Logo-youngadults-site

Een adembenemend boek waar de spanning vanaf druipt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Tegenwoordig barst het in de young adult literatuur van de dystopische verhalen. Een heel leuk genre waar ook wat minpunten aanzitten. In veel van deze boeken wordt een wereld geschapen die niet goed is uitgewerkt, teveel gruwelijkheid en te weinig verhaal bevat of weinig origineel is. Legend van Marie Lu wijkt af van de typische dystopische roman door zijn goed uitgedachte plot, mysteries en een hoop originaliteit.

Je komt terecht in de Republiek Amerika, vroeger de Verenigde Staten. Aan de ene kant volg je Day, de meest gezochte crimineel die de Republiek tegenwerkt en Robin Hood uithangt. Maar nog meer probeert hij zijn familie te redden van de pest die de sloppenwijken langzaamaan uitroeit. Op een noodlottige uitstap is hij gedwongen een belangrijk militair uit te schakelen. Aan de andere kant hebben we June, het wonderkind van de Republiek en zus van die gedode commandant. Wanneer ze haar broer verliest, heeft ze nog maar 1 doel: de onvindbare moordenaar opsporen en hem laten boeten.

Twee verhaallijnen worden onlosmakelijk met elkaar verworven
Je ziet zowel Junes als Days kant van het verhaal en hierdoor heb je een nuchtere kijk op alles. Schrijfster Marie Lu bezit het talent om beide verhaallijnen even interessant en inleefbaar te maken, ze zadelt je op met een dubbel gevoel: je wilt meer zien door de ogen van het huidige personage maar tegelijkertijd wil je weten wat er met de ander gebeurt. Erg mooi aan dit verhaal is dat twee personen die op het eerste gezicht elkaars tegenpolen lijken te zijn toch diep vanbinnen op elkaar lijken. Wat zou je doen als je een leven leidt in een totaal ander milieu? Zou je nog steeds dezelfde zijn? Al snel wordt Junes leven verbonden met dat van Day. Bondgenoot of tegenstander? Vriend of vijand? Hun relatie balanceert tussen beide en houdt je in zijn greep.

Tegenstellingen
De wereld is een compleet nieuwe plek geworden. Als tienjarig kind moet je slagen voor een proef die je toekomst bepaalt aan de hand van je uitslag. Hoe hoger je scoort, hoe beter je leven wordt. Marie Lu vult haar wereld met tegenstellingen: aan de ene kant het rijkeluisleventje vol privileges, aan de andere kant het armoedige leven in de sloppenwijken. Aan de ene kant sterke en beschaafde militairen die elk bevel blindelings opvolgen, aan de andere kant Patriotten die vechten tegen het meedogenloze regime. Aan de ene kant een wereld met vernieuwde medicijnen en gevechtwapens, aan de andere kant de pestepidemie. Hiermee toont Lu je hoe de wereld in elkaar zit. Maar ook doet de koelbloedige en keiharde aanpak van de soldaten je denken aan het Naziregime in de Tweede Wereldoorlog. De schrijfster schept een nieuwe wereld en legt toch verwijzingen naar gruwelijke historische gebeurtenissen.

Geniaal plot
Schrijfster Marie Lu is een natuurtalent. In haar debuut barst het van de actiescènes die je kippenvel bezorgen en je het gevoel geven dat je je in een film bevindt. Legend zit vol met mysteries en geheimen die je zelfs met je meeneemt als je niet aan het lezen bent. Wie is er allemaal verantwoordelijk voor de dood van Junes broer? Welk mysterieus virus heeft Days broertje opgelopen en wat heeft de Republiek ermee te maken? Wat is de echte reden achter de pest? Lu heeft alles uitgestippeld. Het plot is verrassend en zet je aan het denken over machthebbers en corruptie.

Eigenlijk is Legend meer dan een dystopisch verhaal. Met zijn actie en mysteries lijkt het meerdere genres in een te zijn. Marie Lu’s spannende schrijfstijl is indrukwekkend. Ze zet je aan het denken over verschillende waarheden en overrompelt je met haar prachtige personages. Daarom kan ik niet anders dan Legend 5 sterren toekennen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Een adembenemend boek waar de spanning vanaf druipt

  1. Die ben ik op dit moment aan het lezen, ik ben tot nu toe onwijs positief over het boek! Het is supermooi geschreven, maar het mooiste vind ik de details die erin zitten. Alles lijkt te kloppen! 😀

  2. Ik heb eens naar de reacties op internet gekeken en die waren ook zo goed!
    Ik wil hem lezen!:D

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.