Logo-youngadults-site

Beklemmende vlucht voor onzichtbare aliens

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Washington, 5.00 uur ’s ochtends: de vijftienjarige Josh en zijn vader schrikken wakker van een verschrikkelijk en oorverdovend geluid. Niet veel later verschijnen er enorme, zwarte bollen in de lucht, die met een soort laserstralen iedereen die zich op straat waagt wegflitsen. Josh en zijn vader zitten gevangen in hun eigen huis en doen wat iedereen zou doen in zo’n situatie: hun eten rantsoeneren en proberen te overleven.

Verderop in Los Angeles gebeurt hetzelfde. Daar schuilt de twaalfjarige Megs in een auto in een parkeergarage van een hotel. Ze probeert te overleven door eten te zoeken in de achtergebleven auto’s, maar dit wordt lastig gemaakt door een groepje bewakers dat de macht heeft overgenomen in het hotel. Voor Megs komt het gevaar zowel van binnen als van buiten. De POD’s of Pearls of Death, zoals Josh ze noemt, blijven hangen en het eten wordt steeds schaarser. Zal het Josh en Megs lukken om te overleven?

Spannend
ZAP is echt zo’n boek dat je in één ruk uitleest. Zodra je het open slaat, val je meteen in het verhaal en word je als het ware meegesleurd naar het einde. Het verhaal is spannend en beklemmend, ook al speelt het zich in feite maar op twee plekken af: in het huis van Josh en in de parkeergarage van Megs. Toch gebeurt daar genoeg om je vast te houden. Josh heeft hele discussies met zijn vader over de beste manieren om in leven te blijven en kan vanuit zijn huis goed zien wat er buiten gebeurt. Megs heeft echter nauwelijks door wat zich buiten afspeelt, aangezien ze veel te druk is met wat er binnen gebeurt. Ze is constant op zoek naar nieuwe schuilplaatsen om zich te verstoppen voor de bewakers uit het hotel, die al snel doorhebben dat iemand zich schuilhoudt in de parkeergarage. En deze bewakers hebben niets goeds in de zin voor Megs…

Beklemmende sfeer
Het is schrijver Stephen Wallenfels erg goed gelukt om een beklemmende sfeer te creëren, zonder dat er echt duidelijk is wat er nu precies aan de hand is. Ja, er hangen glimmende bollen boven Amerika die met laserstralen mensen weg “zappen”, maar waar komen ze vandaan? Waarom hangen ze boven de aarde en waar gaan de mensen heen die weggezapt worden? Door het boek heen worden wel kleine aanwijzingen gegeven voor wat de reden van de komst van de aliens zou kunnen zijn, maar over het algemeen blijft dit onbekend. Eén ding is in elk geval zeker: ze zijn gevaarlijk voor mensen en dat is genoeg reden voor paniek.

De wetten van het overleven
ZAP is echt een overlevingsverhaal, voor zowel mens als dier, en daarom gaat dit boek niet alleen over de aliens, maar ook over de ontwikkeling van de personages gedurende de invasie. De wetten van het overleven zijn keihard en dat wordt in ZAP maar al te goed duidelijk. Het boek geeft een goed beeld van hoe mensen kunnen reageren in een crisis als deze. Er zullen altijd mensen zijn die de macht willen grijpen – voor zover die er nog is – en die daarmee andere mensen onderdrukken. Mensen die in de weg staan, worden gevoerd aan de aliens en naarmate de invasie vordert, wordt de kans om in een stoofpot te verdwijnen voor veel huisdieren groter. Ook Josh en Megs lopen hier tegenaan. Josh’ vader gaat zich met de dag vreemder gedragen en Megs probeert een klein katje dat ze heeft gevonden in de parkeergarage te beschermen tegen de bewakers. Beide personages komen voor je ogen tot leven en hun cynisme zorgt zelfs voor nog wat humor in het verhaal.

ZAP is een ontzettend spannend verhaal dat leest als een trein. Het boek geeft helaas weinig informatie over de aliens, maar dat maakt het verhaal tegelijkertijd ook wel weer erg goed. De verhalen van Josh en Megs zijn even sterk en zodra je overgaat naar een hoofdstuk van het andere personage, ben je tegelijkertijd ongeduldig, omdat je wilt weten hoe het ene verhaal verder gaat, en blij omdat je weer verder kunt met het andere verhaal. Daarom geef ik ZAP vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Beklemmende vlucht voor onzichtbare aliens

  1. Het is echt heel jammer dat het boek zo’n slecht plot heeft.

  2. Het is heel jammer dat het boek zo’n slecht plot heeft.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.