Logo-youngadults-site

Savelsbos – een debuut dat je moet lezen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In de laatste zomer van hun lagere schooltijd spelen de vrienden Jonas, Nils, Ron, Daniël en Juul in de grotten van het Limburgse Savelsbos. Volgend jaar zal alles anders zijn en zal hun club uitwaaieren naar verschillende scholen. Hun toekomst moet nog beginnen. Maar dan verdwijnt de mooie, opstandige Juul spoorloos. De vrienden zagen haar voor het laatst in de mergelgrot en voor ze het beseffen ligt alle schuld bij hen. De twaalfjarige jongens worden veroordeeld voor het incident.
Tien jaar later komt het Savelsbos-mysterie opnieuw in de media, en de jongens worden tegen wil en dank geconfronteerd met hun verloren jaren. Ze besluiten weer bij elkaar te komen om voor eens en altijd de waarheid over die noodlottige dag aan het licht te brengen. Maar de vriendschap is veranderd en hun herinneringen lijken allemaal een andere waarheid te belichten.

Spannend debuut
Met Savelsbos heeft Dennis Rijnvis (wetenschaps)journalist voor o.a. Nu.nl, de Volkskrant, Quest en Kijk, een debuut geschreven dat je al bij het eerste hoofdstuk onder de huid kruipt en niet meer loslaat. De spanning wordt heel langzaam opgebouwd zonder ook maar één seconde saai te worden om bijna aan het einde tot explosie te komen.

Waarheid
Savelsbos begint met de eerste dag dat Daniël, Nils en Jonas op zoek gaan naar degene die werkelijk achter de verdwijning van Juul zit en is doorspekt met flashbacks waarin Daniël je mee terug de tijd in neemt. In de drie dagen dat de jonge mannen de waarheid boven tafel proberen te halen wordt veel duidelijk, maar de vraag blijft voortdurend in je hoofd spoken: ‘Wie zit er nou achter de verdwijning van Juul?’

Onderhuidse spanning.
Waar ik vooral door gegrepen werd was de onderhuidse spanning tussen de vrienden. Je voelt de stress en de agressieve sfeer. Je voelt de irritaties en het wantrouwen. En dan ook nog het angstzweet. Komt het allemaal wel goed? Doen ze hier wel goed aan? Hadden ze wel aan dit avontuur moeten beginnen? Hadden ze niet beter ‘gewoon’ door kunnen gaan met hun levens, ook al stelde dat niet meer veel voor sinds de verdwijning van Juul.
Ook de karakters staan fier overeind. Vooral Daniël. De volger. De jongen die pratend tegen zichzelf door de tuin liep als kind. Fantaserend over ontmoetingen met popsterren en dromend over een voetbalcarrière glansrijker dan die van zijn vriend Nils. En die nu zijn vrienden weer ‘volgt’ in dit avontuur.

Cross-over
Savelsbos valt niet onder de noemer young-adult. Maar ik werd getriggerd door de achterflaptekst en dacht meteen: ‘Dit is een cross-over’. Die mening heb ik niet hoeven bij te stellen. Dit boek is absoluut een aanrader voor jong volwassen. Ik denk zelfs dat ze ervan zullen smullen. Het is tenslotte een boek over vier jong volwassen mannen en dan ook nog eens doorspekt met spanning. Ik geef het boek 3.5 sterren.

Ik ben in ieder geval blij dat Dennis Rijnvis een contract getekend heeft voor nog een boek. Ik kijk er erg naar uit.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

4 gedachten over “Savelsbos – een debuut dat je moet lezen!

  1. Klinkt wel spannend, maar ik heb het normaal gesproken niet zo op van die onderzoeksboeken met allemaal flashbacks.. Misschien dat als ik hem tegenkom in de bieb dat ik eens zal kijken of mijn mening veranderd kan worden 😉

  2. Het klinkt zeker interessant, als ik hem ooit toevallig tegen kom in de bieb zal ik hem zeker mee nemen.

  3. Ik weet niet of het echt iets is wat ik zou lezen. Denk eigenlijk van niet, al klinkt het wel spannend! 😉

  4. Mmmh klinkt interessant

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.