De mooiste LGBT-boeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bij veel boeken met een LGBT-hoofdpersonage wordt al vaak de ‘fout’ gemaakt dat hun seksualiteit het belangrijkste in het boek is. Natuurlijk zijn er boeken nodig die vertellen hoe slecht het uit de kast komen kan gaan en hoe moeilijk het is, maar af en toe iets positiefs kan geen kwaad. Boeken waarbij de seksualiteit aanwezig is, maar het niet het belangrijkste is. Want wat we graag doen door het lezen van boeken is ontsnappen toch? En waarom zou je willen ontsnappen naar een wereld waarin je seksualiteit niet geaccepteerd wordt? In de boeken die ik graag zou willen lezen is de seksuele geaardheid van de hoofdpersoon een bijzaak. Het is op een mooie manier erin verwerkt en komt echt aan bod, maar het is niet alles wat het personage is. Hun seksualiteit is niet het hele avontuur.

Ik heb drie boeken geselecteerd waarvan ik vind dat de geaardheid van het hoofdpersonage niet het belangrijkste in het boek is, maar wel mooi verwerkt is in het verhaal:

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Op een dag in de zomer ontmoeten Aristoteles en Dante elkaar. Ze lijken eerst weinig overeenkomsten te hebben, behalve dat ze beide zijn vernoemd naar filosofen, maar toch worden ze vrienden. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee en gedurende het boek volgen we deze vriendschap.

Eerst had ik eigenlijk niet zo veel hoop voor dit boek, omdat er niet heel veel gebeurt, maar niets bleek minder waar. Het is nu zelfs een van mijn favoriete boeken. De manier waarop de auteur je deel uit laat maken van het leven van deze jongens is ontzettend mooi en ik kan niet wachten op het vervolg.

We are okay – Nina Lacour

Marin verhuist halsoverkop naar New York en laat iedereen achter zonder te vertellen wat er gebeurd is. Zelfs haar beste vriendin Mabel weet niet wat er is. Tijdens de wintervakantie besluit Mabel een paar dagen langs te gaan bij Marin. Marin lijkt daar niet zo veel zin in te hebben, maar toch laat ze het toe. Tijdens deze dagen groeien ze langzaam weer naar elkaar toe en wordt er steeds meer duidelijk over de gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben vlak voor Marin’s vertrek.

Dit boek heb ik binnen een paar dagen uitgelezen. Het is een verhaal waarbij je wil weten wat er gebeurd is en je eigenlijk moet blijven lezen. Langzaam kom je steeds meer te weten en al die nieuwe informatie komt op een subtiele manier tot je. Dit is een van de beste boeken die ik in 2020 gelezen heb.

These witches don’t burn – Isabel Sterling

Hannah is een heks en woont met een groep heksen in Salem. Niemand buiten hun clan weet dat ze heksen zijn en ze leiden een redelijk normaal leven. Door bepaalde gebeurtenissen maakt Hannah zich zorgen dat er een bloed-heks in Salem is. Niemand, behalve haar ex-vriendin gelooft haar. Samen proberen ze de groep te overtuigen en hun clan te redden.

Dit boek is misschien niet het beste literaire werk dat ik dit jaar gelezen heb, maar ik vond het heerlijk om te lezen na een paar wat zwaardere boeken. Het is ook een spannend boek en dat zorgde ervoor dat ik steeds benieuwd was wat er zou gebeuren en ik snel door wilde lezen.

Heb je nog suggesties voor boeken die op dit lijstje erbij zouden kunnen? Of heb je al boeken van dit lijstje gelezen? Ik hoor het graag, ik ben altijd op zoek naar nieuwe aanbevelingen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Louise Rademaker

Louise Rademaker

Louise Rademaker (25) leest en schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze heeft een master in schrijven en houdt van koffie, poëzie, YA, films, series en gamen.

Gerelateerde artikelen

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.