Logo-youngadults-site

Mythisch sprookje voor alle leeftijden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
smaragd

smaragdSmaragd is het debuut van John Stephens. Voorheen werkte hij mee aan programma’s als Gilmore Girls, the O.C. en Gossip Girl. Hele leuke serie’s allemaal, maar wel echt heel anders dan dit boek.

Het verhaal
Op een witte kerstavond worden Kate en haar broertje Michael en zusje Emma door hun ouders afgestaan om ze te behoeden voor een duister gevaar. Kate’s moeder beloofd hen dat ze op een dag weer bij elkaar zullen zijn. Tien jaar later zijn de kinderen al van weeshuis naar weeshuis verhuisd en weten ze hun eigen achternaam niet meer. Ook hebben ze geen idee waarom ze die dag van hun ouders gescheiden werden. Nadat ze al in zoveel weeshuizen hebben gewoond, worden ze op een dag weer naar een ander weeshuis gestuurd. Maar deze is heel anders dan alle weeshuizen waar ze tot nu toe hebben gewoond. Ze zijn de enige drie kinderen die in het plaatsje wonen en de baas van het huis is de mysterieuze dr. Prym die met magie een vuurtje aan kan steken. Als de kinderen het huis verkennen vinden ze een oud boek waarmee ze naar het verleden reizen. Al snel raken ze verzeild in een wereld vol wolven, dwergen, een reus en nog heel veel andere mythische wezens en is het nog maar de vraag of ze ooit weer terug naar hun eigen tijd kunnen reizen. Ze ontdekken dat er nog twee van die boeken zijn en dat ze ze alledrie nodig hebben om hun ouders terug te vinden. Zal het hen lukken om te overleven in deze gevaarlijke wereld?

Kinderboek?
Na het lezen van Smaragd heb ik een beetje op internet rond zitten kijken en las ik dat dit boek gekwalificeerd wordt als kinderboek. Ook bij mij in de bibliotheek stond hij op de kinderafdeling. Hier ben ik het eigenlijk helemaal niet mee eens. In het boek worden best wel veel mensen en wezens afgeslacht en ik kan me voorstellen dat dit, en sommige van de wezens die in het verhaal voorkomen best wel eng kunnen zijn voor kinderen. Ook kan het verhaal af en toe best verwarrend zijn door alle informatie die je voorgeschoteld krijgt. Ik geef trouwens ook toe dat ik na het lezen van de samenvatting eigenlijk ook dacht dat het een kinderboek was en toch wel met wat tegenzin aan dit boek begon. Maar ik ben heel erg verrast door het verhaal. Het is spannend en mooi geschreven. En zeker niet alleen geschikt voor kinderen.

Volwassen kinderen
Wat ik ook heel leuk vond aan het boek waren de personages Emma en Michael. Ik heb toch wel een aantal keer hardop gelachen door de woedeaanvallen van Emma en de dwergen fascinatie van Michael. De kinderen zijn heel volwassen voor hun leeftijd, misschien zelfs een beetje té volwassen.
Smaragd krijgt van mij 4 sterren. Het is een mooi boek die vooral bij liefhebbers van Harry Potter en The Chronicles of Narnia in de smaak zal vallen.

Ik heb nergens kunnen vinden wanneer deel twee uitkomt maar als het zover is ga ik hem zeker lezen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Jenny Buijs

Jenny Buijs

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Mythisch sprookje voor alle leeftijden

  1. Ik vond het een leuk boek, maar zeker geen YA. Ik zou het eerder inschatten als 13-15. Oudere lezers kunnen er zeker ook van genieten (dat heb ik ook gedaan), maar dat is iets anders dan dat het echt YA is, daar hoort in mijn ogen toch een iets diepere thematiek in te zitten

  2. Ja bij mij in de bieb staat hij dus echt als C boek. Vind ik best raar. Ze hebben bij mij helaas ook geen YA afdeling zoals in veel bibliotheken al wel is. Heel jammer.

  3. Bij ons in de bibliotheek staat het als D boek ofwel Young Adults en dat is prima. Ik heb het boek zelf gelezen en het is inderdaad niet een boek voor jongere kinderen, maar op de jeugdafdeling bij de D boeken is een goede keuze.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.