Logo-youngadults-site

Behind the Scenes: de omslag

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In dit project kunnen jullie meekijken (en soms zelfs meebeslissen!) bij het uitgeefproces van Shatter me van Tahereh Mafi. Een tijdje geleden legde ik op onze website al het eerste dilemma voor, en ondertussen hebben we weer een prangende vraag! Wat zullen we doen met de omslag van het boek?

Don’t judge a book by its cover
De omslag van een boek is echt heel belangrijk. Ook al zeggen we allemaal ‘Don’t judge a book by its cover’, dat doen we eigenlijk wel (die ene leuke jongen beoordelen we toch ook in eerste instantie op zijn uiterlijk?). Ga maar eens na:  als je in een boekhandel staat, pak je dan een boek waarvan de omslag je niet aanstaat? Of ga je voor de omslag die je echt helemaal geweldig vindt en die vanaf een afstandje al naar je ligt te schreeuwen: ‘Koop mij! Koop mij!’?

Wij denken dat lezers kiezen voor boeken met omslagen die het hardst schreeuwen. Soms komt dat omdat de omslag echt waanzinnig mooi is. Soms komt dat doordat de omslag ontzettend bekend is en je ‘m overal tegenkomt en soms komt het doordat hij er gewoon heel anders uitziet dan alle andere boeken waarmee het boek op de plank ligt. De belangrijkste eis die wij aan de omslag stellen is dat het de lezers aanspreekt. Daarnaast is het belangrijk dat het bij de inhoud past. De omslag moet je (een gedeelte van) het verhaal vertellen.

My touch is lethal. My touch is power.
Omdat jullie natuurlijk geen gegronde mening kunnen geven als je het verhaal niet eens kent, geven we alvast een korte samenvatting:

Al 364 dagen observeert Juliëtte de wereld vanuit het piepkleine raampje in haar cel. Ziektes vernietigen de mensheid, er is bijna geen eten meer en de lucht heeft een rare kleur. Juliëtte werd opgesloten na de laatste keer dat ze iemand aanraakte. Het was een ongeluk, maar toch werd ze door Het Herstel opgesloten voor moord.
Op de 365e dag krijgt Juliëtte plotseling een celgenoot. Adam beweert haar te kunnen bevrijden, maar Juliëtte twijfelt aan zijn goede bedoelingen. Wie is hij? Waar bemoeit hij zich mee? En waarom denkt hij haar te kunnen helpen?

Ondertussen heeft Het Herstel zoveel mensen gedood, dat de overlevers op oorlog uit zijn. Het Herstel krijgt niet iedereen in zijn greep en is op zoek naar een wapen. Een dodelijk wapen. Juliëtte is zelfs precies wat ze op dit moment nodig hebben…

Origineel vs. nieuw
Voor Shatter me staan we voor een moeilijke keuze: nemen we voor de Nederlandse uitgave de originele Amerikaanse omslag over, of laten we een nieuw omslag maken? We hebben al gezien dat er een aantal landen voor het eerste hebben gekozen, maar er zijn ook uitgeverijen in het buitenland die hebben besloten om een nieuw jasje te laten maken.

Wij weten niet zo goed wat we moeten doen. Er is in Amerika heel veel publiciteit geweest voor het boek en dit omslag is daardoor erg bekend geworden. Een aantal van jullie hebben het vast al voorbij zien komen op sociale media en/of internationale boekenblogs. Wij zouden dus makkelijk op die bekendheid kunnen meeliften. En gelukkig zijn er een groot aantal Nederlandse boekhandelaren die hebben aangegeven dat ze dit omslag erg gaaf vinden. Bovendien moet je je soms afvragen waarom je iets zou veranderen als het al succesvol is gebleken.
Aan de andere kant: hoe cool zou het zijn om ons eigen omslag te maken en die superbekend te maken?! Zo eentje waarvoor iedereen naar de boekhandel rent, omdat het zo mooi is dat je het per se, en zo snel mogelijk, in je bezit wil hebben.
Daarbij hebben helaas ook een paar boekhandelaren (en ook collega’s van mij) laten weten de omslag niet zo mooi te vinden. Ze vinden het te Amerikaans, te glamorous en de jurk van het meisje lijkt te veel op een bruidsjurk. Daarnaast vinden zij dat je niet echt goed kunt beoordelen waar het boek over gaat.
Shit. En nu?

