Logo-youngadults-site

The Hobbit: An Unexpected Journey: Meer van Tolkiens Midden-Aarde en tegelijkertijd zo anders

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is zover! Het langverwachte eerste deel van The Hobbit is naar de filmzalen gekomen. Bijna tien jaar na de Lord of the Rings-trilogie is het tijd voor de prequel. Want we weten allemaal dat Frodo Ballings de Ene Ring van zijn oom Bilbo krijgt, een klein voorwerp dat zo machtig is dat de bezitter ervan de wereld zou kunnen overheersen. En juist daarom moet Frodo de Ring vernietigen. Maar hoe is zijn oom ooit in het bezit van die Ring gekomen? Want een Ring die zorgt voor wereldoverheersing zorgt, wordt niet zomaar in je schoot geworpen. Nee, The Hobbit vertelt het verhaal van Bilbo Ballings, de hobbit die net als alle andere hobbits zijn rustig en gezellig leventje leidt, tot hij door de tovenaar Gandalf uitgekozen wordt om hem en 13 dwergen te vergezellen op een avontuur. De dwergen gaan na lange tijd hun woonplaats de berg Erebor veroveren, die hen bruut ontnomen is door de draak Smaug. En hun reisgezelschap is niet compleet zonder hun “inbreker” Bilbo Ballings.

 

Meer van Midden-Aarde maar toch compleet anders

Iedereen die The Hobbit kent, denkt automatisch aan zijn grote voorganger “Lord of the Rings”; een universum dat de halve wereld heeft meegesleept in de prachtige wereld van J.R.R. Tolkien. De fans kunnen gerust zijn; ze zullen deze wereld nog een stuk beter leren kennen! Niet alleen komen oude bekenden langs, zoals de oude Bilbo Ballings, Frodo himself, Saruman (toen hij nog goed was), Elrond en natuurlijk Gandalf, die ons gedurende heel Bilbo’s reis zal vergezellen en ons zal tonen dat hij de coolste tovenaar is. En wie we zeker niet mogen vergeten is Gollum, van wie Bilbo de Ring steelt. Zo gaan we toch terug naar het grote Ringmysterie. Ook zien we heel wat bekende plaatsen voorbijkomen; de Gouw, Rivendell, en nog meer van het prachtige landschap dat Nieuw Zeeland ons te bieden heeft. Ten slotte heb je nog de soundtrack, muziek die tot in je ziel raakt, afgewisseld met de bekendere deuntjes uit de Lord of the Rings.

Maar terwijl we meer over Midden-Aarde leren kennen, mag deze film toch absoluut niet vergeleken worden met Lord of the Rings. Dit laatste is een duister verhaal over een bloederige oorlog die heel de magische wereld dreigt kapot te maken, en bevat een groot aantal belangrijke personages die deel uitmaken van het Reisgenootschap: hobbits, elfen, dwergen, tovenaars, mensen…

The Hobbit schetst de queeste van Bilbo Ballings, die samen met de dwergen op zoek gaat naar hun oude woonplaats. We gaan terug naar het verleden, waar geen oorlog is en daarom de toon een stuk vrolijker. Deze film bevat dan ook veel meer humor, en tijdens de drie uur film zal er bijna constant een glimlach op je gezicht staan en je zal zelfs een paar keer van je stoel rollen van het lachen. Hier gaat het ook vooral om de Dwergen die hun woonplaats willen heroveren, en dan met name Thorin Eikenschild, hun leider en een echte badass dwerg.

Fantasy van een ongekend niveau
The Hobbit is opnieuw een staaltje van Peter Jackson’s talent om Tolkiens wereld zo juist mogelijk naar het grote scherm te brengen, en daarmee creërt hij een fantasy die niet te overtreffen is. Drie uur lang word jij ondergedompeld in bovennatuurlijke werelden, en geen seconde lang zal je je vervelen. Van het gekke Dwergenfeestje in Bilbo’s huis tot het gevecht tegen de Orks. Van de vermoeiende doortochten doorheen Midden-Aarde tot Bilbo’s spelletje met Gollum… Je zult er weg van zijn. Dankzij de moderne technieken zien de magische plaatsen en wezens er nog indrukwekkender uit dan ze tien jaar geleden al deden. Het is een wereld waar je ingezogen wordt en waar je gewoon niet meer uitwilt. Magische bossen, steden in een berg en elfenvalleien… Je kunt het je niet mooier voorstellen.

Daarnaast bevat The Hobbit een keisterk verhaal, hoewel de fans zullen merken dat Peter Jackson er soms een beetje de vrije hand in heeft genomen. Maar niet gevreesd, hij heeft het op een geweldige manier gedaan. Zo zie je onder andere een belangrijke vergadering vanuit Gandalfs perspectief. Jackson kon het niet laten onder de drie uur film te gaan, maar elke minuut zit je vast gekluisterd aan het scherm. Er gebeurt zoveel en het verhaal gaat zo diep.

Ten slotte zijn er nog de acteurs, die de personages niet spelen, ze zijn hen gewoon. De Lord of the Rings fans zullen geen moment problemen hebben met  Martin Freeman, die de jonge Bilbo vertolkt. Vanaf het eerste moment wekt hij je sympathie en in alles wat hij doet, of hij nu een raar gezicht trekt, zijn zwaard hanteert of niest, is hij Bilbo Ballings. Ook hebben de Dwergen me stuk voor stuk weten te raken, en hoewel ze met zijn dertienen zijn, zijn de meeste zo speciaal dat ze allemaal uitblinken door hun persoonlijkheid en humor. Eerst denk je dat je die drie uur met de dwergen niet gaat doorkomen, maar daarna kun je niet meer zonder ze. Zeker de moeilijke relatie tussen Thorin en Bilbo die probeert te verbeteren is een kerndeel van het verhaal. De andere personages zoals Gandalf en Gollum kennen jullie al, dus jullie hoeven niet te weten dat ze gewoon verdomd goed zijn.

Voor het geval jullie nu nog niet overtuigd zijn, probeer ik het nog een keertje. The Hobbit: An Unexpected Journey is een pareltje in de filmwereld en behoort tot de beste films die ik de laatste jaren heb gezien. Fans van Lord of the Rings zullen meer dan tevreden gesteld worden. Nieuwelingen zullen betoverd worden. The Hobbit verdient geen vijf sterren, maar zeker tien!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “The Hobbit: An Unexpected Journey: Meer van Tolkiens Midden-Aarde en tegelijkertijd zo anders

  1. @ suuzie; daar heb je gelijk in, hahaha (: Een lange recensie, dat heeft soms z’n nadelen ;p

  2. Ik vond d hobbit ook geweldig maar elrond is geen plaats je bedoelt zeker rivendel

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.