Logo-youngadults-site

Behind the scenes – Het verhaal (+ exclusieve preview!)

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In dit project kunnen jullie meekijken met het uitgeefproces van Duizend scherven van mij van Tahereh Mafi. We hebben jullie al een keer gevraagd wat we met het omslag moesten doen, we hebben de titel onthuld en we hebben verteld hoe de deal met Tahereh Mafi (de auteur) tot stand is gekomen. Maar we hebben nog helemaal niks verteld over het verhaal.

Het bepalen wat er uitgegeven wordt is een hele toffe maar ook hele zware taak. Soms lees ik verhalen die ik mooi vind en waarvan ik het leuk zou vinden als meer mensen ze zouden lezen. Die verhalen geef ik een zeven, of ietsje meer. Dan zijn er verhalen die ik mensen zou willen aanraden. Die scoren tussen de acht en de negen. Maar er zijn verhalen waarvan je wil dat iedereen ‘m leest. Nee, verhalen waarvan je eigenlijk vindt dat ze tot verplichte leeskost behoren. En naar dat soort verhalen ben ik op zoek voor Blossom Books.

Mijn leven is 4 muren van in beton gegoten gemist kansen.

Tegenwoordig zijn bijna alle verhalen al verteld. Het is niet voor niets dat men in de literatuurtheorie spreekt over het feit dat alle verhalen op elkaar zijn gebaseerd en er niks geschapen kan worden zonder dat het deels op een ander verhaal is geïnspireerd (of zelfs van een ander gejat is). De kans dat verhalen je aanspreken vanwege het geweldige vernieuwende verhaal is klein (maar niet uitgesloten! Harry Potter bijvoorbeeld was ook heel vernieuwend!) dus wordt de stijl van de auteur steeds belangrijker.

Duizend scherven van mij is een dystopisch verhaal, en valt dus binnen een reeds bestaand genre. Het heeft elementen die vaker voorkomen (onderdrukking, een hoofdpersoon met een vloek een gave en een heftige liefde) en steekt daarom niet met kop en schouders boven de rest uit. Maar wat dit verhaal wel heeft (en de rest niet) is een mega-originele, waanzinnig mooie stijl. Een stijl waardoor het boek je nog heel lang zal achtervolgen.

Zijn handen rennen langs mijn lichaam zijn ogen rennen over mijn gezicht en zijn hart rent rondjes en mijn geest rent een marathon.

Origineler dan origineel
Tahereh Mafi zegt zelf dat ze een stijl heeft waar je óf op slag verliefd op wordt en waar je altijd van zal blijven houden óf die je haat en waarschijnlijk ook niet mooi gaat vinden. Wat er dan zo bijzonder aan is? Nou; Juliette de hoofdpersoon én de persoon achter het ik-perspectief, zit al een hele tijd opgesloten in een gesticht en heeft al heel lang met niemand gesproken. En in plaats van dat er met lange, beschrijvende zinnen wordt uitgelegd hoe zij zich voelt, heeft Tahereh Mafi haar gevoel voor een groot deel geschreven als een ‘stream of consiousness’.

Wait. Whut?

Ken je dat, dat je iets wil zeggen, maar dat er een stortvloed aan woorden door je hoofd buitelt die je op heel merkwaardige wijze wel geordend uit je mond krijgt? Of ken je die situaties waarin je niet zegt wat je denkt? En ken je dat gevoel dat als je iemand iets hoort zeggen, je zeker weet dat ze iets anders bedoelen?

Ja?

Dat zijn precies de dingen die Juliette ook meemaakt. En Tahereh heeft dit inzichtelijk gemaakt door gebruik te maken van onder andere doorgestreepte zinnen, maar ook door hele lange zinnen te schrijven (zonder interpunctie!) waarin de woorden letterlijk over elkaar buitelen en die ook eigenlijk helemaal niet kloppen maar die je toch begrijpt omdat ze precies zijn zoals jij ze ook zou denken. Een beetje zoals de voorgaande zin dus. En daarnaast is Tahereh Mafi ook nog eens een ster in het vinden van metaforen. Sommige zo schitterend dat je ze telkens opnieuw kan lezen en je blijft verbazen over de schoonheid ervan. Dat resulteert in hele bijzondere, superintense stukken en maken van Duizend scherven van mij een boek dat niet te vergelijken is met andere boeken.

Hij raakt me aan alsof ik van porselein ben en ik wil in duizend scherven vallen.

Deze vernieuwende stijl was voor mij een van de belangrijkste elementen om het boek uit te geven. Natuurlijk vind ik het verhaal mooi. En natuurlijk staat het ook op zichzelf als een huis. Maar voor mij is de wijze waarop Tahereh dit verhaal heeft opgeschreven het meest bijzonder. Ik geloof er dan ook heilig in dat juist dát element van Duizend scherven van mij een boek maakt dat met kop en schouders boven andere verhalen uitsteekt.

Ik ben ervan overtuigd dat jullie hetzelfde zullen denken. En om de proef op de som te nemen, kunnen jullie hier al exclusief het eerste hoofdstuk lezen!

Ik ben benieuwd!

Liefs Myrthe
Blossom Books

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Behind the scenes – Het verhaal (+ exclusieve preview!)

  1. Ik hoop zo dat ze een winactie houden voor dit boek (plus eventueel recensie schrijven). Ik moet en zal dit boek lezen.

  2. Ik vind tot nu toe wat ik gelezen heb geweldig , ik vind de schrijfstijl wel leuk en lekker om te lezen, dus hopelijk komt die snel in de winkels;-)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.