Logo-youngadults-site

Home Forums Leesclub Het licht van Lorelei: Discussie

Weergave van 25 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #29377
   Livia Peeters
   Moderator

   Beste leesclubdeelnemers

   Vandaag starten we met de leesclubdiscussie. Concreet zullen we elke dag een nieuwe vraag op dit topic plaatsen waarover je dan kan praten met de andere deelnemers. Voor de eerste vragen is het niet noodzakelijk dat je het boek al uit hebt.

   Je kan elke keer onder de vraag reageren. Alle vragen worden onder deze post geplaatst.

   Vraag 1: Wat vind je van de cover van Het licht van Lorelei? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

   Liefs,

   Livia & Natasja

   • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 3 maanden geleden door Livia Peeters.
  • #29388
   Anoniem
   Inactief

   De cover sprak mij direct al aan, dat hij ook hardcover is laat hem extra mooi uitkomen. Ik denk direct aan fantasy onderwater werelden, zeewezens en eilanden. Het licht is erg mooi gedaan, de lucht, vuurtoren en vogels. En onderwater zoveel om naar te kijken. Ik vind trouwens het font van de titel erg bijzonder.

   Bij mij riep deze dus enthousiasme op om te gaan lezen, nieuwsgierigheid naar wat dit voor verhaal is en overall gewoon blijdschap, hier word je toch vrolijk van!

  • #29391
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Tijd voor de tweede vraag!

   Wat vond je van de schrijfstijl van Jen Minkman?

   Liefs
   Livia & Natasja

   • #29394
    Anoniem
    Inactief

    De schrijfstijl is zeer vlot! Geen al te moeilijk woordgebruik en korte hoofdstukken, echt om boek om doorheen te vliegen.

   • #29415
    Anoniem
    Inactief

    Makkelijk, vlot, prettig. Gevoelsmatig, ik kan makkelijk meeleven met het verhaal

  • #29392
   Anoniem
   Inactief

   Ohneee ik zal nog even antwoorden op vraag 1: de cover is echt ontzettend mooi! Ik vind blauw en goud altijd goed samen gaan!

   En dan voor vraag 2: Ik vond het een beetje ouwelijk soms, maar dat komt ook door de tijd waarin het zich afspeelt denk ik, maar ik vond het soms wat vreemde woorden en zinnen waardoor het niet altijd even makkelijk weglas!

  • #29393
   Anoniem
   Inactief

   De cover was echt prachtig! Het gaf me een heel fantasierijk, sprookjesachtig gevoel. En het doet natuurlijk meteen aan zeemeerminnen denken door se staarten die zijn afgebeeld.
   Als ik dit boek in een boekenwinkel tegen was gekomen zou ik het zeker wat beter bekijken!

  • #29395
   Anoniem
   Inactief

   De cover vind ik echt ontzettend mooi! Als ik deze in de winkel had gezien, had ie gelijk mee gemoeten naar huis. Als je heel goed kijkt naar de cover, zie je al iets wat het één en ander kan verklappen. Dat zou jammer zijn, maar was bij mij gelukkig niet het geval!

   Ik vind dat Jen een hele fijne en beeldende schrijfstijl heeft. Soms inderdaad (zoals al eerder ook is gezegd) wel wat ouwerlijk, maar dat zou ook de tijd kunnen spelen waarin het zich afspeelt. Als je het zo bekijkt, past het er wel goed bij.

    

    

  • #29397
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Het is alweer de derde dag van onze discussie!

   Vraag 3: Met welk personage kon je je het best identificeren? 

   Liefs
   Livia & Natasja

   • #29405
    Anoniem
    Inactief

    Oh moeilijk dit … Ik denk toch dat ik met het best kon identificeren met Melinda omdat ze veel voor haar vrienden over heeft en er alles aan doet ze te helpen. De andere personages waren iets te avontuurlijk om me te kunnen identificeren met ze.

   • #29416
    Anoniem
    Inactief

    oh deze is lastig ja. Ik denk Sytse,… Veel karakters hebben wel iets waar ik mij mee identificeer, maar ook weer een boel niet. Sytse komt dan toch het meeste naar voren voor mij denk ik. Omdat hij echt voor zijn ouders probeert te doen wat zij gewild zouden hebben/ willen, zich inzet voor een goed doel en verbetering in de toekomst en zijn zusje beschermd.

