Logo-youngadults-site

Onze toekomst?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
free-to-fall

free-to-fallIn Free to Fall zijn we een aantal jaar in de toekomst. De wereld is in de ban van Gnosis, en dan voornamelijk door hun app Lux. Nooit meer nadenken over wat je nu aan moet trekken, of welk restaurant je een hapje gaat eten. Lux kent jou zoals niemand je kent, en weet precies wat goed voor je is. En het mooiste is, je bent verzekerd van een goeie toekomst, als je het advies van Lux maar volgt. De app bied zekerheid en veiligheid, en wie wil dat nou niet? Vandaar dat er ook maar weinig mensen zijn die de app niet gebruiken. Alleen mensen die De Twijfel horen, een stem in hun hoofd die heel wat anders zegt dan Lux zou doen, gebruiken de app weinig of zelfs helemaal niet. Deze mensen zijn buitenbeentjes, worden niet geaccepteerd door de maatschappij en kunnen zelfs voor gek worden verklaard. Reden genoeg voor Rory om haar beslissingen veilig door Lux te laten maken. Maar wat als ze iemand tegenkomt die haar laat zien dat er buiten de app nog een veel spannender leven is. En dat Lux helemaal niet is wat het lijkt…

 

Social Media

Als je hoort waar het boek over gaat denk je waarschijnlijk: “Pffff, zoiets kan nooit gebeuren.” Dat is eigenlijk wat ik ook dacht, maar naarmate je blijft lezen besef je eigenlijk dat het helemaal niet zo’n gek idee is. We zijn nu al met zijn allen verslaafd aan onze mobieltjes en daarbij facebook, twitter, instagram etc. Dus het is helemaal niet zo’n onrealistische gedachte dat we daar ooit in gaan doorslaan. Ik moest bij het lezen van dit boek een beetje denken aan De Cirkel van Dave Eggers, ook dit boek zet je flink aan het denken. Gaan we niet een beetje ver in het delen van ons complete leven met de hele wereld?

Ik weet het! Of toch niet?
Er was een moment in het boek waarop ik dacht, “Oh jee, dit is zo voorspelbaar.” Wauw zat ik er even naast! Iedere keer als je denkt dat je doorhebt wat er aan de hand is en wie de bad guy is, blijkt dat je weer op het verkeerde been bent gezet. Free to Fall zit vol met onverwachte wendingen en verrassingen, hierdoor blijf je maar doorlezen, maakt niet uit of je de volgende ochtend school of werk hebt.

Denk eens na
Persoonlijk vind ik het knap dat Lauren Miller dit hele verhaal in één boek heeft weten te verwerken. Ze had er gemakkelijk een serie van kunnen maken. Het is zeker de moeite waard en zorgt er misschien wel voor dat je wat minder snel naar je telefoon grijpt als je even iets niet weet. We hebben dan wel geen Lux in het echte leven, maar we zoeken werkelijk alles op tegenwoordig. Zelf ben ik er ook schuldig aan, daarom is het misschien een idee om met z’n allen weer wat meer na te gaan denken?

Free to Fall krijgt van mij 4 sterren. Het is een spannend en vermakelijk verhaal wat ik aan alle telefoon verslaafden aanraad. En natuurlijk gewoon aan de liefhebber van dystopische boeken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Jenny Buijs

Jenny Buijs

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.