Nou, nu wordt het tijd om jullie te vragen wat jullie zouden doen! Wat vinden jullie? Vinden jullie de Amerikaanse omslag van Shatter Me mooi? Trekt de omslag je aandacht? Zou jij het boek oppakken als je het zo in de winkels ziet liggen? Of vind je het helemaal niet mooi en zie je er liever iets anders omheen?

We zijn erg benieuwd naar jullie mening!

Bekijk hieronder de omslagen en breng je stem uit in de poll (zie hiernaast in de rechter zijbalk)

De Amerikaanse omslag

De Zweedse omslag

De Italiaanse omslag

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

18 gedachten over “Behind the Scenes: de omslag

 1. Ik vind de italiaanse cover erg mooi. De dreigende uitstraling die hij heeft zou mij meteen aantrekken om te zien of het een spannend verhaal is, want dat is wat de cover mij toeschreeuwd. De zweedse omslag vind ik ook erg mooi. De Amerikaanse staat me het meest tegen, waarom weet ik niet. Ik geloof dat het me gewoon niet echt het gevoel van: “koop mij dit is een geweldig boek!” geeft.
  Natuurlijk kunnen jullie ook een eigen cover ontwerpen en de covers hierboven combineren tot een compleet nieuwe omslag!

 2. Ik vind, als ik toch moet kiezen, de Zweetse cover het mooist, maar ik zou een eigen cover gaan ontwerpen. Ik vind het idee van Joany erg leuk en origineel. Dus voor zoiets zou ik gaan.

 3. Ik vind de Amerikaanse versie helemaal niet bij het verhaal passen, afgaande op de korte inhoud. Ik stel me daarbij meer een verhaal ala ‘The Luxe’ voor en dat is het dus helemaal niet. Ik hou ook niet heel erg veel van de andere covers, maar als ik dan toch moet kiezen liefst de zweedse.

 4. Wauw, al jullie reacties zijn te gek! Superbedankt voor jullie feedback, hier hebben we echt wat aan 🙂

  We zijn ondertussen bezig met een aantal vormgevers; ze sturen ons vrijblijvend wat schetsen op en dan gaan we verder kijken. Misschien spreekt een van die covers wel enorm tot de verbeelding! We hopen natuurlijk dat de schetsen zo goed zijn, dat we 100% zeker weten dat we die gaan doen!

  Liefs Myrthe
  Blossom Books

 5. ik ken de verhalen en ik vind de Zweedse cover er wel echt bij passen!

 6. Ben het trouwens wel eens met Natasja. Een hele nieuwe cover zou nog beter zijn.

 7. Ik vind de amerikaanse cover best mooi maar de italiaanse spreekt mij het meeste aan. Die zou ik het eerste oppakken van de drie.

 8. Persoonlijk zou ik het Amerikaanse boek nooit uitzoeken. De cover is naar mijn idee veel te glamorous en ik vind haar er een beetje uitzien als een bitch. Zo klinkt ze in ieder geval niet in de omschrijving, want die is tof.

  De twee andere covers zijn mooi en aansprekend, maar ik vond ze niet goed passen bij de inhoud. Ik ben het ermee eens dat ik de Italiaanse cover vind lijken op die van de Hunger Games en hoewel ik die cover erg mooi vind, vind ik hem daarbij ook passen. Ik vind eigenlijk niets terug van jullie omschrijving in die cover. En de Zweedse geeft me meer het gevoel dat het om thriller/drama gaat in plaats van een spannend toekomstverhaal voor young adults.

