Logo-youngadults-site

’s nachts op ontdekking naar de betekenis van vriendschap

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
spring maar achterop

spring maar achteropAuden heeft zich na de scheiding van haar ouders op haar eindexamens gericht en heeft hier zoveel tijd in gestoken dat de vrijheid na haar examens haar overvalt. Normaal gesproken zou ze de zomervakantie met haar moeder doorbrengen, maar ze besluit het dit jaar anders te doen. Ze vertrekt naar haar vader en zijn nieuwe vrouw, waar ze ook voor het eerst haar pasgeboren halfzusje Thisbe ontmoet en kennismaakt maakt het gevoel van vriendschap. Iets dat Auden niet eerder heeft gekend.

‘Insomnia’
Net als Eli, een gesloten jongen die Auden leert kennen, lijdt zij aan slapeloosheid. Om ’s nachts op te blijven drinkt Auden heel veel koffie – misschien niet echt slim als je een slapeloosheid lijdt – en maakt ze nachtelijke autoritjes en fietstochtjes om het stadje te verkennen. Eli en Auden komen elkaar dan ook tegen en besluiten samen met elkaar de nachten door te brengen. Auden krijgt zo een tweede kans op de jeugd die ze nooit heeft gehad.

Karakterontwikkeling
Sarah Dessen heeft het sterke vermogen om elk personage perfect uit te werken, tot in de details. Haar personages zijn realistisch, hebben elk verschillende karaktereigenschappen en vertellen hun eigen verhaal in vloeiende dialogen. Geleidelijk maken de personages een groei door en leer je ze kennen, van ze houden of krijg je een hekel aan ze. Zo kon ik de vader van Auden niet uitstaan. Hij is heel egoïstisch en houdt zich alleen maar bezig met zijn boek. Maar naar Eli word je ontzettend nieuwsgierig: waarom is hij zo gesloten? En wat is er met hem gebeurd?

Identificatie
Door deze feilloze karakterontwikkeling, identificeer je je als lezer automatisch met de eigenschappen van verschillende personages. Overal kun je wel een stukje van jezelf in terugvinden en denken van ‘Ja, dat zou ik ook zo doen’ of ‘Audens onzekerheid herken ik bij mezelf’ of ‘Ik ben net zo onafhankelijk als Audens moeder’. Dit gegeven maakt dat je je bewust wordt van je eigen karakter, en een goede schrijver laat een lezer hierover nadenken.

Verhaallijn
Voor de verandering speelt het plot zich ook grotendeels ’s nachts af, wat wel verrassend is. Maar op enkele momenten vond ik het verhaal slaapverwekkend. Er zit niet heel veel spanning in, het draait echt om de personages. Maar het is dan ook een roman en normaal gesproken lees ik meer spannende verhalen, waar vaak de verhaallijn en de gebeurtenissen de overhand hebben. Voor iedereen die een romanliefhebber is zou ik dit wel absoluut aanraden. Spring maar achterop heeft een mooie realistische schrijfstijl en een uitstekende kararakterontwikkeling. Ik geef het verhaal vier sterren.

Heb jij dit verhaal gelezen? Of heb je ander werk van Sarah Dessen gelezen? Wat vind je ervan? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “’s nachts op ontdekking naar de betekenis van vriendschap

  1. heeel moooi boek!! een echte aanrader! 😉

  2. ik heb dit boek nog niet gelezen maar het lijkt me een erg mooi boek. Ik vind de andere boeken van Sarah Dessen erg mooi dus ik denk dat deze ook erg mooi en realistich is

  3. Supermooi boek! Inderdaad, er zit niet zoveel actie in maar de personages wauw! Ik kon me zo goed inleven en ik herkende mezelf echt in Auden op bepaalde vlakken. De dialogen zijn ook zeer goed. Alleen jammer dat het op het laatst toch een beetje cliché is, maar voor de rest en echte aanrader!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.