Logo-youngadults-site

Ik begin net, help!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Je begint net met schrijven of je wilt gaan beginnen met schrijven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je?  Welke tips zijn goed en welke niet? Hoe bouw je een verhaal op en hoe zorg je ervoor dat mensen het leuk vinden?

 

Eigenlijk is daar geen handleiding voor. Iedereen schrijft op zijn eigen manier en de tips die op het internet rond circuleren betekenen uiteindelijk meer een gids dan in steen geschreven adviezen. Er is namelijk niemand die kan zeggen wat voor jou wel of niet gaat werken en uiteindelijk ben jij degene die waarde kan hechten aan de tips. De beste tip die je ooit zal krijgen is om gewoon in jezelf te geloven.

 

Schrijven is iets dat grotendeels gevoelsmatig gebeurd. Je hebt een idee in je hoofd en geeft deze vorm naar een beeld dat je zelf gecreëerd hebt. Of een verhaal goed of slecht is, is hierbij eigenlijk nog helemaal niet aan de orde. Het is belangrijk dat je plezier hebt tijdens het schrijven, want plezier straalt door en maakt een verhaal negen van de tiener keer ook makkelijker te lezen.

 

Je zult ook dingen oppakken uit boeken die je zelf goed of slecht vind. Daarom is lezen voor een schrijver ook best belangrijk. Hiermee maak je een groei door waar je zelf eigenlijk niets van merkt. Je woordenschat wordt groter, je leert te herkennen wanneer iets wel en niet werkt en met een beetje mazzel zul je ook een genre vinden waarin jij je thuis voelt. Het overgrote gedeelte van wat er met je gebeurd wanneer je schrijft en hierin groeit merk je zelf helemaal niet op. Anderen zullen wel merken dat je op bepaalde punten aan het veranderen bent. Afhankelijk van hun eigen voorkeuren zullen ze dit een goed of slecht teken vinden. Maak je hier, zeker in het begin, niet te druk om. Er zullen altijd mensen zijn die je verhalen niet leuk vinden.

 

Elke dag een stukje schrijven, hoe klein ook is ook een tip die veel gegeven wordt. Vaak met veel van de bovenstaande redenen. Groei, vocabulaire en acclimatisering binnen eigen werk. Dat niet alleen, wanneer je elke dag een stukje schrijft (en die hoeft niet eens telkens aan hetzelfde project te zijn) dan heb je een continuïteit in het schrijven. Het word een gewoonte, net als een dagboek bijhouden. Hierdoor wordt het op termijn makkelijker om langdurig aan je verhaal te werken en houdt je ook makkelijker de verhaallijn vast.

 

En de laatste tip die ik hier wil vermelden op dit moment is één waarvan ik vind dat hij echt handig is. Stop met schrijven voordat je erop uitgekeken raakt. En dan bedoel ik niet permanent, maar voor die dag. Wanneer je stopt op een punt dat je eigenlijk nog middenin een scene zit dwingt je fantasie je ertoe om tijdens de rustperiodes verder te denken over wat er mogelijk kan gebeuren. Wanneer je vervolgens weer verder gaat met schrijven komen de woorden makkelijker en gaat het vaak vlotter om dingen in elkaar te puzzelen. Dat niet alleen, wanneer plezier een sleutelwoord is tijdens schrijven is het hoe dan ook beter om te stoppen wanneer het nog leuk is en je eigenlijk nog wel iets verder zou willen schrijven!

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Bianca

Bianca

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.