Logo-youngadults-site

ABCyourself – Schrijftalenten bloggen hun eigen alfabet bij elkaar

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

‘Schrijftalenten bloggen hun eigen alfabet bij elkaar,’ staat te lezen op de website van ABCyourself. Abcyourself is een schrijfproject van jeugd- en kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. In september 2010 begonnen vier jonge talentvolle auteurs aan het schrijven van wekelijkse blogberichten ondersteund door Van de Vendel zelf; elk blogstuk behandelde een onderwerp uit hun dagelijks leven. De bedoeling was dat ze na een jaar zichzelf en hun leven hadden ‘geABC’t’. Uitgeverij Lemniscaat ondersteunt het project en heeft de eerste twee boeken met verzamelde Blogberichten uitgegeven.

Jong schrijftalent
Dat er in Nederland veel mensen rondlopen met een schrijfambitie is algemeen bekend. Dat hieronder ook veel jongeren zijn, laat zich raden. Met ABCyourself wil Edward van de Vendel een platform bieden aan jonge auteurs; juist op het immer in beweging zijnde internet moet je je als beginnend schrijver kunnen profileren; het blogbericht, kort maar krachtig met voldoende ruimte voor poëzie én inhoud, leent zich bij uitstek voor beginnende schrijvers. Het is het korte verhaal, maar dan versie 2.0.

Mathijs Meinema
Van twee van de inmiddels zes jonge schrijvers zijn de verzamelde Blogberichten verschenen. Mathijs Meinema (1991) woont nog thuis en studeert Media en Entertainment Management. In Wij gaan hele goede vrienden worden beschrijft hij zijn worstelingen met het volwassen worden. Hij observeert op luchtige manier zichzelf en zijn omgeving. Het zijn heel open, vaak droogkomische stukjes over de vriendenboekjes van vroeger in vergelijking met het internet (Hyves) van nu, over één van de moeilijkste soort avondeten, namelijk soep, en over hoe hij levenslessen haat als ze gedicteerd zijn. ‘Ik wil liever zelf m’n volledige gezicht kapot alten vallen en zaggen: ‘Jup jongens, dat doet zeer! Niet aan te raden!’’

Iduna Paalman
Hee maisje! van Iduna Paalman (1991), studente Duits, is niet, zoals Meinema’s boek, onder het Young Adult-label van Lemniscaat uitgebracht, maar onder Lemniscaat Literair. Naast  korte stukken zijn ook twee langere verhalen opgenomen. Iduna is zeker de meer literaire van de twee schrijvers. Zij schrijft zinnen om je vingers bij af te likken en maakt fijnzinnige observaties die ze in perfect gepolijste taal weergeeft. ‘Soms zijn er dagen die bestaan uit adem van later’, begint ze een bericht, ze praat met een reiger op haar balkon over de dood en krijgt relatieadvies van haar erg leuke broertje (‘Schijt hebben’). Ze wisselt humor af met melancholie en schrijft heel herkenbare (nog niet gehouden) dialogen.

Eigen stem
Beide bundels bevatten ontzettend leuk en goed geschreven stukjes; beide schrijvers hebben ook een heel eigen stem. Soms zijn de stukjes naar mijn smaak iets te geforceerd geschreven; in ieder stukje móet een boodschap zitten, ieder stukje móet een afgerond verhaal zijn en die structuur is soms zichtbaar. Maar dat niet ieder Blogbericht precies de juiste snaar raakt, doet niets af aan die stukjes waar geen enkel woord te veel staat. Voor de jonge schrijvers op deze site: er is een nieuw plekje vrij onder de Bloggers! Ik geef beide bundels vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eva

Eva

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.