Logo-youngadults-site

Saeculum: ijzingwekkend en ijzersterk

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In Saeculum leren we Bastian kennen, een nuchtere medicijnenstudent die eigenlijk niet zoveel tijd heeft voor ontspanning. En al helemaal niet voor het soort ontspanning waarmee zijn vriendin Sandra aankomt: zij is namelijk dol op fantasyfestivals en live action role playing, ook wel larp genoemd. Hij denkt er daarom ook wel twee keer over na als hij door Sandra wordt meegevraagd naar een larp met haar rollenspelgroep Saeculum. Vijf dagen lang in een groot en duister bos, afgezonderd van de buitenwereld, waarbij moderne dingen ten strengste verboden zijn, is helemaal niets voor Bastian. Maar verleid door Sandra’s schoonheid laat hij zich toch overhalen om mee te gaan. En al snel blijkt dat dit geen goede keuze was…

Het duurt namelijk niet lang voordat de geruchten losbarsten: volgens Doro, één van de larpers, is het bos vervloekt en ze is daarom ook absoluut niet blij met deze locatie. De rest trekt zich echter weinig van haar aan, aangezien Doro’s fantasie regelmatig op hol slaat. Maar wanneer er vreemde boodschappen opduiken en er groepsleden vermist raken, begint de rest van de groep toch te twijfelen. Zou er dan toch een vloek rusten op het bos? En zo ja, wat heeft die te betekenen? De larpers hebben in elk geval niet veel tijd om hierover na te denken, want er gebeuren steeds meer mysterieuze dingen en het duurt niet lang voordat de eerste gewonden vallen. De larp is nog maar net begonnen, maar nu is al duidelijk dat dit geen normaal rollenspel is. Zal het de groep lukken levend uit het bos te komen?

Razend spannend en doodeng
Saeculum is het tweede boek van Ursula Poznanski, die eerder al bekend werd door het superspannende en verslavende Erebos. Saeculum doet echter absoluut niet onder voor zijn voorganger en weet je net zo hard mee te slepen in een ijzersterk avontuur. Poznanski weet hoe ze een lezer vastgrijpt en niet meer loslaat, waardoor je Saeculum wel in één ruk uit moet lezen. Vanaf het moment dat de vloek genoemd wordt, begint het te kriebelen en wéét je dat er iets mis is. Het is alleen maar afwachten wanneer de hel losbreekt. En dat duurt niet lang: al snel raken de eerste spelers vermist of gewond, blijken er maden in het eten te zitten en is de groep aan het lot overgeleverd.

Fantasie of werkelijkheid?
Een andere vraag die het verhaal extra spannend maakt is: wat is echt en wat is fantasie? Het is namelijk erg gemakkelijk om in één of ander spookverhaal te gaan geloven als er zoveel enge dingen gebeuren. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, maar is het een vloek die hier aan het werk is, wordt er een ziek grapje met de groep uitgehaald of is het allemaal gewoon een gruwelijk toeval? Elk personage heeft er een andere mening over, waardoor het tot vlak voor het einde onduidelijk blijft wat er nu precies aan de hand is. Als lezer wordt je constant op het verkeerde been gezet en net als je denkt dat je weet wat er aan de hand is, blijkt alles toch weer net anders te zitten. Die onvoorspelbaarheid houdt het boek van begin tot eind superspannend.

Leiders, vluchters en geflipten
De personages in Saeculum zijn levensecht. Elk personage denkt anders over alle gebeurtenissen, en daarom reageert iedereen er ook anders op. Sommigen nemen de leiding, anderen durven geen stap meer te verzetten. Enkelen worden agressief, anderen worden gewoon gek. Zo trekt Doro zich helemaal in zichzelf terug en voert ze bezweringen uit in de hoop de groep te beschermen tegen de kwaadaardige vloek, terwijl Bastian gewoon zijn nuchtere zelf blijft en een oplossing probeert te vinden. Maar dat is niet gemakkelijk in een situatie die elke seconde verslechtert en vluchten blijkt niet zo simpel te zijn als het lijkt. Daarbij blijkt ieder groepslid geheimen te hebben en doen sommigen zich anders voor dan ze zijn. De spanning is om te snijden en vriendschap en liefde maken plaats voor wantrouwen, angst en irritatie.

Met Saeculum heeft Ursula Poznanski mij in elk geval weer helemaal weten te overtuigen. De personages zijn levensecht en het is ontzettend interessant om te zien hoe mensen kunnen reageren in een situatie als deze. Het verhaal is onvoorspelbaar, ijzersterk en nagelbijtend eng, en daarom geef ik dit boek vierenhalve ster!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “Saeculum: ijzingwekkend en ijzersterk

  1. Deze staat nog steeds op mijn to read lijstje.. 🙂

  2. Ik vond Erebos echt goed, dus ik denk dat ik dit boek zeker nog ga lezen 🙂

  3. Heb hem vorige week gelezen, echt onwijs tof!

  4. Ik wil hem nog steeds lezen, want hij klinkt veelbelovend.

  5. Dit boek is echt zoo erg spannend!!:D superleuk boek:-)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.