  • #29403
   Anoniem
   Inactief

   Nog even reageren op dag 2.

   Helaas corona hier en erg ziek van.

   Zoals hier al eerder aangeven is worden er soms zinnen en woorden gebruikt die niet meer helemaal van deze tijd zijn, maar dat neemt niet weg dat de schrijfstijl wel erg fijn is om te lezen.
   Het boek leest heerlijk weg.

   • #29406
    Anoniem
    Inactief

    Oei, veel beterschap!

  • #29404
   Anoniem
   Inactief

   Ik zie even mijn reactie op dag niet meer terug?

   De cover vind ik erg mooi. Dit had voor mij ook een reden kunnen zijn om het boek in de winkel op te pakken.
   Het maakt me nieuwsgierig naar het verhaal.
   De zeemeerminstaarten maken het met het licht voor mij magisch en daar hou ik wel van in een boek.

   Ik zou het boek door deze cover sneller willen lezen dan met de andere cover.

  • #29407
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Gisteren heb ik geen vraag gepost. Daarom vandaag maar liefst twee vragen!

    

   Wat vind je van de opbouw van het verhaal?

   Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen?

   Liefs
   Livia & Natasja

   • #29410
    Anoniem
    Inactief

    De opbouw vond ik in het begin wel goed, door het rustig te laten starten en in het tweede deel het veel spannender te maken. Maar zelf vond ik het derde deel veel minder, de spanning was weg naar mijn gevoel waardoor dit stuk wat trager las.

    Mijn verwachtingen waren een boek vol fantasie waarin zeemeerminnen een grote rol speelden. Helaas zijn deze verwachtingen niet uitgekomen. Ik vond het weinig fantasierijk en de zeemeerminnen (sirenes) hadden een veel kleinere rol dan gedacht. Het was wel een goed verhaal, maar er kwam weinig fantasie in voor.

   • #29429
    Anoniem
    Inactief

    Ik las over deze vraag heen sorry!

    De cover van dit boek trok mij aan, en de tekst achterop trok mijn interesse. Vooral doordat er fantasy/mythologie elementen genoemd worden maar ook Terschelling, dit leek mij erg boeiend. Ik verwachtte een uniek verhaal met een combinatie van deze elementen en het boek stelde mij zeker niet teleur, de combinatie is geweldig.

    De opbouw, bij Enna is het even inkomen en hier is genoeg tijd voor genomen, om te wennen aan hoe het leven van de Skylgers is. Er komen steeds meer vragen omhoog. Bij Aska is er ook een intro maar die hoeft niet meer zo uitgebreid en hier begint het avontuur en de revolutie. Bij Melinda word er weer een hele andere kant van dingen laten zien, op een hele andere manier spannend en meer sudderend. Het einde vond ik een mooie samenkomst zonder overgebleven vragen.

    Ik zou dus zeggen, prima opbouw, houdt de aandacht en geeft toch veel tijd om je te verdiepen in het leven op Skylge.

  • #29408
   Livia Peeters
   Moderator

   Beste leesclubdeelnemers

   De volgende vraag is:

   Jen Minkman gebruikt vaak mythologische elementen in haar verhalen. Wat vind je van de mythologie die Minkman in Het licht van Lorelei heeft verwerkt?

   Liefs
   Livia & Natasja

   • #29411
    Anoniem
    Inactief

    Ik vond de mythologie wel goed verwerkt, het kwam niet echt voor als saaie informatie maar gewoon als een onderdeel van het verhaal. Terwijl ik het boek las had ik niet eens door dat ik mythologische elementen tegenkwam, maar dacht ik gewoon aan onderdelen van de wereld.

   • #29414
    Anoniem
    Inactief

    Toevallig heb ik voor dit boek een ander young adult fantasy gelezen. Daarin ging het ook over de Sirenes. Dat vond ik opvallend, wel in een hele andere context. Maar ergens ga je denken dat er toch zoiets is geweest. Zeker vroeger geloofden mensen daarin. Net als in de witte wieven die je kwamen halen.

