Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Out There 01 De kristallen sleutel’ van Manon Spierenburg

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
out-there

out-thereOut There beschrijft een spannend avontuur naar een kristallen sleutel die de poort terug naar aarde kan openen. Tot dusver is nog niemand ontsnapt, kan het zestal daar verandering in brengen?

 

Samenvatting

Oliva wordt verward wakker in een woud dat ze niet kent. Haar eerste reactie is dat ze een vliegtuigcrash overleefd moet hebben, hoe kan ze anders in een onbekend bos zijn in haar eentje. Alleen strookt dat niet met het feit dat ze een herenpyjama draagt en kaal is. Als ze op onderzoek uit gaat komt ze een tweeling van twaalf tegen, een verwarde popster, een kwebbelende vrouw en een jongen van haar leeftijd.

 

Als ze uiteindelijk bewoners van Out There ontmoeten, blijken ze in een andere dimensie te zijn en naar huis gaan is onmogelijk. Tenzij je de kristallen sleutel vindt, maar die kun je alleen vinden als je eerlijk tegen jezelf bent. Dat is niet voor iedereen een even gemakkelijke opgave. En dan rest nog de vraag, willen ze Out There waar niets je kan gebeuren, verlaten om terug te gaan naar een leven dat misschien niet altijd even goed was?

 

Out There

Out There is een van de vele dimensie naast onze eigen wereld. Je komt er door bepaalde keuzes die je hebt gemaakt; volgens sommige bewoners hebben ze daarmee veel geluk gehad. In andere dimensies verlies je je spraak of je zicht. De kans om dan terug te keren is onmogelijk.

 

Het is een redelijk vredige wereld die een beetje op aarde lijkt. Niet alle bewoners zijn even vriendelijk of hebben het beste met het reisgezelschap voor. Er zijn duivelse mensapen, maar ook enigszins vriendelijke hony’s (een kruising tussen hond en paard).

 

De dimensie Out There komt erg geloofwaardig over, als in het is een mogelijkheid dat het echt bestaat. Manon Spierenburg heeft daarbij de reden waarom juist deze personages in Out There zijn gekomen, goed uitgewerkt. Ik vond het interessant om te zie hoe zij zich ontwikkelden in een poging om thuis te komen, want alleen als je met jezelf in het reine komt, krijg je een soort tweede kans. Niet iedereen heeft de vechtlust om die kans met beide handen te grijpen.

 

Het reisgezelschap

De zes van het reisgezelschap zijn elk zeer uitgesproken personages. Ik vond het leuk om over zulke duidelijke personages te lezen, omdat ze daardoor echt zijn in plaats van slechts van inkt. Alleen al door hun spraak en doen en laten kun je ze herkennen. In de dialogen is geen “zegt Oliva” nodig, want met geen mogelijkheid haal je ze door elkaar.

 

Het enige wat ik wel een beetje apart aan de personages vond waren hun leeftijden. De volwassen zijn duidelijk, die zijn volwassen. De tweeling is ook duidelijk nog jong. Maar Oliva en Erdim zijn een aantal keer van leeftijd gewisseld. Eerst dacht ik namelijk dat Oliva zestien was en Erdim zeventien. Dat die twee wat voor elkaar voelen, leek me vanzelfsprekend. Een stuk later blijkt dat Erdim vijftien is en Oliva twaalf. Door de plotselinge verjonging van beide personages, kon ik me niet meer voorstellen dat een vijftienjarige interesses heeft in een twaalf jarige. Er leek opeens een groot gat tussen het kind en de tiener te zitten.

 

Spanning

Het verhaal is constant spannend, al vanaf het begin. Dan weten de hoofdpersonages immers nog niet waar ze zijn en of ze elkaar kunnen vertrouwen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat obstakels: gevaarlijke bewoners, nauwe grotgangen en riviermonsters. De tocht door Out There is allesbehalve gemakkelijk en bij iedereen die je tegenkomt zet je toch wel vraagtekens. Naast het reisgezelschap volg je namelijk ook af en toe de bewoners zelf en dan blijkt dat ze niet allemaal even goede wil hebben. De vraag wat ze van plan zijn, maakte het spannend.

 

Het einde was een fijne cliffhanger, dus ik kijk uit naar het vervolg dat in het najaar van 2016 verschijnt.

 

Conclusie: spannende ontdekkingsreis en zoektocht in Out There naar een kristallen sleutel dat de enige deur naar huis kan openen.

 

Waardering: drie van vijf sterren.

 

De recensent ontving hier een gratis leesexemplaar van de uitgever Luitingh-Sijthoff in ruil voor een eerlijke recensie.

 

Gegevens boek

Titel: De kristallen sleutel (Out There 1) | Auteur: Manon Spierenberg | ISBN: 9789021016665 | Aantal pagina’s: 287 | Datum van verschijnen: oktober 2015 | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.