Logo-youngadults-site

Wat zou je doen als je je laatste dag opnieuw zou beleven?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
voorikval

voorikvalSam hoort bij de populaire meisjes van haar school en is werkelijk een gemeen kreng. Ze heeft geen medelijden wanneer haar medestudenten worden gepest en als Sam dan sterft, had ik als lezer ook absoluut geen medelijden met haar. Sterker nog ik vond het ergens haar verdiende loon, want hoe zij mensen behandeld… dat kan gewoon niet.
Maar net zoals mensen in het echte leven soms een tweede kans krijgen, krijgt Sam dat ook. Op een bijzondere manier beleeft zij telkens haar laatste dag en krijgt zij de kans om dingen recht te zetten, om een beter mens te worden.

Bewustwoording
Oliver heeft een levendige schrijfstijl en weet op een geloofwaardige manier haar personages neer te zetten. Ze draait er niet omheen en laat zien dat personages in boeken niet altijd een goed karakter hoeven te hebben. Sam is oppervlakkig, egoïstisch en zich niet bewust van de dingen die zij anderen aandoet. Maar gaandeweg realiseert Sam zich steeds meer en meer dat haar handelingen en uitspraken, gevolgen hebben. Ze wordt zich meer bewust van haar eigen gedrag en de keuzes die ze maakt en op welke manier dit anderen in haar omgeving raakt (Denk hierbij aan het vlindereffect).
Op een subtiele manier wordt Sam minder egoïstisch en draait de wereld niet meer alleen om haar, maar ook om anderen. Hoewel dit boek over Sam gaat, word je als lezer ook meer bewust van de dingen die jij doet. Lauren Oliver heeft absoluut het talent om lezers tot nadenken te zetten.

Langzaam
Voor mij was het in het begin erg moeilijk om in dit verhaal te komen, want het verhaal komt erg langzaam op gang. Ik heb ook langer over dit verhaal gedaan dan ik normaal gesproken een boek lees. Maar toen ik eenmaal over de helft was, werd ik steeds nieuwsgieriger naar hoe Sam zou groeien als persoon. Welke nieuwe ontdekkingen zij zou doen waardoor zij zich op persoonlijk vlak kon ontplooien.

Herhaling
Doordat Sam de dag dat ze sterft opnieuw beleeft, komt er enigszins wat herhaling in voor, maar er gebeuren genoeg nieuwe dingen dat het verhaal toch interessant maakt. Wel vond ik dat de monologen soms wat lang van stof waren en ook herhaling bevatte, dat had van mij wel wat minder gemogen. Ik denk dat er dan wat meer vaart in het verhaal had gezeten. Na het lezen van de laatste bladzijde moest ik alles ook even laten bezinken, maar het was zeker de moeite waard. Ik geef Voor ik val van Lauren Oliver 3 sterren.

Hebben jullie het verhaal gelezen? Wat vonden jullie ervan? Of hebben jullie anderen boeken van Lauren Oliver gelezen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

6 gedachten over “Wat zou je doen als je je laatste dag opnieuw zou beleven?

  1. Lijkt erg interessant, komt op mijn boekenlijst

  2. Ik heb dit boek een paar maanden geleden geleend van een vriendin, een echte aanrader! Het deed me nog meer beseffen hoeveel invloed keuzes op je leven hebben.

  3. Klinkt erg apart! Geloof dat ik er wel ergens over heb gelezen, maar heb het niet gelezen. Het lijkt me wel iets dat me interessant lijkt om te lezen. Alleen jammer dat je het langzaam op gang vindt komen. Meningen verschillen natuurlijk altijd dus ik denk dat ik het wel meeneem wanneer ik weer in de boekenwinkel kom. =)

  4. Volgens mij heb ik dit boek nog niet gelezen, dus dat moet ik maar eens doen 😉

  5. het is een heel mooi boek;-) zeker een aanrader8)

  6. Dit is één van mijn meest favoriete boeken…
    Na het eerste hoofdstuk begon ik te twijfelen of ik door wilde lezen, omdat ik helemaal niet houd van boeken die vol populaire en seksuele zooi zitten – ik ben zó blij dat ik het tot de laatste bladzijde heb uitgelezen. Het hele boek heeft me geraakt, ontroerd en vooral geïnspireerd.
    Ik vond het ontzettend moeilijk dit boek terug te brengen naar de bibliotheek en ik kan niet wachten om het binnenkort in het Engels te lenen!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.