Logo-youngadults-site

Project Persefone – Het Experiment is als kettingroken: VERSLAVEND!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vooraf een waarschuwing. Project Persefone – Het Experiment is als kettingroken: de ene bladzijde steekt de andere aan en het verslavingsrisico is zeer groot! En als het op is, wil je meer…

Noa wordt wakker op een operatietafel, met een gigantische jaap in haar borst. Ze weet uit haar kamertje te ontsnappen en ontdekt dat ze zich op een afgelegen industrieterrein bevindt. Met moeite lukt het haar om weg te komen.
Peter vindt in de bureaulade van zijn vader een map getiteld “Project Persefone”, van de organisatie AMRF. Uit pure verveling besluit hij het internet af te zoeken naar meer informatie over het bedrijf. Kort daarop wordt de voordeur ingetrapt en wordt hij bedreigd.

Noa en Peter kennen elkaar onder de namen Rain en Vallas van de hackerswebsite /ALLIANCE/, die door Peter is opgericht om misstanden via digitale wegen aan de kaak te stellen. Peter is op zoek naar iemand die hem aan meer informatie kan helpen, Noa heeft geld nodig. Dan blijkt dat er reden is om aan te nemen dat hun beider vijanden dezelfde is.

Van alle markten thuis
Iedere keer als ik denk dat Blossom Books voor iedere lezer in de leeftijdscategorie young adults iets te bieden heeft, weten ze daar weer iets nieuws aan toe te voegen. Naast segmenten als mode, chicklitt, dark romance en dystopia, kunnen we daar nu de thriller aan toevoegen. En wat voor een thriller! De acquirerend redacteur Myrthe Spiteri vertelde me op Manuscripta dat Project Persefone – Het Experiment in de lijn ligt van de Millennium Trilogie van Stieg Larsson. Dat vond ik een gewaagde uitspraak. Zelf heb ik die serie met zeer veel plezier gelezen en ik ben zelden een meer gelaagd personage tegengekomen dan Lisbeth Salander. De uitspraak van Myrthe schiep dan ook hoge verwachtingen en tegelijkertijd de twijfel of die wel waargemaakt konden worden. Vanaf de eerste hoofdstukken begreep ik de vergelijking. Ook Project Persefone – Het Experiment gaat over een meisje dat probeert om buiten het systeem om te leven, dat op de vlucht is en dat leeft van hacken. Maar ik was bang dat dit de enige vergelijking zou blijken te zijn. Gaandeweg tijdens het lezen begon ik me meer en meer los te maken van de Millennium Trilogie. Ook dit boek zit vol wervelende actie, achtervolgingen, gelaagde karakters en een tenenkrommend goed georganiseerde vijand. Nu ik het boek uit heb durf ik te zeggen dat ik het voor de verandering eens ben met deze referentie.

Heel veel ogen
Project Persefone heeft niet één vertelperspectief. Allereerst zijn er de perspectieven van Peter en Noa, maar af en toe kijk je ook mee door de ogen van Amanda, de vriendin van Peter. Dat vergroot de spanning alleen maar. Bijna ieder hoofdstuk eindigt op een manier dat je zo snel mogelijk verder wilt lezen, om vervolgens weer in een ander personage te belanden. Naast verschillende “ogen”, maken we ook kennis met andere gedenkwaardige karakters, zoals Cody, de beste vriend van Peters overleden broer Jeremy en de geheimzinnige A6M0.

Zo oneerlijk!
Ik denk dat één van de redenen dat je MOET blijven lezen, het gevoel van oneerlijkheid is. Dat groeit alleen maar naarmate de hoofdstuknummers hoger worden. Als lezer blijf je je afvragen waar de rechtvaardigheid in deze wereld gebleven is en het zet je aan het nadenken over de minder gefortuneerde mensen in het leven. Over weeskinderen, zwervers en anderen die door de maatschappij en het systeem zijn verworpen. Als iemand hen pijn of kwaad doet, waar kunnen zij naartoe voor bescherming en rechtvaardiging? Wie strijdt er voor hun rechten? Wie mist hen überhaupt als ze zomaar verdwijnen? Vragen waar je meestal niet zo over nadenkt, maar waarvan ik vermoed dat ze wel gesteld moeten worden. Ook in onze maatschappij.

Begin van een spannende serie
Het Experiment is het spannende eerste deel in de serie Project Persefone. Zelf hoop ik dat het tweede deel snel zal komen. Ik kan in ieder geval niet wachten om meer te lezen van Michelle Gagnon. Ik geef dit eerste deel vijf sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “Project Persefone – Het Experiment is als kettingroken: VERSLAVEND!

  1. Deze lijkt me echt super!

  2. nou mooi zet ik op mijn lijstje 🙂

  3. De preview was al veelbelovend 🙂

  4. Deze lijkt me heel spannend !!
    8)

  5. deze MOET ik gwn echt lezen!!!:D

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.