Logo-youngadults-site

Recensie: Six more months of June – Daisy Garrison

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Mina is een introverte einzelgänger die het liefst de lunch alleen doorbrengt, met haar neus in een boek. Caplan, daarentegen, is de populairste jongen van de school, enorm sociaal en heeft altijd een groep vrienden om hem heen hangen. Hoe verschillend deze twee tieners ook zijn; ze zijn al jaren beste vrienden van elkaar. Ze zitten in hun laatste jaar van de middelbare school wanneer Caplan’s beste vriend, Quinn, Mina mee uit vraagt op een date. Hij trekt haar uit haar schulp en in een sociaal leven waarvan ze nooit had gedacht dat ze het leuk zou vinden. Nu moet ze het leven proberen te navigeren in dit nieuwe sociale leven, haar gevoelens voor Quinn en Caplan, én de keuze maken waar ze volgend schooljaar gaat studeren. Dat is allemaal niet makkelijk voor een tiener.

Mina & Caplan

Mina is de typische tiener waar veel boekenwormen zich wel in kunnen vinden. Ze is graag alleen, in een hoekje verscholen met haar boek. Ze blijft liever thuis in haar kamer, dan dat ze mee naar een feestje van een klasgenoot gaat. Daar komt bij dat ze last heeft van angstaanvallen. In sociale situaties kan ze in paniek raken. De enige persoon die haar door en door begrijpt is Caplan. Hij heeft aan één blik genoeg om te weten wat er in haar omgaat en wat ze nodig heeft. Dit is een bijzondere vriendschap.

Caplan is de typische populaire jongen van de school. Super sociaal, veel vrienden, weet altijd het juiste te zeggen en het knapste meisje van de school is zijn vriendinnetje. Dat hij zo onzelfzuchtig is, past niet bij het stereotype personage van de populaire jongen, maar is wel super mooi om over te lezen. Hij heeft enorm veel over voor zijn vrienden en staat altijd voor hen klaar.

Angststoornis en een donker verleden

Ondanks dat het niet expliciet in het boek wordt vermeld, komt het wel duidelijk genoeg naar voren dat Mina met een angststoornis kampt. Op verschillende momenten krijgt ze hierdoor een paniekaanval en het enige wat haar dan kan kalmeren is stromend water. Soms is alleen haar polsen onder de kraan houden voldoende, op andere momenten gaat ze met kleren en al aan onder de douche. Ik hoop dat lezers die ook een angststoornis ervaren herkenning kunnen vinden in deze situaties. Zeker voor jonge lezers (de doelgroep van dit boek) is het fijn om te weten dat ze niet alleen zijn.

Die angststoornis is waarschijnlijk ontstaan door een traumatische ervaring die Mina een aantal jaar geleden heeft moeten verdragen. Tot vandaag de dag heeft ze nog steeds last van de gevolgen hiervan. Dit allemaal zorgt voor meer diepgang in het verhaal. Met name het personage van Mina voelt hierdoor als een echt persoon aan.

Conclusie

Six more months of June is een lief verhaal over vriendschap en je eerste liefde. Het gaat daarnaast ook over intimiteit, pesten en de normale worstelingen die tieners doormaken in hun examenjaar van de middelbare school. De auteur heeft een fijne schrijfstijl en maakt gebruik van een dubbele POV waarbij je zowel vanuit Mina’s perspectief leest, als dat van Caplan. Het boek is wel vrij jeugdig geschreven. Hierdoor is het enorm geschikt voor kinderen van 12 tot 18 jaar om te lezen. Voor mij persoonlijk was het iets te kinderlijk, maar ik val dan ook ver buiten deze doelgroep. 😉 Hierdoor krijgt het voor mij 3 mooie sterren. Als je graag verhalen leest zoals Eleanor en Park van Rainbow Rowell, dan zal dit boek ook tot je nieuwe favorieten behoren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.