Logo-youngadults-site

Recensie: In real life – Tine Bergen & Niels Van Baelen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
In real life

Vorige maand tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten verscheen In real life bij uitgeverij Pelckmans. Dit boek is gebaseerd op het leven van Niels Van Baelen die in zijn leven al heel wat watertjes doorzwommen heeft. Tine Bergen, auteur van enkele thrillers voor volwassenen en young adult boeken, werkte mee aan het boek. In het boek lezen we over de vragen en twijfels waar hij mee zit na zijn diagnose met cerebrale parese, maar ook over de pesterijen waar hij mee te maken kreeg tijdens zijn jeugd. Over cerebrale parese wist ik nog niet zoveel en het is dan ook belangrijk dat de aandoening wordt besproken. Ik las eerder nog maar één boek waarin het voorkwam, namelijk In mijn hoofd van Sharon M. Draper. Daarnaast krijgen we ook een inzicht over hoe het is om in een rolstoel te zitten. Om te ontsnappen uit de realiteit duikt hij regelmatig in de wereld van de videogames.

Belangrijke thema’s

Het boek schetst allereerst een belangrijk beeld van hoe het is om in een rolstoel te zitten. In real life stelt daarnaast ook aan de kaak hoe lastig het is om een uitkering te krijgen en om telkens opnieuw te moeten bewijzen dat je de uitkering verdient. Ook toont het wat het gevolg kan zijn van pesterijen. Met name hoe die het leven van degene die gepest wordt nog lang kunnen achtervolgen. Niels heeft dan ook last van donkere gedachten en voelt zich vaak onbegrepen door zijn omgeving, een gevoel waarin helaas vele jongeren zich zullen herkennen. Ondanks de zware thematiek bevat het boek ook af en toe een vleugje humor.

Veel tijdssprongen

Aan de schrijfstijl moest ik in het begin even wennen. Zo wordt er niet echt gebruik gemaakt van hoofdstuktitels en vertellen de verschillende hoofdstukken steeds iets over een ander moment in het leven van Niels. Er wordt wel telkens aangeduid hoe lang de gebeurtenis geleden is van het huidige moment. De vele korte hoofdstukken zorgden ervoor dat ik het moeilijk vond om echt een connectie met het hoofdpersonage op te bouwen. Desondanks de schrijfstijl bleef de boodschap van het boek sterk overeind. Het boek leest overigens ook erg vlot dankzij de korte hoofdstukken. Het boek belicht op deze manier immers de vele facetten van hoe het is om in een rolstoel te zitten en multiple sclerose te hebben.

Conclusie

In real life is een verhaal met belangrijke thema’s die vaak onbeschreven blijven in young adult-literatuur en een duidelijke boodschap. Het boek zet immers belangrijke thema’s op de kaart. Het boek weet je zowel te ontroeren als te doen glimlachen. Vanwege de thematiek krijgt het boek van mij dan ook 4 sterren.

TW: depressie, zelfmoordgedachten, verslaving

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.