Het rode Lint – Lucy Adlington

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

We waren met z’n vieren: Rose, Ella, Mina en Carla. In een ander leven waren we misschien vriendinnen geweest. maar dit was Berkenwoud… Auschwitz-Birkennau.

Berkenwoud beter bekend als Auschwitz, dit is de plek waar we naaister Ella ontmoeten. Ella is op dat moment veertien jaar oud en werkt in het naaiatelier van Berkenwoud. Ella maakt jurken voor de vrouwen van hooggeplaatste nazi’s. elke jurk die ze maakt kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Ella is tijdens de oorlog van de starten geplukt onderweg naar school. Niet haar eigen oude school, maar een school voor speciaal alleen joodse kinderen. De mensen met een gele ster. 

Auschwitz is een plaats waar de mensen geen mensen zijn, maar nummers. Niet meer dan streepjes, drie kleuren en nummers. Al snel komt Ella erachter dat om te overleven je moet werken maar dat lijkt makkelijker dan dat het is. Iedereen die kan werken wil werken, maar met de waterige soep en het weinige brood is overleven alleen mogelijk voor de sterkste. 

Ondanks de schuwheid van Ella, maakt ze toch vriendinnen in het naaiatelier van Berkenwoud. Waaronder haar beste vriendin is Rose. Rose maakt borduurwerken in het naaiatelier. Ze is ongeveer even oud als Ella, maar veel fantasierijker. Ze verzint de mooiste verhalen en is altijd een beetje overal en nergens met haar gedachtes. De meiden praten over twee dingen. De bevrijding en het daarna openen van hun eigen kledingwinkel. Dit alles is hoop, en dat is het enige wat ze kunnen hebben. 

Het rode lint is een mooi verhaal over twee vriendinnen die proberen te overleven in een nare periode. Twee vriendinnen uit een andere wereld maar toch bij elkaar gebracht door een verschrikkelijk historisch lot. Dit boek heeft mij vanaf het begin geraakt. Echt met gevoel geschreven. Het vertelt een verhaal wat deels nog onderdrukt wordt in de huidige maatschappij, maar wat o zo belangrijk is om te vertellen. 

Toch worden de nare dingen vermeden. Dit is een mooi young adult boek, wat misschien wat romantiseert maar je wel degelijk kennis laat maken met de tijd van de concentratiekampen. 

Auteur: Lucy Adlington
Uitgever: Kokboekencentrum jeugd
Prijs: 17,99
ISBN: 9789026623691

Bedankt Kokboekencentrum jeugd voor dit recensie exemplaar. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Cindy Pel

Cindy Pel

Cindy Pel (22) is een mega boekenliefhebber. Naast lezen houdt Cindy ook heel erg van eten en vooral lekker koken. Onderdeel uitmaken van het redactieteam van Young Adults is een ware droom die uitkomt voor Cindy. Een van haar favoriete boekengenres is feelgood romance. Naast lezen en het bijhouden van een blog is Cindy ook graag creatief bezig, vooral schilderen. Op dit moment is Cindy juridisch afgestudeerd, maar wilt ze zich focussen op onder meer het redigeren en corrigeren van teksten. Je kunt Cindy regelmatig in haar kamer vinden met een goed boek.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Join us

Get your account today

BOOK BOX

1. Into the woods

2. Flames of Fire

Bestel vandaag jouw eerste boekenbox!

Young adults is begonnen met het samenstellen van onwijstoffe boekenboxen. De eerste twee boxen kun je al aanschaffen in onze shop!

Boekenboxen in maart:

Into the Woods 
Flames of Fire