Logo-youngadults-site

Shortcuts: een liefdesroman

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Shortcuts

ShortcutsShortcuts is een roman over de liefde in al haar facetten. Onbereikbare liefde, liefde op afstand en liefde op het eerste gezicht; ze komen er allemaal in voor. De lezer volgt een groep jongeren in Denemarken tijdens een korte periode in hun leven. In ieder hoofdstuk ligt het perspectief bij één van hen. We ontmoeten gamegekke Kasper die zijn vroegereklasgenote Amanda als een echte held te hulp schiet. We maken kennis met Uffe op wie de jongensachtige Pernille stapelverliefd is, maar hij zeker niet op haar. En we leren de ongelukkige Anne kennen die net Sebastiaan heeft gedumpt, maar na een ongerust telefoontje van zijn moeder plots niet meer zo zeker van haar beslissing is. Hun levens en die van anderen raken elkaar en worden door auteur Mette Finderup met elkaar verweven tot aan de zinderende finale toe.

Denemarken
Shortcuts speelt zich af in Denemarken, een land dat in veel aspecten op ons eigen kikkerlandje lijkt, maar tegelijkertijd heel anders is. In Shortcuts geeft Finderup je op een losse en uitnodigende manier een beeld van dat land. De jongeren komen uit alle lagen van de bevolking. Ze wonen in de stad, op het platteland en aan zee. Niklas is een visser en komt net als Kasper uit Hirthals, Salem die Anne in haar zoektocht naar Sebastiaan helpt, is van Turkse afkomst, terwijl Signe, een vriendin van Amanda, al een baby heeft.

Detail en diepgang
Finderup beschrijft de wereld van deze jongeren met grote aandacht voor detail. Al haar personages, en het zijn er veel, hebben iets heel eigens.  Je kan je heel goed voorstellen hoe Kasper alles in één keer achterlaat om Amanda uit de klauwen van haar gewelddadige vriendje te redden.  Maar wanneer Finderup de logica van Niklas tenslotte uiteenzet, voel je ook met hem mee.  Het zijn Finderups realistische dialogen en invoelende beschrijvingen die daar zeker toe bijdragen. Kira, Maja, Mads en  Aske, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig. De korte inkijkjes in deze jongerenlevens krijgen daardoor meer diepgang dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten.

De draad kwijt
Finderups keuze voor zoveel verschillende verhaallijnen is tegelijkertijd haar valkuil.  Haast in ieder hoofdstuk wordt een nieuw personage geïntroduceerd en bevinden we ons op een andere plek, soms zelfs op een ander tijdstip dan het hoofdstuk ervoor. Het verhaal wordt namelijk niet chronologich verteld. Deze opzet is af en toe verwarrend en vergt veel concentratie.  Je vraagt je soms af wie deze jongen of dit meisje ook alweer was en waar we ons nu weer bevinden in het verhaal. Gelukkig  is Finderup een goede verteller en naar het einde toe neemt de spanning dusdanig toe, dat je wel moet verder lezen. Zelfs al worden niet alle verhaallijnen even bevredigend afgerond, wat er op de Mons Klint – kliffen op een eiland  aan de oostkust van Denemarken –  gebeurt doet je dat bijna vergeten.  Dit boek krijgt van mij vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eva

Eva

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.