13 hedendaagse YA klassiekers

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Er zijn altijd boeken die als ‘klassiekers’ worden bestempeld. Boeken die iedereen wel eens zou moeten gelezen hebben. Dit zijn de YA boeken waarvan wij vinden dat ze ondertussen als klassiekers bestempeld mogen worden.

Harry Potter

Ik denk dat we over Harry Potter niet te veel moeten zeggen, bahalve dat het zeker tot de YA klassiekers behoort. Harry Potter is een tovenaarsleerling op de magische school Zweinstein. Samen met Ron en Hermelien beleeft Harry Potter spannend avonturen op de school

De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling. Het eerste boek heet Harry Potter en de steen der wijzen. Alle boeken zijn ook verfilmd. Voor iedereen die van het fantasy genre houdt!

Heb je deze boeken trouwens gelezen, en was je grote fan, dan kan je hier ons artikel lezen waar we de ware betekenis van Potter-spreuken achterhalen.

The Hunger Games

De Hongerspelen | Suzanne Collins | 9789000331956 | Standaard Boekhandel

The Hunger Games, vertaald als De Hongerspelen, bestaat uit 3 boeken. In 2020 kwam er een prequel uit: de ballade van slangen en zangvogels. De boeken zijn geschreven door Suzanne Collins en zijn ook verfilmd.

De Hongerspelen gaat over Katniss Everdeen die in een post-apocalyptische wereld leeft, in de stad Panem, waar vroeger Noord-Amerika lag. Het Capitool heft de macht over al haar inwoners en houdt ieder jaar een evenement waarbij 24 kinderen moeten strijden om leven en dood: de zogenaamde Hongerspelen. Wanneer Katniss’ zusje wordt gekozen, offert Katniss haar vrijwillig op om de plaats van haar zusje in te nemen.

The Hate U Give

The hate u give

The Hate U Give kwam in 2018 uit en is geschreven door Angie Thomas. Het boek mag zeker als een klassieker bestempeld worden en is ondertussen ook verfilmd. En er is nog meer goed nieuws voor fans van The Hate U Give: in februari komt de prequel uit: De roos uit het beton.

Het verhaal gaat over Starr Carters. Haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naar toe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Een weeffout in onze sterren – John Green

Een weeffout in onze sterren van John Green

Er staan niet alleen series in het YA klassiekers lijstje, maar ook standalones, zoals Een weeffout in onze sterren.

Een weeffout in onze sterren van John Green vertelt het verhaal van Hazel, die drie jaar geleden opgegeven werd, maar toen kwam er een nieuw medicijn dat haar leven voor een onbekende tijd nog rekt. Augustus – Gus – heeft kanker overleefd, ten koste van een been. Vanaf het moment dat de twee elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken. Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.

De labyrintrenner

De Labyrintrenner 1 -   De labyrintrenner

De labyrintrenner van James Dashner is het eerste boek van de trilogie. Een jongen wordt wakker in een donkere afgesloten lift. Het enige dat hij nog weet is dat hij Thomas heet. Hij weet niet wie hij is of hoe hij in de lift is beland.

De lift brengt hem naar De Laar, een grote open ruimte met gigantische muren erom heen. Er wonen een aantal jongens die net als Thomas geen idee hebben wat ze daar doen of waar ze vandaan komen. Wel weten ze dat ze hier door onbekende mensen gevangen zijn gezet. De Laar wordt omgeven door een gigantisch labyrint waarvan de uitgang nog steeds niet gevonden is. Overdag is het veilig in het labyrint maar s’nachts is het buiten de muren levensgevaarlijk. Nog nooit heeft iemand een nacht in het labyrint overleefd.

Thomas sluit zich aan bij de Renners die overdag het labyrint in gaan om een uitgang te zoeken. In tegenstelling tot de andere Renners wil Thomas meer dan alleen maar ontsnappen uit deze gevangenis. Hij wil weten waarom ze opgesloten zijn op een plek die geen uitweg lijkt te hebben en die omringd wordt door monsters. Wie doet dit hen aan? Wat is het ijzingwekkende geheim dat schuilgaat achter hun lot?

De Boekendief

De Boekendief

De Boekendief speelt zich af in Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Op het graf van haar broertje vindt ze een zwart boekje, dat een van haar geliefde bezittingen wordt.

In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood. Maar zal hij haar ook sparen?

