Logo-youngadults-site

De kroon van de Tearling

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
erika-johansen-KroonVanDeTearling

Ended soon

erika-johansen-KroonVanDeTearlingAl een tijdje ben ik op zoek naar een historische fantasy young adult. Op de een of andere manier kon ik die niet echt vinden, tot ik stuitte op ‘De kroon van de Tearling’. De cover heeft iets onheilspellends en maakte me met de quote “Haar kroon wacht… als zij lang genoeg leeft”, heel nieuwsgierig. Ik zat te popelen om te beginnen, want het beloofde een spannend boek te zijn.

Beschrijving van het boek
Op haar negentiende verjaardag begint prinses Kelsea Glynn haar gevaarlijke reis naar het kasteel waar ze ¬geboren is. Ze komt haar kroon opeisen. Achttien jaar lang werd het koninkrijk geregeerd door Kelsea’s oom, een ¬marionet van de Rode Koningin, die het buurland Mortmesme al decennia tiranniseert.

Kelsea draagt de Tearlingsaffier, een juweel met immense ¬magische krachten. Ze wordt beschermd door de Wachters van de Koningin, geleid door de raadselachtige en toegewijde Lazarus. Kelsea zal de ridders nodig hebben om te overleven. Haar vijanden zetten duistere moordenaars en duivelse bloedmagie in om te voorkomen dat zij gekroond wordt…

Verslavend
Wat dit boek verslavend maakte, was de constante dreiging dat iemand Kelsea het hoekje om probeert te helpen, zonder te weten waarom eigenlijk. En ik kon het maar niet wegleggen. Kelsea deelt de lezer mee wat zij over haar toekomstige koninkrijk weet, maar geeft vaak zat aan dat haar nauwelijks iets verteld over de huidige staat. Ze heeft een nogal idealistisch beeld van wat erop haar wacht, dus als de eerste pogingen worden ondernomen haar pad te versperren, wordt ze met beide benen op de grond gezet.

Kelsea
Ondanks haar idealistisch beeld, staat ze wel met beide benen op de grond. Ik moest eerst een beetje aan haar wennen, want ze af en toe zeurt ze een beetje te veel door op het feit dat ze zich niet mooi vindt. Zo zou ze te dik zijn en zou ze een rood rond hoofd hebben. Het maakte haar ook wel weer menselijk. Naar mate ze haar draai vindt in haar nieuwe leven, vond ik haar steeds leuker worden. Ze probeert alles wat ze kan om haar koninkrijk veilig te maken en daardoor is ze een hele sterke persoonlijkheid.

Futuristische historische wereld
In het begin had ik wat moeite om de wereld te begrijpen. Ik dacht namelijk dat het een historisch boek was, maar eigenlijk is het een futuristisch historisch boek. Kan dat? Kennelijk, want hoewel  de setting van het boek vol met kastelen, ridders met zwaarden en jonkvrouwen in jurken is, is het toch de toekomst. Schijnbaar hebben we ooit een overtocht gemaakt en zijn we op een onbekend continent terechtgekomen. Er worden zo nu en dan verwijzingen naar vroeger gemaakt over digitale boeken, maar er zijn bijvoorbeeld ook horloges en er wordt gesproken over plastische chirurgie die nog niet optimaal is.

Spannend
Van begin tot eind blijft de dreiging als een donkere schaduw aanwezig, op elke bladzijde is het tussen de regels door te vinden. Dat maakte het boek ontzettend spannend en je blijft lezen; Gaat ze dood of blijft ze leven? Soms heb je van die boeken waar de spanning wat afzwakt, dat was hier niet het geval. Deels door de dood die zijn klauwen naar Kelsea uitstrekt, maar ook door wat ze probeert om haar koninkrijk te verbeteren. Dat is namelijk niet altijd even subtiel aangepakt, maar goed wie snel veranderingen wil doorvoeren moet knopen doorhakken en risico’s nemen.

Aanrader
Ik vond dit een ontzettend leuk boek en ik hunker naar het vervolg. De hoofdpersonages voelen allemaal echt aan en ik wilde dat de laatste bladzijde nog ver weg bleef. Als je opzoek bent naar een heftig boek vol spanning en de strijd tussen goed en kwaad is het zeker een aanrader.

Sterren: 4.5

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.