Logo-youngadults-site

Get to know Suzanne Collins

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Omdat jullie graag wat meer over de schrijvers van young adults wilden weten, heb ik om augustus af te sluiten voor een schrijfster gekozen. Deze keer hebben we Suzanne Collins onder de loep genomen. Wie haar niet kent, heeft waarschijnlijk het laatste jaar onder een steen gelegen. Ze is immers de erg succesvolle auteur van de Hunger Games trilogie, waarvan het eerste deel dit jaar ook met veel succes verfilmd is.

In 2010 werd ze al een van de personen met de meeste invloed op de wereld genoemd. Ze heeft ons helemaal gek gemaakt met de Hongerspelen, de Arena, het geflipte idee van tieners die elkaar afmaken en de revolutie. Meer zelfs, ze heeft geschiedenis geschreven met haar trilogie. Ze behoort nu tot de grote schrijvers voor de jeugd, zoals J.K. Rowling en Roald Dahl. Daarom heeft ze wel een artikel verdiend!

Biografie

Suzanne werd geboren op 10 augustus 1962 in Hartford, Connecticut, als de dochter van een officier in de luchtmacht. Omwille van zijn werk, verhuisde Suzannes vader de hele familie met hem mee naar heel de wereld – van New York tot Brussel in België! Op jonge leeftijd was Suzanne al een gulzige lezer, en heel haar schoolleven bleef ze gepassioneerd voor deze kunst. Ze behaalde zelfs een master in dramatic writing aan de NYU. In 1991 begon ze aan het schrijven van de scripts van verschillende Nickelodeon televisie programma’s, zoals “The Mystery Files of Shelby Woo”, “Little Bear” en “Wow!Wow!Wubbzy!” Ook nam ze het werk van enkele filmprojecten op zich, zoals “Santa, baby!” in 2001.

Underland Chronicles

Toen ze zich bezighield met een nieuw programma, dacht ze er pas voor het eerst aan om kinderboeken te schrijven. Aangemoedigd door haar collega’s, liet ze zich onderdompelen in de wereld van het schrijven, wat uitmondde in de vijfdelige serie “Underland Chronicles”. Ze werd geïnspireerd door Alice in Wonderland, en ze onderzocht in haar fantasie wat er zou gebeuren als iemand in een rioolput zou vallen in plaats van een konijnenhol.

The Hunger Games

In 2000 krijgt ze door het kijken van een Tv-programma  het idee van een reality show en echte soldaten die daarin vechten, en zo werd The Hunger Games geboren. Ook vond ze als kind veel inspiratie in de Griekse mythologie, vooral in de mythe van Theseus en de Minotaurus. Acht jaar werkte ze aan haar manuscript, en de rechten werden onmiddellijk door Scholastic Books gekocht. The Hunger Games werd een van de grootste boeksuccessen van 2008, and the rest is history!

Leuke weetjes

 • Suzanne werkt haar verhalen uit voordat ze begint met het echte schrijven. Maar ze laat altijd ruimte voor haar personages om zich te ontwikkelen en ze is ook bereid haar plannen aan te passen tijdens het schrijfproces.
 • Gewoonlijk schrijft ze tussen de drie en vijf uur per dag. In de vroege namiddag stopt ze met werken.
 • Voordat ze haar geld kon verdienen met schrijven, maakte ze Tv-programma’s voor Nickelodeon.
 • Ze was de co-writer van het filmscript van de verfilming van The Hunger Games.
 • Pas op 38-jarige leeftijd begon ze serieus met het schrijven van romans.
 • Als resultaat van haar achtergrond als scriptschrijver voor programma’s, vindt ze het gemakkelijker om dialogen te schrijven dan beschrijvende passages.
 • Voor de militaire aspecten in het boek, roept ze de hulp in van haar vader. Hij helpt haar met het verzinnen van deze passages.
 • Toen Suzanne The Hunger Games uitbracht bij Scholastic Books, tekende ze onmiddellijk een contract voor de volgende twee boeken en werden de grote lijnen van de andere verhalen uitgewisseld.
 • Ze vindt het vreselijk om de dood van haar personages te plannen en ze haat het om sterfscènes te schrijven.

Persoonlijke quotes

“I’m not a very fancy person. I’ve been a writer a long time, and right now ‘The Hunger Games’ is getting a lot of focus. It’ll pass. The focus will be on something else. It’ll shift. It always does. And that seems just fine.”

“I don’t writeabout adolescence. I write about war. For adolescents.”

“If your parent is deployed and you are that young, you spend the whole time wondering where they are and waiting for them to come home. As time passes and the absence is longer and longer, you become more and more concerned – but you don’t really have the words to express your concern. There’s only this continued absence.”

“Tomorrow will be more hopeful than this awful piece of time we call today.”

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”

“You don’t forget the face of the person who was your last hope.”

“I have two older sisters and one older brother and hold them largely responsible for the trouble I got into growing up. I believe as the youngest child, that is my right.”

“One night, I was lying in bed, and I was channel surfing between reality TV programs and actual war coverage. On one channel, there’s a group of young people competing for I don’t even know; and on the next, there’s a group of young people fighting in an actual war. I was really tired, and the lines between these stories started to blur in a very unsettling way. That’s the moment when Katniss’s story came to me.”

“I no longer feel any allegiance to these monsters called human beings, despise being one myself.”

“At some point, you have to stop running and turn around and face whoever wants you dead. The hard thing is finding the courage to do it.”

Bibliografie

The Underland Chronicles

 • 2003: Gregor the Overlander 
 • 2004: Gregor and the Prophecy of Bane 
 • 2005: Gregor and the Curse of the Warmbloods
 • 2006: Gregor and the Marks of Secret
 • 2007: Gregor and the Code of Claw

The Hunger Games trilogy

 • The Hunger Games (2008)
 • Catching Fire (2009)
 • Mockingjay (2010)

Fire Proof: Shelby Woo #11 (1999)

When Charlie McButton Lost Power (2005)

When Charlie McButton Gained Power (2009)

FUN FACTS

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

6 gedachten over “Get to know Suzanne Collins

 1. @sylke vind ik ook…niet alleen hem, maar ook de anderen!

 2. Als ze het zo haat om sterfscènes te schrijven, waarom doet ze hem dit dan aan. 🙁 (naam weg om maar spoiler-vrij te blijven)

  Het is me nooit eerder opgevallen dat ze Nederlands kan, ook al wist ik dat ze in België gewoond heeft. Stiekem ben ik wel een beetje trots. 😀

 3. Kan ze Nederlands? Dat is zo ontzettend gaaf.

 4. Dat is toevallig, het was me niet eens doorgedrongen dat ze nederlands kon , (ondanks dat er stond datcze in belgie heeft gewoont)

 5. tthhhhx ik wist dat ze nl kon omdat ze in België heeft gewoond maar ik wist niet dat het n dezelfde stad als ik!!!!!!!!! leuk zeg nu ga ik hier zeker ,ooit meetr weg

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.