Logo-youngadults-site

Recensie: Radiostilte – Alice Oseman

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Schrijfster Alice Oseman is ondertussen wereldbekend van de Hearstopper-serie. Recentelijk werd Radiostilte vertaald in het Nederlands en uitgegeven bij uitgeverij Unieboek – Het spectrum. Het is een boek dat veel voorbijkomt op Tiktok, dus dat maakte me zeer benieuwd.

Waarover gaat Radiostilte?

Radiostilte gaat over de hoofdpersonages Frances en Aled Last. Frances heeft haar hele leven gewijd aan school; ze is klassenoudste en haalt uitstekende cijfers. Haar enige hobby die niets te maken heeft met school is fan art tekenen voor haar favoriete podcast. Op een dag wordt ze gecontacteerd door de maker van die podcast met de vraag of ze fanart voor de volgende aflevering(en) wil maken. Tot haar grootste verrassing blijkt een beetje later dat zij de maker kent: Aled Last. Hij woont tegenover haar. Ze beginnen een hechte vriendschap, waarin Frances begint te twijfelen aan haar keuzes. Waarom werkt ze eigenlijk zo hard? En is studeren wel écht wat ze wil?

Mening

Vanaf het begin van het boek zit je meteen in het verhaal. Doordat de hoofdstukken vrij kort zijn, vlieg je ook zo door het boek heen. Eigenlijk vertelt het hoofdpersonage achteraf wat er gebeurd is. Toch stoort het niet dat ze soms al meegeeft dat iets niet zal gebeuren of al een hint geeft over wat er nog staat te gebeuren.

Een van de beste dingen aan dit boek is dat de vriendschap tussen Frances en Aled zo puur en mooi was. Het was echt mooi om te zien wat voor een fijne band de twee deelden, zonder dat het een romantische band werd. De twee personages zijn zo verschillend, maar toch hetzelfde in zoveel aspecten.

Niet alleen Frances en Aled waren belangrijke personages. Ook Raine, Daniel en Carys speelden een grote rol in het boek.

Het boek heeft enkele belangrijke thema’s zoals het belang van vriendschap en een weg uitstippelen voor jezelf buiten de school, over iemand vinden die naar je wil luisteren, maar ook over hoe het is om eindelijk gehoord te worden. Daarnaast was het ook echt een origineel young adult boek dat geen enkele keer aanvoelde als een cliché.

Het enige puntje van kritiek dat ik heb is dat ik in het begin echt door hen boek heen vloog! Na een tijdje werd het boek wat trager en werd het ook veel serieuzer. Op het einde was het nog steeds een goed boek met een interessante boodschap.

Conclusie

Zeker een aanrader, een verfrissend young adult boek met belangrijke thema’s zoals vriendschap. Ik geef het boek vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.