Logo-youngadults-site

Van sommige dingen kan je nu éénmaal niet weglopen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

‘Nu moet ik beginnen met liegen,’ opent het boek Split van Swati Avasthi. De zestienjarige Jace Witherspoon heeft het eindelijk gedaan: hij is tegen zijn gewelddadige vader in opstand gekomen en is van huis weggelopen. Nu staat hij voor de deur van zijn oudere broer die zes jaar geleden precies dezelfde stap nam, maar van wie hij nooit meer iets hoorde. Hij heeft 3.84 dollar op zak en draagt een geheim met zich mee.

Opnieuw beginnen
Split is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Swati Avasthi die eerder juridisch werk verrichtte voor vrouwen die met huiselijk geweld werden geconfronteerd en hulp zochten. Dat is de basis van dit boek. Jace, zijn broer en zijn moeder zitten jarenlang vast in het web van hun gewelddadige vader en man en het is vreselijk moeilijk om zich daarvan los te maken. Jace gaat er wel vandoor, maar voelt zich tegelijkertijd schuldig; hij laat zijn moeder achter. Hoe moet je dan opnieuw beginnen?

Nieuw leven
Met vallen en opstaan. En in eerste instantie doet Jace dat niet met hulp van zijn broer Christian die hem vooral met tegenzin in zijn huishouden opneemt. Christian had gedacht een punt achter zijn verleden te zetten en de komst van zijn broertje rakelt van alles bij hem op. Het zijn diens vriendin Mirriam, docente op de middelbare school waar Jace naartoe gaat, en Dakota, een aantrekkelijk meisje in de plaatselijke boekhandel, die Jace op weg helpen in zijn nieuwe leven. Maar los van zijn vader, na de ‘split’, is hij zowel wel als niet meer de oude ‘Jace’. Hij moet zichzelf opnieuw uitvinden en de confrontatie durven aangaan met zijn verleden en bovenal met zichzelf.

Direct
Avasthi heeft een meeslepend verhaal geschreven. Split is zeer realistisch in zijn weergave van wat huiselijk geweld betekent; niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Vooral Jace’s moeder weet Avasthi heel raak te portretteren als een vrouw die ondanks het toenemende geweld maar niet van haar man lijkt te kunnen loskomen. Voor Jace is dit onbegrijpelijk en zeer moeilijk mee om te gaan. De relatie tussen de twee broers wordt heel mooi uiteengezet, gekenmerkt als ze is door die ene dominante figuur, de vader, op de achtergrond. Avasthi geeft geen makkelijke oplossingen en vooral in haar beschrijvingen van Jace’s worsteling met zijn eigen donkere kant is ze heel sterk.

Climax
Split werkt toe naar de dag waarop Jace’s moeder definitief bij zijn vader weggaat; hij heeft in het geheim contact met haar (zijn vader weet van niets) en ze belooft haar zoon dat ze met Thanksgiving bij hem en zijn broer zal komen. Dat geeft het boek een duidelijke richting en de climax is schokkend. Daarna verloor het boek voor mij wat vaart en kwam af en toe de (mening van de) schrijfster zelf iets te veel om de hoek kijken. Maar ik kijk zeker uit naar een volgend boek van deze schrijfster. Ik geef Split vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eva

Eva

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.