  Voor mij is de cover heel belangrijk. Het geeft een indruk van de sfeer in een boek. Ik ben het er niet mee eens dat er geen persoon op het kaft moet; ik vind zelf dat personen juist aantrekken op een kaft. Maar dan moet een persoon wel aanspreken. Een persoon hoeft trouwens niet recht in de camera te kijken van mij. Denk aan de kaften van de Fallen serie! Die zijn prachtig, maar in geen enkele kijkt ze je recht aan.

  Ik sluit me aan bij het idee van Natasja, maar ik zou bovendien iets met haar handen doen. Die wegstoppen onder haar armen of zo, omdat ze bang is om iets aan te raken. Ik ken het verhaal verder niet, maar raakt ze in haar cel ook iets aan wat sterft? Een rat of een vogel? Die zou je erbij kunnen afbeelden. Maar ik denk dat zonder ook prima kan. Wel zou ik denk ik eerder voor donkere kleuren gaan en zorgen voor een prachtige, beetje kunstzinnige foto. Persoonlijk spreekt dat mij altijd het meest aan.

  Succes!

  Groetjes Marijke

 9. Ik vind de Amerikaanse cover net een tijdschrift.. Ik zou er voorbij lopen in ieder geval.
  De Zweedse cover vind ik te freaky en de Italiaanse cover vind ik er een beetje goedkoop uitzien. Ik wist niet hoe ik het precies moest benadrukken maar ik las net dat het leek op de 10,- versie van de Hungergames en daar ben ik het mee eens. Dat sprak me dus ook totaal niet aan.

  Ik ben persoonlijk ook iemand die liever geen gezicht ziet op de cover, zo kun je beter je eigen persoon vormen in je hoofd als je het boek aant lezen bent. Of het gezicht moet echt precies juist zijn voor de hoofdpersoon in het boek.

  Ik heb al eerder gehoord van het boek Shatter Me, maar door deze covers zou ik het waarschijnlijk niet kopen.

 10. Om eerlijk te zijn vind ik ze alle 3 niet echt pakkend.
  Ik zou er niet naartoe rennen 😉
  Maak maar een mooie nieuwe 😛
  Jou idee vind ik wel goed Natasja!

 11. Om heel eerlijk te zijn, geen enkele cover trekt mijn aandacht. Misschien komt dat wel omdat bijna iedere boek tegenwoordig een kaft heeft met een vrouw/meisje (of alleen diens ogen) op de voorgrond staat, en de achtergrond een eentonige kleur is met een effect. Kortom, alle (young adult) boekcovers van nu lijken bijna allemaal op elkaar. Ik zie niet iets vernieuwends op de markt wat ik best jammer vindt.

  Ik weet zeker dat jullie uitgeverij een interessantere cover kunnen maken voor het publiek, dan een ala Vogue cover. Pak lekker creatief uit zou ik zeggen, en ga voor iets wat wel bij het verhaal past, maar zet niet meteen de hoofdpersoon op de kaft. Laat de lezers hun eigen inbeelding van het personage krijgen.

  Wat ik zal voorstellen, na aanleiding van het lezen van de synopsis, laat een uitstekende hand vanuit de raam van het cel naar buiten steken. Voeg de rare lucht en indien, een vervallen stad toe. Om Julliete’s vloek/gave beter in beeld te laten brengen aan de lezers, laat bij haar hand een vogel zien die dood neervalt op de grond.

  Het is maar een suggestie, maar ik zou voor iets origineels gaan. Zelf heb ik ook een young adult manuscript afgerond (op een paar herschrijvingen van hoofdstukken na dan), en daarbij heb ik ook ideeën, wat nu de ideale kaft zou zijn.

  Beslissingen maken is niet altijd makkelijk, zeker wanneer ze heel belangrijk zijn, maar hopelijk komen jullie er toch uit. Succes!

 12. Ik denk dat de verkeerde mensen worden aangetrokken door de Amerikaanse omslag: Mensen die gaan voor chicklit, en niet voor een serieus verhaal met inhoud, zoals Shatter me. De Zweedse omslag past echt bij het thema, de Italiaanse… niet echt. Oké, meer als de Amerikaanse (welke niet?) maar het is gewoon een model die met veren poseert, niet echt waar het boek over gaat. Mijn mening!

