Logo-youngadults-site

Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In Nora schrijft haar eigen verhaal stappen we binnen in het leven van Nora Hamilton, een getalenteerde scenarioschrijver van romantische komedies. Door haar werk kent ze de formule van liefde als geen ander en schudt ze de scenario’s zo uit haar mouw. Wanneer haar huwelijk plotseling eindigt, is Nora hier niet erg rouwig om en besluit ze er een slaatje uit te slaan. Nora schrijft haar eigen verhaal. Tot haar verrassing wordt haar script opgepikt voor een echte Hollywood-film, met als kers op de taart de knappe acteur Leo Vance die haar ex gaat spelen. Om het echt authentiek te laten zijn wordt haar theehuis voor twee weken gebruikt als filmlocatie. Het extra geld wat Nora hiermee verdient kan ze goed gebruiken.

Als het filmen erop zit en de crew weer naar huis is, treft Nora Leo op haar veranda aan. Leo vindt het leven in het theehuis zó fijn, dat hij nog niet terug wilt naar zijn hectische leven in New York. Hij doet Nora een aanbod: $1000,- per nacht, als hij nog een weekje langer in haar theehuis mag verblijven om helemaal tot rust te komen. Aangezien Nora krap bij kans zit gaat ze op zijn aanbod aan. Hoe erg kan het zijn om een week lang een gast in huis te hebben?

Geen YA, wel de moeite waard

Toen ik nog maar een paar bladzijdes van Nora schrijft haar eigen verhaal had gelezen, merkte ik direct dat dit boek heel anders was dan ik me had voorgesteld. Ik verwachtte ik leuk boek voor jong volwassenen te lezen dat vol zat met humor en meer weg heeft van een romantische komedie. In plaats daarvan las ik een boek wat meer geschikt is voor een volwassen doelgroep en vol zit met mooie lessen en wijsheden. Moet je als jongvolwassenen dit boek dan maar overslaan? Nee, zeker niet! Ik ga in deze recensie uitleggen waarom niet.

Personages

Nora is een levendige en boeiend hoofdpersoon, wiens passie voor haar werk en veerkracht na tegenslagen inspirerend is. Ze is in de eerste plaats een hele leuke en lieve moeder voor haar twee naar-school-gaande kinderen. Daarnaast probeert ze haar hoofd boven water te houden zodat ze een zo normaal mogelijk leven kunnen lijden. Ondanks dat veel mensen in haar situatie waarschijnlijk lichtelijke financiële stress zouden hebben, heeft Nora dankzij haar relaxte houding hier niet zoveel last van. Bovendien is ze het gewend om alle lasten te dragen aangezien haar man het liefst slapend rijk werd, maar nog niet had uitgevonden hoe hij dit kon bereiken.

Als hij plotseling vertrekt mist ze hem dan ook totaal niet. Hij leefde graag boven hun stand en had uitgaven die ze zich helemaal niet konden veroorloven. Hierdoor zat het gezin na zijn vertrek minder krap bij kans. Bovendien deed hij niets anders dan op zijn luie reet zitten en liet hij al het werk aan Nora over. De reactie van Nora is voor de lezer dan ook goed te begrijpen.

Nora’s interacties met Leo Vance, de charmante maar complexe filmster, voegen een extra laag van spanning en romantiek toe aan het verhaal. Hoewel zijn personage misschien wat clichématig is, is hij toch sympathiek en maakt het verhaal levendig.

Fijne schrijfstijl

De schrijfstijl van Annabel Monaghan is vlot en meeslepend, waardoor het boek moeilijk weg te leggen is. De dialogen, die soms een beetje zelfspot hebben, zorgen voor een luchtige toon, terwijl de diepere thema’s van liefde, verdriet en zelfontdekking subtiel worden verkend. Het voelt alsof je naar een film kijkt terwijl je door de pagina’s bladert, wat het leesplezier alleen maar vergroot.

Het verhaal leest erg luchtig terwijl het wel zwaardere thema’s aansnijdt. Dit is waarschijnlijk waarom ik dit zo’n fijn boek vond. Op een lichtvoetige toon weet Nora schrijft haar eigen verhaal ook een diepere boodschap over liefde en zelfacceptatie over te brengen. Door Nora’s reis van verdriet naar zelfstandigheid te volgen, wordt je aangemoedigd om je eigen pad te volgen en te geloven in de kracht van je eigen verhaal. Dit maakt het boek niet alleen vermakelijk, maar ook inspirerend. Ze laat zien dat je bij de pakken neer kan gaan zitten, maar dat je ook het beste van een situatie kunt maken en dit je misschien nog iets leuks oplevert.

Conclusie

Richting het einde voelde het verhaal wat onrealistisch aan. Een filmster die voor het “plattelandsmeisje” valt en een vrouw met een glansrijke carrière die geen tegenslagen kent. Ergens vond ik dit wel jammer, maar het deed geen afbreuk aan het mooie verhaal. Bovendien houd ik op zijn tijd wel van een Hallmark film vol clichés. Het verhaal is boeiend en zet je soms aan het denken. Hoewel sommige plotwendingen wat voorspelbaar zijn, wordt dit gecompenseerd door de sterke karakterontwikkeling en de oprechte emoties die door het verhaal heen lopen. Het is dan ook erg makkelijk om je in Nora in te leven.

Nora schrijft haar eigen verhaal is een heerlijk boek dat zowel romantiek als diepgang biedt. Met levendige personages, een meeslepende schrijfstijl en een inspirerende boodschap, weet Annabel Monaghan een verhaal te creëren dat lezers zullen waarderen. Zeker als je graag naar romantische komedies kijkt is het boek een echte aanrader. Nora’s carrière als scriptschrijver komt regelmatig terug in het plot en is erg leuk om te lezen. Ze drijft een beetje de spot met de classic Hallmark films die ze zelf ook schrijft, en dat kan ik wel waarderen. Van mij krijgt het boek 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.