Logo-youngadults-site

Behind the scenes – De auteur

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In dit project kunnen jullie meekijken met het uitgeefproces van Duizend scherven van mij van Tahereh Mafi. We vragen jullie regelmatig om raad, en daar zijn al een aantal hele goede dingen uitgekomen; zo laten we op jullie advies een nieuw omslag ontwerpen. Ondertussen zijn we druk bezig met de volgende stappen.

De Nederlandse uitgave van Duizend scherven van mij begint steeds meer vorm te krijgen. We zijn bezig met een omslag, we hebben een titel en ook aan de marketing wordt hard gewerkt (daarover volgende keer meer!). Maar tot vorige week, was ik nog helemaal niet echt bezig geweest met misschien wel het allerbelangrijkste aspect van het boek; de auteur. De schepper. De bron van het verhaal. De moeder van Juliette en Adam: Tahereh Mafi.

Tahereh Mafi (say what? Hoe spreek je dat in hemelsnaam uit? Nou, ZO) is ondertussen een van mijn lievelingsauteurs. Ze is briljant, supergrappig, heel erg spontaan, enorm enthousiast, leuk om mee te praten en kan ook nog eens ge-wel-dig schrijven.

En naast dat ik haar briljant, supergrappig, heel erg spontaan, enorm enthousiast, leuk om mee te praten en een ge-wel-dige auteur vind, heb ik ook enorm veel bewondering voor haar. Want zij is pas 24 jaar en nu al bestsellerauteur.

Dingen over Tahereh Mafi die je (misschien niet) wil weten:

  • De Harry Potter-boeken van J.K. Rowling hebben haar leven veranderd en ze heeft sinds ze het eerste boek las altijd gewacht op een uitnodiging van Zweinstein om daar te komen studeren.
  • Haar favoriete superheld is Batman.
  • Ze heeft een schoenenverslaving en kan bijna langer praten over schoenen dan over haar boek.
  • Haar lievelingseten is Ghormeh Sabzi, een Iraans gerecht wat haar moeder altijd voor haar klaarmaakt.
  • Ze is verslaafd aan de Gilmore Girls.
  • Ze eet liever chocopasta dan pindakaas.
  • Ze spreekt negen talen: Farsi, Spaans, Frans, Italiaans, Portugees, Arabisch, Urdu, Turks en Engels (al spreekt ze de ene wel net iets beter dan de andere).

Living the dream
Tahereh Mafi was net klaar met studeren en had een baantje bij een universiteit waar ze zich inzette  om beurzen voor studenten binnen te hengelen. In haar vrije tijd schreef ze af en toe wel wat, maar het was nooit echt serieus. Totdat ze op een vrije middag achter haar laptop ging zitten en ineens een stem hoorde in haar hoofd. Ze hoorde een meisje tegen zichzelf praten. Het meisje was alleen, bang en zat opgesloten voor een misdaad die ze wel had begaan maar wat nooit haar bedoeling was geweest. Die stem was zo helder, dat Tahereh besloot ‘m op te schrijven.

Twee maanden later lag de eerste versie van haar manuscript voor haar neus. Ze bracht het naar een agent, die was meteen enthousiast, het manuscript werd doorgestuurd naar een uitgever en een dag later (!) werd Tahereh gebeld dat HarperCollins graag een deal met haar wilde sluiten. Van het ene op het andere moment was ze een auteur met een contract ter waarde van een paar ton in haar broekzak.

Tahereh vertelde in een interview dat ik met haar had: ‘Het was echt bizar. Ik mocht eigenlijk op werk niet bellen, maar toen ik een telefoontje kreeg van Jodi (haar agent, red.) rende ik naar buiten om te horen wat ze te zeggen had. Toen ik het nieuws hoorde, viel ik letterlijk om. Dat ik enorme hakken droeg, hielp natuurlijk niet mee. Daarna stuurde ik mijn moeder en mijn man een berichtje en moest ik weer aan het werk. Ik heb nog ongeveer drie maanden moeten doen alsof er niks was gebeurd. Daarna mocht ik het pas vertellen aan de rest van de wereld.’

Dat nieuws heeft de rest van de wereld inmiddels wel bereikt. De vertaalrechten van het boek zijn aangekocht door meer dan 22 landen en er is ook al een optie genomen op de filmrechten door Fox Twentieth Century. En ondanks dat Tahereh de rest van de wereld ook best een bezoekje wil brengen, heeft ze al toegezegd dat ze eerst naar Nederland komt!

Veel liefs,

Myrthe Spiteri
Blossom Books

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Behind the scenes – De auteur

  1. Wow, echt knap… in twee maanden een manuscript schrijven! En dan nog meteen uitgegeven worden… bizar! Wel heel tof, ben benieuwd naar het verhaal.

  2. Wat een leuk artikel, wat een leuk verhaal (soort van mijn droom) en wat een leuke vrouw! Nu weet ik eindelijk hoe ik het in mijn hoofd moet lezen (: En Harry Potter heeft mijn leven ook veranderd (: Echt heel leuk, ben heel benieuwd naar het boek!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.