 13. Om heel eerlijk te zijn zou ik ze alle 3 niet oppakken bij het zien van de cover denk ik. Het verhaal klinkt goed maar qua covers weet ik het nog niet zo goed…

 14. De Amerikaanse versie is mij inderdaad iets te glamorous. Het past totaal niet bij de beschrijving van het boek, waarin duidelijk wordt dat Juliëtte opgesloten zit vanwege een dodelijke aanraking. Daar zou ik me tenminste geen model op een schitterende catwalk bij voorstellen… De Zweedse cover is erg mooi, maar de kleuren van de Italiaanse cover vind ik dan weer mooier.
  Ik denk zelf ook inderdaad aan een meisje ineengedoken in een hoekje, maar wel met de streepjes in de muur.

  Gek genoeg is de Amerikaanse boektrailer dan wel weer passend en intrigerend, heel anders dan de cover zelf ook.

  Heel veel geluk bij de beslissing in ieder geval!

 15. Ik heb het ook niet zo op de Amerikaanse eerlijk gezezgd 😉 Ik was er ook niet bekend mee, niet eerder tegengekomen. Het lijkt idd net een chick-lit, en ik zou het boek dan toch minder snel kiezen, terwijl het verhaal me wel heel gaaf lijkt. De Italiaanse en Zweedse vind ik al veel mooier en ik denk dat het ook beter bij het verhaal past. Persoonlijk trekt de zweedse me het meest, ook met die streepjes. De Italiaanse doet me een beetje denken aan de Hunger Games, de €10,- versie en ook de duitse versie van de Hunger Games. Toch vind ik de letters van de Italiaanse wel veel strakker en mooier. Het komt harder over. Daarom zou ik eerder voor de Zweedse cover met het Italiaanse lettertype gaan 😀 Maar dan wel in de kleuren van het Zweedse, hoewel dat hardroze ook wel mooi is, maar dat past niet echt bij het perkament-kleurige. XD Nouja, het maakt me eigenlijk ook niet veel uit, alleen de Amerikaanse vind ik gewoon niks 😛

 16. Nee, ik ben niet echt voor de Amerikaanse omslag. Als ik die zou zien, zou ik eerder het gevoel hebben dat het om een chicklit gaat. Hij vertelt niet het echte verhaal. De andere covers hebben allebei wel iets, maar ik zou voor een geheel nieuwe cover gaan. Iets dat helemaal de boodschap van het verhaal benadrukt.

 17. Ik denk dat ik het met de mensen eens ben die het “te glamorous” vinden, want hoewel ik dit omslag erg mooi vind, doet het me meer denken aan een model op een catwalk. De ‘noise/gaussian’ achter het model (sorry weet het Nederlandse woord niet, maar je kan het in photoshop maken) is wel gaaf..want dat lijkt een beetje op splinters die uit elkaar spatten.

  De zweedse omslag vind ik wel wat hebben, maar door de sepia-achtige kleur doet het me aan oorlog denken.

  Als ik een omslag voor Shatter me zou maken, zou ik een meisje ineengedoken in een donkere cel doen, en dan op de cel muur de tekst: [s]I am not insane[/s], zoals in dat plaatje wat je me laatst stuurde, of misschien die tekst op de achtergrond zoals op de Zweedse omslag met die streepjes [s]||||[/s] 🙂 Hoop dat het helpt bij jullie beslissing! Succes.

 18. De Amerikaanse omslag doet mij denken aan Meg Cabot en haar boeken. De Italiaanse omslag spreekt het meest aan, wel Duister, mysterieus en met hot pink. (valt lekker op). De Amerikaanse omslag is saai qua kleur en doet idd denken aan een Chick-lit. Ook lijkt het alsof het model geen nek heeft op de foto, jammer.
  Succes! PJ

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.