    Dus ondanks dat het fantasy is, vind ik het een geloofwaardig verhaal. Juist ook de link met de werkelijke geschiedenis. Zoals Tesla, de uitvinder van netstroom.

   • #29417
    Anoniem
    Inactief

    Ik vind de mythologie hier erg gaaf bij passen, zeker in combinatie met geschiedenis en het kleine nederlandse plaatsje waar het afspeelt. Bijvoorbeeld de woordjes en opmerkingen in oude taal tussendoor vind ik hier ook erg sterk bij.

  • #29409
   Anoniem
   Inactief

   Vraag 1: Ik vind de cover van het licht van Lorelei echt super mooi. De kleurcombinatie en elementen die van de zee worden gebruikt passen volledig bij elkaar en maken het helemaal af.

   Ook in het boek dat de uitzichten van het eiland worden gebruikt bij de start van elk hoofdstuk vond ik een leuk element.

    

   Vraag 2: Wat betreft de schrijfstijl leest het boek redelijk vlot. Juist in het begin van het verhaal vond ik het soms een beetje moeilijk om te wennen aan alle verschillende termen van bijvoorbeeld de volkeren op het eiland en de verschillende namen. Vanaf dat ik hieraan gewend was las het boek aangenaam vlot.

    

   Vraag 3: Ik kon me het beste identificeren met Aska.

    

   Vraag 4: Ik vond het verhaal goed opgebouwd alleen was het soms even nadenken vanuit wie zijn standpunt je las. Maar hier was ik ook weer snel aan gewend.

    
   <p style=”text-align: center;”>Vraag 5: ik had een boek verwacht in een fantasie waterwereld. Dit was ook effectief het geval. Vooraf had ik niet verwacht dat het om een strijd tussen twee volkeren zou gaan.</p>
   Vraag 6: Ik heb mij niet gestoord aan de mythologie die werd gebruikt maar is ook misschien ook niet speciaal opgevallen. Ik heb vooral genoten van het verhaal.

  • #29412
   Anoniem
   Inactief

   Ik vind de cover echt heel mooi. Ik krijg ook de neiging om het boek steeds te aaien en te voelen. Ik vind de kleuren prachtig. Echt een ‘pareltje’voor in de boekenkast.

  • #29413
   Anoniem
   Inactief

   Ik vind de stijl heel prettig. Ik lees her en der wat over oubollig of ouderwets. Dat ervaar ik helemaal niet zo. Maar ik ben dan ook misschien al wat ouder? (42). De stijl past heel erg bij de tijd waarin het verhaal geschreven is. Ik vind het juist heel erg leuk dat de taal wat weg heeft van het oude west-fries/fries, maar ook afleidingen vanuit het Engels.

   Dus ik vind het top!

  • #29430
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Volgende vraag:

    

   – Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen?

   Liefs,
   Livia & Natasja

  • #29431
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Volgende vraag:

    

   – Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen?

   Liefs,
   Livia & Natasja

  • #29432
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Volgende vraag:

    

   – Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen?

   Liefs,
   Livia & Natasja

  • #29433
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

   Jen Minkman gebruikt vaak mythologische elementen in haar verhalen. Wat vind je van de mythologie die Minkman in Het licht van Lorelei heeft verwerkt?

   Liefs,
   Livia & Natasja

  • #29434
   Anoniem
   Inactief

   Ik weet niet echt wat ik verwachte. Ik was bij het zien van het boek vooral heel nieuwsgierig maar zelf geen verwachtingen opstelt. Het verhaal heeft me aangenaam verrast.

  • #29444
   Anoniem
   Inactief

   Mijn verwachtingen waren niet heel hoog (dat zijn ze nooit voor een boek dat ik amper ken/voorbij heb zien komen), en ik verwachtte dan ook wat de flaptekst me zei: een fantasy verhaal met wat rebellie. Dat is zeker uitgekomen. Ik had niet verwacht dat het verhaal 3 afgesloten delen zou hebben, maar ik was er wel tevreden mee! En de setting vond ik ook verrassend! (Op het oude Terschelling, onze eigen wereld, maar dan een beetje anders)

  • #29457
   Livia Peeters
   Moderator

   Hey

    

   Wat vond je van de verhaallijnen? Voegde de verschillende verhaallijnen wat toe, of had het ook gekund met de hoofdverhaallijn?

