Logo-youngadults-site

Get to know J.K. Rowling

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Op 31 juli werd de geestelijke moeder van Harry Potter 47 jaar. Daarom wil ik voor deze keer de get to know niet aan de acteurs in de young adult verfilmingen wijden, maar aan een groot voorbeeld voor iedereen die van lezen en/of schrijven houdt: J.K. Rowling. Het leven is voor haar niet altijd even gemakkelijk geweest. Ze heeft diep in de armoede gezeten met haar kleine dochter. Toch zette ze door en schreef ze het verhaal van de tovenaarsjongen die de hele wereld heeft betoverd. Leer meer over het leven van Jo!

Biografie

Jo werd op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sudbury, Gloucestshire, als de dochter van Peter James Rowling en Anne Rowling. Haar ouders hebben elkaar ontmoet op King’s Cross Station en zijn een jaar later getrouwd. Jo heeft nog een jonger zusje, Dianne (Di). Op vijfjarige leeftijd begon ze met het verzinnen van verhalen voor Di. Deze verhalen gingen vaak over konijnen. Haar eerste verhaal ooit geschreven heet ook “Rabbit” en gaat over een konijn met de mazelen die een bij op ziekenbezoek krijgt. Toen ze zes was, speelden Dianne en Jo vaak met hun buren, Ian en Vikki Potter. Hun spelletjes werden door Jo verzonnen en hadden vaak te maken met tovenarij. Een jaar later schreef ze haar tweede verhaal “The Seven Cursed Diamond”.

School was niet de leukste tijd voor haar. Terwijl ze op de lagere school door haar leerkracht benadeeld werd als de domme, had ze op de middelbare school moeite met erbij te horen omdat ze anders was dan de meeste meisjes van haar leeftijd. Ze hield zich liever bezig met verdwalen in haar fantasie en verhalen verzinnen dan over de laatste roddels te praten. Gelukkig ontmoette ze Sean Harris, die haar beste vriend zou worden. Het personage Ron is op hem gebaseerd en ze droeg Harry Potter en de Geheime Kamer aan hem op. Toen Jo vijftien was, kreeg haar moeder voor het eerst de diagnose dat ze aan MS (Multiple Sclerosis) leed. Dit is een spierziekte die je langzaamaan verlamt, en haar toestand zou bergaf gaan. In 1983 studeerde Jo met hoge onderscheidingen af van haar middelbare school.

Harry Potter

Het idee van Harry Potter kwam plots in haar op tijdens een vier uur vertraagde treinrit van Manchester naar Londen in 1990. Volgens haar verscheen het idee van Harry en een toverschool gewoon in haar hoofd. Plots had ze het basisidee over een jongen die niet wist wie hij was. De volgende zes jaar wijdde ze aan het uitwerken van haar zeven boeken. Niet veel later dat jaar stief haar moeder. Jo verhuisde naar Portugal om daar Engelse les te geven, simpelweg omdat ze geen enkele baan vond die haar plezierde. Ze ontmoette een Portugese journalist met wie ze trouwde en een dochter Jessica kreeg. Maar het huwelijk liep al snel op de klippen en het koppel scheidde. Jo verhuisde met haar dochter terug naar Engeland en het werd een zware tijd voor haar. Zoals Jo zelf zegt, waren ze zo arm als je kunt zijn zonder dakloos te zijn. Moeilijke en depressieve tijden gingen voorbij, maar ze vond de moed om het eerste boek in de Harry Potter serie te schrijven.

In 1996 maakte ze haar eerste manuscript af en stuurde het naar verschillende literaire agenten voordat het geaccepteerd werd door Christopher Little. Toen werd het manuscript door vele uitgeverijen afgewezen. Eindelijk, in augustus 1996, zei de uitgeverij Bloomsbury de magische woorden en de rest is geschiedenis! Elk boek in de Harry Potter serie werd een gigantisch succes, verfilmingen volgden en Harry Potter heeft de wereld veroverd. Joanne moet ondertussen rijker zijn dan de Queen. Ze is hertrouwd met dokter Neil Murray – die beschreven wordt als de opgegroeide versie van Harry Potter – en samen hebben ze nog twee kinderen gekregen, David en Mackenzie.

