Afgelopen februari werd ik benaderd door Emma Anna met de vraag of ik haar nieuwe boek Gewoon zoals we zijn wilde lezen voor Young Adults. Daar kon ik geen ‘nee’ tegen zeggen. Zij staat echt op nummer één wat betreft mijn favoriete Nederlandse new adult-auteur. Wat ik ook heel tof vind, is dat zij zich focust op andere liefdesinteresses dan de gebruikelijke man/vrouw.
Cover
De cover van Gewoon zoals we zijn is leuk vormgegeven. De illustraties op de cover bevatten een aantal kleine details over de personages. Door deze details komen de jongens al wat tot leven voordat je überhaupt begonnen bent met lezen. Ik vind het zelf heel fijn om op die manier een beeld te kunnen vormen van de personages. Op die manier krijgt het verhaal al een wat diepere laag doordat je de personages voor je kunt zien. Het verloop van het kleurenschema zorgt ervoor dat het geheel een bepaalde warmte uitstraalt.
Verhaal
In Gewoon zoals we zijn maak je kennis met influencer Guus. Hij is in het ziekenhuis belandt met een zware infectie, wat er uiteindelijk toe leidt dat er geamputeerd moet worden. Dan blijkt ook nog dat Guus verpleegt wordt door Emilio, de jongen op wie hij verliefd was tijdens de middelbare school. Wanneer Emilio merkt dat hij extra begaan is met Guus, twijfelt hij of hij Guus niet beter kan overdragen. Dit wordt alleen maar moeilijker wanneer er gevoelens bij komen kijken, waar Emilio nog niet eerder bewust van was.
Schrijfstijl
Gewoon zoals we zijn begint meteen met een ijzersterke gebeurtenis. De rollercoaster aan verschillende emoties wordt ontzettend realistisch weergegeven. Dat is iets wat de schrijfster gedurende het boek goed weet vast te houden. De voelbare worsteling van beide personages. Elk op een eigen manier en elk met de verschillende gebeurtenissen in hun leven. Ze dragen beide een rugzakje met zich mee en dat maakt dat hier twee echte, voelbare personages staan.
Het realistische aspect van dit boek komt goed naar voren en dat wordt medemogelijk gemaakt door de thema’s. Thema’s die anno 2022 steeds vaker bespreekbaar gemaakt worden in boeken. De zoektocht naar jezelf en jezelf leren accepteren, jezelf mogen en kunnen zijn in een veilige omgeving en het accepteren van een ander. De schrijfster weet dit mooi neer te zetten, dat ik niet twijfel dat mensen zich hierin herkennen. Daarnaast wordt het verhaal in balans gehouden met (sarcastische) humor en een vlotte schrijfstijl.
Gewoon zoals we zijn is een echte ‘slow burn’. Alles gaat met een bepaald gemak zonder de hete romantiek, om het zo maar te zeggen. Dit past wel echt goed bij het boek omdat alles wat eromheen ligt centraal staat. Hartverwarmend en ontroerend. Op die manier is er wel een bepaalde diepgang gecreëerd wat betreft de personages en de worstelingen.
Ervaring
Wat een fijn boek is Gewoon zoals we zijn en wat een prachtige boodschap weet Emma Anna weer over te brengen. Zij is er echt een ster in om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken in boeken en dit weet weg te zetten als een vlot verhaal. Het proces van de jongens die zichzelf (terug)vinden en uiteindelijk de weg naar elkaar weten te vinden, stond voor mij als een paal boven water. Alles in bovenstaande alinea’s heb ik echt als positief ervaren! Toch vind ik het daardoor jammer om te zeggen dat ik op één of andere manier de jongens minder kon voelen. De onderliggende boodschap en processen vond ik zo mooi, dat al het andere mij wat minder leken te raken. Het beïnvloedde absoluut mijn leesplezier niet. Maar in vergelijking met andere boeken van Emma Anna viel mij dit wel op.
Gewoon zoals we zijn is een boek wat wij allen bespreekbaar moeten maken en houden. Er valt voor iedereen een mooie les uit te halen. Het boek krijgt van mij 4 sterren.