   Liefs,
   Livia & Natasja

   • #29483
    Anoniem
    Inactief

    De verschillende verhaallijnen vond ik wel een leuke afwisseling in het boek, maar het verhaal had was ook goed geweest als het alleen de hoofdverhaallijn was. Ik vond het vooral leuk aan de verschillende verhaallijnen dat je hierdoor meer informatie krijgt over hoe het eraan toegaat op het eiland.

  • #29458
   Livia Peeters
   Moderator

   Dag leesclubdeelnemers

    

   Wat vond jij de beste scène uit het boek en waarom?

   Liefs,
   Livia & Natasja

   • #29484
    Anoniem
    Inactief

    De beste scene vond ik wanneer het licht terug werd ‘gestolen’ door de rebellen. Dit was een heel spannend deel en er gebeurde ook redelijk veel.

  • #29459
   Anoniem
   Inactief

   Wat was dit weer een superleuke leesclub! Ik heb er enorm van genoten en leuk om de discussies te lezen. Helaas kon ik telkens niet goed inloggen dus heb ik hier mijn antwoorden op de vragen! Bedankt voor de gezelligheid!

   Wat vind je van de cover van Het licht van Lorelei? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

   De cover trok meteen mijn aandacht, door de zeemeerminnen staart, parels en het water kreeg ik meteen de fantasy vibe. Ik ben GEK op sitens/zeemeermensen en ik wist meteen dat ik dit verhaal wilde lezen!

    

    

   Wat vond je van de schrijfstijl van Jen Minkman?

   Ik vond het een vlotte schrijfstijl. Het was leuk om een boek te lezen dat echt Nederlands was, de ouderwetse woorden, de accenten. Ook maakt elk hoofdstuk me weer nieuwsgierig. Ze schrijft heel beeldend en ik ervaarde het als een prettige schrijfstijl.

    

    

   Vraag 3: Met welk personage kon je je het best identificeren?

   Ik denk dan toch Aska. Haar nieuwsgierigheid en gevoel om het juiste te doen/andere te helpen en alles tot het puntje uit te zoeken.

    

   Jen Minkman gebruikt vaak mythologische elementen in haar verhalen. Wat vind je van de mythologie die Minkman in Het licht van Lorelei heeft verwerkt?

   Ik hou van fantasy en mythische wezens en zeemeerminnen/sirens staan heel hoog op mijn lijstje. Die wezen voelen altijd een soort ‘echt’. Dat het me niet zou verbazen als er zulk soort wezens leven ver in de oceaan. Ik vond het heel interessant hoe ze het licht gebruikt/verzonnen heeft. Ik had dan ook nooit verwacht dat de sirens er juist naar hunkerde en het van hen afgepakt was. Dat ze daarom de levens van onschuldige mensen moesten nemen, om zelf te blijven leven. Ik vind dat Jen Minkman hiermee een hele originele kijk op de sirens beschreven heeft! Petje af!

    

   Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen?

   Ik had iets meer verwacht met betrekking tot de sirens zelf. In het boek lijken ze eerst alleen maar een mythe, waar de mensen bang voor zijn, tot je uiteindelijk leest dat ze echt gezien worden. Toch was het geen teleurstelling en vond ik het juist leuk om het ook eens van de andere kant te lezen. Nogmaals een heel originele kijk op deze wezens.

    

   Wat vond je van de verhaallijnen? Voegde de verschillende verhaallijnen wat toe, of had het ook gekund met de hoofdverhaallijn?

   Ik vind zeker dat elke verhaallijn iets toevoegde! Denk dat het verhaal hierdoor van alle kanten goed verteld is en je anders misschien iets gemist had.

    

   Wat vond jij de beste scène uit het boek en waarom?

   De onthulling van de moeder van Aska. Heel mooi om te lezen hoe een meisje dat nooit ergens bij hoorde en zonder ouders leefde, erachter komt dat haar moeder al die tijd bij haar was en over haar waakte.