Twilight

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 550x836.jpg

Toegegeven, Twilight is niet zeer recent, maar er kwam wel een prequel uit in 2020 dus daarom is de serie weer helemaal up-to-date en behoort het zeker tot de YA klassiekers.

Hij brengt in deze graphic novel zijn jeugd tot leven: de jongensspelletjes met zijn broertje, zijn strenge vader en de allesoverheersende kerk. Hij vertelt hoe hij zich langzaam losmaakte uit dit verstikkende milieu, wat in een stroomversnelling komt als hij tijdens een kerkkamp verliefd wordt op de mooie Raina. Ondanks de aanvankelijke tegenwerking van hun omgeving beleven ze een hevige romance die voor Craig een keerpunt in zijn leven zal betekenen.

Twilight gaat over Bella Swan die naar het regenachtige Forks verhuist en de myserieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet. Vanaf dat moment neemt haar leven een spannende wending.

Edward heeft tot nu toe zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen.
En misschien is het al te laat…

Een deken van sneeuw

bol.com | Een deken van sneeuw, Craig Thompson | 9789054923558 | Boeken

In het lijstje van ‘hedendaagse’ YA klassiekers moet er natuurlijk een graphic novel staan. En dan is Een deken van sneeuw van Craig Thompson toch wel een échte klassieker te noemen.

Een deken van sneeuw is een autobiografisch, eerlijk en ontroerend liefdesverhaal, getekend in een eenvoudige maar effectieve stijl. Craig Thompson vertelt hoe hij opgroeide in de Amerikaanse plattelands-staat Wisconsin in een zeer christelijk gezin.

Divergent

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 547x840.jpg

De flaptekst van het eerste boek in de trilogie:
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Er zijn vier boeken in de Divergent-reeks. Genoeg dus om even in een andere wereld te duiken!

De selectie

Dit is wat we weten over de verfilming van De Selectie van Kiera Cass -  Chicklit

De Selectie van Kiera Cass kwam in 2014 uit, maar behoort nu al tot de YA klassiekers. De selectie-reeks is oorspronkelijk een trilogie, maarer zijn ondertussen meerdere boeken in de reeks.

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.

America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Percy Jackson

De bekende helden uit Percy Jackson en de Olympiers, De helden van Olympus en De avonturen van de familie Kane bundelen hun krachten om samen te strijden tegen het kwaad.

In De zoon van Sobek onderzoekt Carter Kane geruchten over een monster dat gezien is op Long Island. Daar ontmoet hij de mysterieuze jongen Percy Jackson en hun ontmoeting is niet bepaald vriendelijk. De tovenaar en de halfgod moeten het samen opnemen tegen een gigantisch monster.

Een maand later ontmoet Annabeth Chase in De scepter van Serapsis de zus van Carter, Sadie. De dochter van Athena en de jonge magiër uit Brooklyn nemen het op tegen een vijand uit de oude wereld, Serapis. Nog verontrustender dan deze op macht beluste god zelf, is de openbaring dat hij wordt bestuurd door iemand die Sadie maar al te goed kent…

In De kroon van Ptolomy dreigen er nieuwe problemen. Een oude Egyptische magier genaamd Setne, is uit de dood opgestaan en experimenteert met Egyptische en Griekse magie in een poging om zelf een god te worden. Zijn krachten zijn zo groot, dat de vier helden samen zullen moeten werken om hem te verslaan.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 1 - De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven…

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is een reeks dat uit 5 boeken bestaat. Het eerste boek werd in 2012 uit gegeven en het vijfde boek dateert van 2020.

Dear Martin

Wat zou Martin doen?

Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce’ knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

Wat zou Martin doen?” is zeker een YA klassieker, voor fans van The Hate U Give!

Zo, dit waren de boeken die volgens de redactie van Young Adults als hedendaagse YA klassiekers bestempeld mogen worden. Welke heb jij al gelezen? Zijn er nog boeken die volgens jou tot YA klassiekers behoren? Laat het ons weten in de comments.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (25) komt uit een stadje in België. Momenteel studeert ze lerarenopleiding secundair onderwijs in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Join us

Get your account today

BOOK BOX

1.The Ones We Lost

2. Books & Boys

Bestel vandaag jouw eerste boekenbox!

Young adults is begonnen met het samenstellen van onwijstoffe boekenboxen. De eerste twee boxen kun je al aanschaffen in onze shop!

Boekenboxen in april:

The Ones We Lost – Gesigneerd
Books & Boys – Bookplate