Logo-youngadults-site

Recensie: De helft van mij – Nadine Swagerman

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De helft van mij is het nieuwste boek van Nadine Swagerman. Onze recenie van haar vorige boek Aan de andere kant van geluk kan je hier lezen. De helft van mij vormt het debuut in de inspirerende, nieuwe JIJ DOET ERTOE-serie. Deze reeks, die verschijnt onder de vleugels van uitgeverij Kluitman, belooft een waardevolle bijdrage te leveren aan de hedendaagse jeugdliteratuur. De boeken die in deze lijn, zowel fictie als non-fictie, zijn gericht op een breed publiek. “Met ‘JIJ DOET ERTOE’ zorgt Kluitman ervoor dat er meer boeken verschijnen waarin kinderen en jongeren zichzelf kunnen herkennen. Daar kan ik alleen maar enthousiast over zijn’, zegt Nadine Swagerman.

Waarover gaat De helft van mij?

De helft van mij vertelt het verhaal van Sara, die samenwoont met haar vader en haar hond Spot. Het verhaal begint eigenlijk wanneer Sara voor school een opdracht krijgt over nature en nurture. Daardoor dient ze te kijken naar het verlies van haar moeder en wat de leegte die haar moeder heeft achtergelaten met haar doet. Stilaan wordt Sara’s zorgvuldig opgebouwde alles-gaat-okéhouding volledig overhoopgegooid.

Ze komt terecht in een draaikolk van vragen, gemis, verdriet en woede. Ze voelt zich alleen en totaal onbegrepen. Op een dag komt haar beste vriendin van vroeger, Jen, terug in het dorp wonen. Door Jen voelt ze zich wel gezien. Maar wat met de verwarrende gevoelens die omhoogkomen?

Wat vond ik van het boek?

Eerder las ik Aan de andere kant van geluk van Nadine Swagerman en daar heb ik van genoten, ook van dit boek heb ik wederom genoten. De hoofdstukken zijn absoluut niet lang en door de levendige en beeldende schrijfstijl vlieg je moeiteloos door de 300 pagina’s heen.

Swagerman weet in deze roman emoties, gevoelens en gedachten prachtig te verwoorden zodat ze de lezer zeker niet onberoerd laten!

Sara’s moeder is al enkele jaren geleden overleden en toch heeft Sara het nog steeds enorm moeilijk met dit verlies. De aanleiding voor haar intense emoties is de schoolopdracht. Al snel wordt duidelijk dat Sara het eerder ook al moeilijk had met het verwerken van dit verlies. De centrale boodschap in dit boek is dan ook een belangrijke boodschap: rouwen kan lang duren, en dat is helemaal oké. Het kan lijken alsof eventjes alles goed gaat, maar dat wil niet zeggen dat alles verwerkt is.

Naast het thema rouw komen er in dit boek nog andere belangrijke thema’s terug in dit boek, zoals vriendschap, liefde, verdriet, angst- en paniekaanvallen en troost. Ook deze thema’s zijn op een prachtige manier in het verhaal verweven, wat bijdraagt aan de diepgang en de emotionele impact van het boek.

Het verhaal speelt zich niet alleen in het heden af. Af en toe maakt het ook sprongen terug naar het verleden, naar de tijd dat Sara negen jaar oud was en haar moeder nog leefde. Deze flashbacks geven extra context en diepgang aan Sara’s gevoelens.

Swagerman slaagt erin een indringend en ontroerend verhaal neer te zetten dat lang blijft nazinderen. Ze weet op een treffende manier neer te zetten hoe complex rouw is en hoe het verweven blijft met het dagelijks leven. De helft van mij is een boek dat niet alleen troost biedt aan hen die rouwen, maar ook een bredere boodschap van begrip en hoop uitdraagt. Dit boek krijgt van mij 4,5 sterren!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.