    

    

    

  • #29476
   Anoniem
   Inactief

   God, ik was dit even helemaal uit het oog verloren maar ik wil toch graag de vraagjes beantwoorden :’)

   Vraag 1: Wat vind je van de cover van Het licht van Lorelei? Deze vind ik echt super prachtig! Het geeft zeker de fantasy vibes die ik graag zie, maar het heeft ook wel iets heel mysterieus. Het is zeker wel een boek dat ik op basis van de cover gekocht zou hebben haha.

   Vraag 2: Wat vond je van de schrijfstijl van Jen Minkman? Ik heb een voorkeur voor vrij vlotte schrijfstijlen en ik moet zeggen dat deze net iets te beschrijvend was voor mij. Dat neemt niet weg dat het wel een sterke schrijfstijl is die ook wel goed bij dit soort verhaal past.

   Vraag 3: Met welk personage kon je je het beste identificeren? Hoewel ik zelf denk ik meer gemeen had met Aska, moet ik zeggen dat Melinda toch net iets meer tegen me sprak. Haar gevoelens over hoe ze ‘de foute keuze’ heeft gemaakt, kwamen bij mij heel erg binnen.

   Vraag 4: Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Ik vind het ergens toch een vreemde keuze om om ongeveer 100p van perspectief te wisselen. Het verhaal is op zich wel goed opgebouwd, er zit veel spanning in en het is logisch dat we de steeds andere personages volgen, maar ik vond het wel jammer dat Enna na 100p bijna volledig uit beeld verdween. Ik had het denk ik toch leuker gevonden als de hoofdstukjes doorheen het verhaal van perspectief wisselden.

   Vraag 5: Wat waren je verwachtingen over het boek en zijn deze uitgekomen? Ja en nee. Het is wel een mysterieus en sfeervol verhaal, maar ik had zelf toch net iets meer actie en spanning verwacht. Ik denk dat ik graag ook nog wat meer van de sirenes had gezien.

   Vraag 6: Jen Minkman gebruikt vaak mythologische elementen in haar verhalen. Wat vind je van de mythologie die Minkman in Het licht van Lorelei heeft verwerkt? Ik ben zelf niet zo heel bekend met de specifieke mythologie die Jen Minkman heeft gebruikt, maar ik kan wel zeggen dat ik de worldbuilding enorm interessant vond en ook makkelijk te volgen was zonder enige voorkennis.

   Vraag 7: Wat vond je van de verhaallijnen? Voegde de verschillende verhaallijnen wat toe, of had het ook gekund met de hoofdverhaallijn? Ik vond zeker dat de verschillende perspectieven wat toevoegden, maar ik vond het jammer dat de ‘vorige’ perspectieven opeens volledig verdwenen. Ik had tijdens Aska’s deel bijvoorbeeld ook wel willen weten wat Enna op de achtergrond aan het doen was. En tijdens Melinda’s deel had ik zeker ook wel willen zien hoe Aska en Enna hun gevangenschap ervaarden.

   Vraag 8: Wat vond je de beste scène uit het boek en waarom? Toen de burgemeester doodging voor duidelijke redenen :’) De allerlaatste scène vond ik ook heel mooi, ik vond Melinda’s romance ook de leukste dus het was toch fijn mijn ship even bevestigd te zien :’)

  • #29482
   Anoniem
   Inactief

   Hee hoi!

   Ik wilde even een berichtje plaatsen over waarom ik nog niks had geplaatst. Het antwoord is simpel, maar ik geneer me er een beetje over. Ik heb het boek namelijk nog niet uit. Ik had in mijn hoofd dat je met een leesclub, samen met de andere dagelijks leest met een leerdoel om er daarna een vraag over te beantwoorden. Dat was mijn misinterpretatie, sorryyyyy ik zal wanneer ik het boek uit heb, bijna, de vragen beantwoorden!

    

   Groetjesssss

  • #29485
   Anoniem
   Inactief

   Hi!

   Ik ben dit weekend weg en zou de link naar mijn recensie vanaf hier delen. Ik zie geen andere plek waar dit moet, dus hoop dat hier oke is.

    

Weergave van 25 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.