Logo-youngadults-site

De Test van Joelle Charbonneau

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
De test van Joelle Charbonneau deel een

De test van Joelle Charbonneau deel eenOver dit boek had ik al veel gehoord en dat waren alleen maar positieve verhalen. Zelf was ik het eerder al een keertje in de boekwinkel tegengekomen en wilde het heel graag lezen. Het klonk namelijk heel spannend en leek een beetje op de Hongerspelen qua omschrijving (Katniss kwam ook in een soort spel terecht waar ze moest overleven). Dus ik was erg benieuwd naar het verhaal van Cia en de wereld waar zij in leeft.

Beschrijving van het verhaal
De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

Het verhaal vond ik leuk, weer totaal anders dan de eerdere dystopische boeken die ik heb gelezen. Er zijn natuurlijk altijd overlappingspunten wanneer de wereld door oorlogen uit elkaar is gevallen en daarna weer is opgebouwd, maar tot nu toe heb ik geen boeken gelezen waarbij jongeren op de manier van De Test getest worden of zij wel leiders kunnen zijn. En of zij de mogelijkheden zien om het verwoeste land weer op te knappen. Dat klinkt op zich als een test die je wel zou willen doen, als je daarmee het land weer op orde helpt, toch? Totdat je de testen ondervind, dan zou je het liefst gillend wegrennen en je verstoppen.

Overleven
Wat ik daarnaast leuk vond aan De Test was het overlevingsaspect. Ik vind het fascinerend om te lezen hoe de personages zich overeind weten te houden. Gelukkig heeft Cia wat plantenkennis waardoor ze bevoorrecht is voor de laatste test, maar dan moet ze wel eetbare planten zien te vinden en water is er ook niet voor het oprapen. Dan zijn er natuurlijk ook nog altijd deelnemers die het niet zo nauw nemen met de concurrent in zijn waarde laten. Daar heb je naast kennis van overleven toch ook wat doorzettingsvermogen voor nodig.

Het verhaal is geschreven vanuit Cia’s oogpunt, dus je weet net zoveel als haar. En daardoor merk je dat je de andere test-kandidaten eigenlijk nooit helemaal kan vertrouwen. Dat maakte het boek spannend, ook omdat elke test meer van de deelnemers vraagt en je op een gegeven moment geen idee meer hebt wat het resultaat van de test nou eigenlijk moet zijn.

Voorspelbare momenten
Af en toe miste ik wel wat spanning in het verhaal. Het is niet zo dat Cia zonder problemen de Test doorloopt, maar meestal gaat het haar redelijk gemakkelijk af om het probleem op te lossen ofwel te omzeilen. Daarnaast zitten er een aantal heel voorspelbare momenten in en dat vind ik jammer. Ik had juist gehoopt dat wat zo voorspelbaar leek, juist het tegenovergestelde zou zijn.

En nu kijk ik heel erg uit naar het vervolg. Het einde heeft geen grote cliffhanger, maar dat is ook niet nodig want je wil sowieso weten hoe het verder gaat met Cia. Ik geef De Test van Joelle Charbonneau 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “De Test van Joelle Charbonneau

  1. Ze worden in een verlaten omgeving gedropt en aan hun lot over gelaten. Niet echt een arena, maar ze kunnen er niet weg 😉

  2. Ik vind het meer op Divergent lijken, als ik het zo hoor. Of is het echt dat ze in een arena worden gezet?
    Xx

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.