt Eureka’s moeder bij een onverwachte vloedgolf om het leven. Eureka verdrinkt zelf ook bijna, maar wordt op mysterieuze wijze gered. De tijd die volgt is een hel. Het lukt Eureka niet goed om de draad van het leven weer op te pakken , omdat ze haar moeder verschrikkelijk mist. Ze is niet langer de aanvoerder van haar Cross Country team en ze overweegt zelfs om er helemaal uit te stappen. Ze sluit zich af voor haar klasgenoten. Met haar vader en zijn nieuwe vrouw Rhoda heeft ze bijna alleen maar ruzie. Eureka voelt zich zelfs zo depressief, dat ze een zelfmoordpoging onderneemt. Dat levert haar verplichte therapie op. Als het testament van haar moeder wordt geopend, blijkt dat Eureka enkele bijzondere voorwerpen heeft geërfd: een medaillon, een dondersteen en een boek, dat is geschreven in een taal die ze niet kan lezen. Eureka wil zo graag weten waarom haar moeder waarde aan deze voorwerpen hechtte, dat ze besluit om iemand in te huren om het boek voor haar te vertalen. Intussen leert Eureka een mysterieuze jongen kennen. Ander duikt vaak plotseling op en verdwijnt net zo snel weer. Toch moet ze wel heel veel aan hem denken. Intussen is daar ook nog Brooks, haar allerbeste vriend, die zich ineens vreemd gaat gedragen. Wat is de connectie tussen de dood van haar moeder, de mysterieuze voorwerpen, Ander en het feit dat Eureka van haar moeder nooit mocht huilen?

Teardrop vs Fallen
Fallen was één van de eerste young adultboeken die ik las en ik was er helemaal weg van. Ten eerste dat omslag… Wat een sfeer! Maar het belangrijkst is natuurlijk de inhoud. Als mensen mij in de boekhandel vroegen om een boek dat vergelijkbaar was met Twilight, pakte ik vaak niet een ander boek over vampiers, maar raadde juist Fallen aan, omdat ik vond dat de sfeer daarin veel dichter bij Twilight lag en daar ging het naar mijn idee om. Een rustig en onschuldig meisje – een beetje in zichzelf teruggetrokken – dat in een nieuwe situatie belandt. Daar ontmoet ze een onbereikbare jongen die te mooi lijkt om waar te zijn, maar die heel vijandig op haar reageert bij de eerste kennismaking en die een mysterieus geheim met zich meedraagt. Hoewel de sfeer in het omslag van Teardrop wel totaal anders is dan bij Fallen, is het wel weer een prachtig kunstwerk. Ook dit omslag trok mij meteen aan. En hoewel er zeker overeenkomsten te vinden zijn met Fallen (een in zichzelf teruggetrokken meisje, trauma, in strijd met zichzelf), zijn er ook zeker grote verschillen te noemen. De overeenkomsten zijn meteen ook een verschil, want deze zijn in Teardrop allemaal veel zwaarder. Toch vind ik het boek desondanks niet depressief. Je voelt heel duidelijk het diepe verdriet van Eureka, zonder dat je als lezer zelf depressief wordt. In het interview met Lauren Kate vertelde ze mij dat ze het lastig vond om dit te schrijven, totdat ze de oplossing vond in Eureka’s gedachten. Door haar gedachten alle kanten op te laten gaan, vaak ook observatief, merk je als lezer dat ze in zichzelf teruggetrokken is en dat ze zich ontredderd voelt, maar blijft het verhaal ook luchtig lezen. Ook voelt Teardrop veel sprookjesachtiger aan, vind ik. Fallen vond grotendeels plaats op een strengbewaakte school voor ontspoorde jongeren. De sfeer daar was veel grimmiger. Teardrop neemt je mee naar prachtige locaties, zoals het meer waar ze met Brooks gaat varen, de tuin bij het museum waar ze Ander in het geheim spreekt, de bijzondere winkel van Madame Blavatsky en natuurlijk die weg in de middle of nowhere waar ze Ander ontmoet. Hoewel ik echt weg was van Fallen, denk ik dat ik Teardrop zelfs nog een stukje beter vind.

Een “oud” verhaal; als een soort mythe
Toen ik Teardrop had uitgelezen, was mijn eerste reactie om naar de boekenkast te lopen en mijn boeken over mythologie erbij te pakken. Ik kon echter geen verhalen vinden over een Eureka die bijzondere tranen had. Dat vond ik opvallend, want tijdens het lezen voelde het heel sterk alsof Eureka was gebaseerd op een ouder verhaal. Misschien kwam dit door de gelaagdheid van haar karakter, maar het voelde alsof ze veel dieper ging dan een verzonnen personage dat een jaar geleden is ontsproten aan het gedachtegoed van één auteur. Ik denk wel dat dit een teken is dat Eureka een karakter is dat gewoon heel goed is neergezet, want ze bleef me in mijn hoofd bezighouden. Tijdens mijn interview met Lauren Kate ontdekte ik echter dat ze wel degelijk heel veel research heeft gedaan. Mocht je dat interessant vinden, dan kun je er meer over lezen in het artikel met het interview. Vooral haar uitleg hoe ze op het thema tranen is gekomen, vond ik heel bijzonder!

Hoewel Teardrop heel gemakkelijk wegleest, zit er veel diepgang in het verhaal door met name het gecompliceerde karakter van Eureka. Ondanks haar duidelijke depressieve gemoedstoestand, voelt het boek zelf niet zo zwaar. Dat vind ik bijzonder knap gedaan; de lezer wel heel duidelijk het gevoel overbrengen van verdriet en machteloosheid, zonder dat de sfeer de hele tijd zo aanvoelt. De verhaallijn zelf (mogelijk ook door de mooie locaties) doet sprookjesachtig aan. Zelf heb ik heel erg genoten van dit mooie boek en ik ben erg benieuwd naar het tweede deel in deze serie. In het interview werd al duidelijk gemaakt dat het vervolg al is geschreven en zich momenteel in de redactiefase bevindt. Hopelijk hoeven we er niet zo lang op te wachten! Ik geef Teardrop vijf sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Teardrop sleurt je mee als een vloedgolf!

  1. Ga ik dan toch zeker kopen denk ik 😀

  2. Klinkt goed!!! Misschien dan toch maar kopen 🙂
    Of….hier winnen 😛 zou ook leuk zijn 😉

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.