Logo-youngadults-site

Q & A met Rick Riordan

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

rick_riordan

Rick Riordan is de succesvolle schrijver van de Percy Jackson-reeks. Het eerste deel in de serie is zelfs al verfilmd en een tweede deel komt er aan, en zal naar verwachting 27 maart 2013 in de bioscopen te zien zijn. Maar waarom is Griekse mythologie zo populair? Hieronder vertelt Rick Riordan over het waarom…

Vond je mythologie al leuk toen je nog jong was?
Sinds ik een kind was heb ik Griekse mythologie altijd leuk gevonden. Ik heb ook vele jaren lesgegeven in Griekse mythologie, en het was altijd het favoriete vak van mijn studenten. Ik ben al gek op Noorse mythen sinds ik geïnteresseerd ben in Griekse mythen. Toen ik dertien was had ik een geweldige leraar die mij liet inzien dat the Lord of the Rings gebaseerd is op Noorse mythen.

Hoe kwam je op het idee voor Percy Jackson?
Mijn zoon Haley kreeg les in Griekse mythen toen hij in groep vijf zat. Hij vroeg mij verhaaltjes voor het slapengaan over goden en helden te vertellen. Toen er geen mythen meer over waren, was hij teleurgesteld en vroeg me of ik iets nieuws kon verzinnen met dezelfde personages. Ik dacht hier een paar minuten over na. Toen herinnerde ik me een creatief schrijfproject dat ik gebruikte voor kinderen in groep acht – ik liet hen een eigen halfgod held, de zoon of dochter van elke god die zij wilde, creëren, en hen een queeste in de Griekse stijl van die held beschrijven. Al dat gezegd, ik verzon Percy Jackson en vertelde Haley over zijn queeste om de bliksemschicht van Zeus te vinden, in hedendaags Amerika. Het duurde drie nachten voor ik het hele verhaal had verteld, en ik klaar was. Haley zei tegen mij dat ik er een boek over moest schrijven.

Jij bent een voormalig schoolleraar. Wat heb je geleerd van je leerlingen dat je gebruikt om je eigen personages mee te creëren?
Mijn jaren als leraar hebben me absoluut geholpen met verhalen schrijven. Ik beeld me altijd in dat ik mijn verhalen hardop aan de klas vertel. Ik probeer het verhaal in beweging te houden, stop er veel humor en actie in, en zorg ervoor dat dingen relevant zijn voor kinderen van deze tijd. Ik hoop dat ze veel leren, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze op school zijn. Dat was mijn doel als leraar, en dat is nog steeds mijn doel als schrijver. Ook lees ik elk boek voor aan mijn twee zoons, en zij zijn geweldige redacteurs. Ze laten mij meteen weten wanneer een stuk te sloom is, of als mijn grapjes niet grappig zijn. 

Waarom trekt mythologie jonge lezers zo erg aan?
Vooral jonge lezers willen ontsnappen aan de realiteit en in een fantasie wereld glippen. Het is makkelijker om over mensen te lezen die geweldige dingen doen, zoals spreuken uitspreken en op draken rijden dan over mensen die alledaagse dingen doen, zoals naar school gaan. Kinderen kennen dat leven al.  Het is leuk om je voor even voor te kunnen doen als iemand anders. Trouwens, Griekse mythologie is tijdloos. De verhalen hebben alles – romantiek, magie, mysterie, actie en geweldige personages. De Griekse goden zijn onze eerste superhelden. Ze hebben geweldige krachten, maar zijn ook heel menselijk, ze uiten gevoelens als jaloezie, afgunst en woede enzovoort. Vooral kinderen reageren hierop omdat ze zowel machtig als toegankelijk zijn. Wie wil nu niet de zoon of dochter van een Griekse god zijn?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Q & A met Rick Riordan

  1. Ik ook!! Vind zijn boeken echt heel leuk 🙂

  2. Ben gek op zijn boeken!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.