Leuke weetjes

 • Haar volledige naam is Joanne Rowling. Haar tweede naam heeft ze zelf verzonnen. Toen haar eerste boek gepubliceerd ging worden, wilde haar agent niet dat de lezers dachten dat het boek door een vrouw geschreven was omdat jongens het dan niet wilden kopen. Daarom koos Joanne voor Kathleen – de naam van haar grootmoeder – en werd haar auteursnaam J.K. Rowling.
 • Ze heeft al haar boeken eerst met de hand geschreven.
 • Toen ze stopte met roken, werd ze verslaafd aan kauwgum en Mijnenveger op haar computer. Op haar website verklaarde ze trots dat ze het expert level gehaald heeft.
 • Haar achternaam word uitgesproken als “rolling”. Joanne vindt het vreselijk als men “Rawling” zegt.
 • Ze heeft haar personage Harry dezelfde dag als verjaardag gegeven als zichzelf, namelijk 31 juli.
 • Hetgeen waar ze het meeste spijt van heeft, is dat ze haar moeder nooit over Harry Potter heeft verteld toen ze de kans had. Als ze in de Spiegel van Neregeb zou kijken, zou Joanne ook haar moeder zien.
 • Net als Molly Wemel zou Joannes boeman de vorm aannemen van haar dode kinderen.
 • Haar favoriete feestdag is Halloween en op deze dag geeft ze ook altijd een feest.
 • Ze werd gevraagd om Lily Potter (Harry’s moeder) in de eerste film te spelen, maar daar zei ze onmiddellijk nee tegen. Volgens haar zou het de film verpesten.
 • Joanne is bang van spinnen en auto’s. Daarom heeft ze ook nooit geleerd om auto te rijden. Voor haar grote succes gebruikte ze altijd het openbare vervoer, nu heeft ze haar eigen chauffeur.

Persoonlijke quotes

“The wizards represent all that the true “muggle” most fears: They are plainly outcasts and comfortable with being so. Nothing is more unnerving to the truly conventional than the unashamed misfit!”

“I don’t believe in magic, either.”

“I bumped into a woman I hadn’t seen for nearly three years. The first thing she said to me? “You’ve lost a lot of weight since the last time I saw you!”
“Well,” I said, slightly nonplussed, “the last time you saw me I’d just had a baby.”
What I felt like saying was, “I’ve produced my third child and my sixth novel since I last saw you. Aren’t either of those things more important, more interesting, than my size?” But no — my waist looked smaller! Forget the kid and the book: finally, something to celebrate!”

“No story lives unless someone wants to listen.”

“The stories we love best do live in us forever. So, whether you come back by page or by the big screen, Hogwarts will always be there to welcome you home.”

“It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might as well not have lived at all – in which case, you fail by default.”

“Actually finishing it was the most remarkable feeling I’ve ever had… [I felt] euphoria, devastated… I was in a hotel room on my own, sobbing my heart out. I downed half a bottle of champagne in one and went home with mascara all over my face.”

Wat vinden jullie van deze get to know? Zouden jullie vaker een get to know over schrijvers van young adults willen lezen?

FUN FACTS

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

10 gedachten over “Get to know J.K. Rowling

 1. Nog meer Nederlandse YA auteurs:

  – Heleen Vreeswijk
  – Anne Swartjes en Danique Gimbrère met Tijgerlelie

 2. @ Amélie, herkenbaar.
  Dit zijn Nederlandse schrijvers die volgens mij een paar YA boeken op hun naam hebben staan:
  – Eva Moraal, haar debuut Overstroomd moet nog uitkomen, maar het is een YA (en een boek dat ik heel graag wil hebben).
  – De Mzzl meiden serie van Marion Coolwijk, valt dat onder YA. De hoofdpersonen zijn in ieder geval wel young adults.
  – Anne Frank (telt haar boek als YA? Ik weet het niet en eigenlijk is het boek wel gedateerd aan het raken.)
  – Wendy, Eefje en Joany Buenen met Drie keer verliefd en Drie versies van mij.
  – De Slash boeken auteurs (Meisje van Mars etc.)?
  – Carry Slee met Bangkok Boy en Fatale Liefde.
  – Mel Wallis de Vries
  – Simone van der Vlugt heeft volgens mij ook een paar YA’s geschreven.
  – Judith Visser met Stuk.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik denk dat er nog wel meer Nederlandse YA auteurs zijn (aanvullingen zijn welkom), maar meer kan ik er nu niet opnoemen.

 3. @ Noes: Inderdaad! Zelf ken ik er ook niet veel bij naam, omdat ik toch het grootste deel van mijn tijd in het fantasy/magie/bovennatuurlijke genre lees, en daar zie je echt niet veel Nederlandse YA schrijvers.

 4. @ Amélie, Carry Slee, Mel Wallis De Vries, Judith Visser. Ik ga nog heel even kijken naar meer namen (vind je het trouwens erg als ze niet alleen maar YA schrijven?). Ik ga nog even op onderzoek uit, want ik vind het echt slecht dat ik zo weinig Nederlandse (YA) schrijvers ken.

 5. @ Noes: Heb jij dan ideeën over Nederlandse young adult schrijvers?

 6. Leuk artikel , ik had haar ook nog gezien bij de olympische spelen

 7. Ik had ook geen idee dat ze voor ze haar boeken schreef zo arm was!

 8. Ja, ik zou zeker meer over schrijvers van YA willen lezen. OVer suzanne collins zeker!!!!!!!!! ook al valt er dan niets meer over haar te leren bij mij 😛

  ik heb de film gezien!

 9. Ja, ik zou zeker meer get to know over schrijvers van YA willen lezen. Misschien is het een leuk idee om ook eens een Nederlandse YA schrijver voorbij te laten komen.

 10. Jezus, is dat nou J.K. Rowling? Wist begod niet hoe ze eruit zag! Wel tof dat er een artikel aan haar is besteed. =3

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.