NaNoWriMo 2020 is gestart!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

NaNoWriMo 2020 is gisteren weer van start gegaan. National Novel Writing Month (NaNoWriMo) begon in 1999 als een spannende maar rechttoe rechtaan uitdaging. Het doel? Schrijf de eerste 50.000 woorden van een nieuw boek in de maand November.

Ondertussen starten er elk jaar op 1 november duizenden mensen van over de hele wereld met schrijven, vastberaden om aan het eind van de maand 50.000 woorden voor een nieuw boek op papier te hebben. Mensen beginnen de maand als leraar, ouder, student en eindigen de maand als auteurs.

NaNoWriMo

NaNoWriMo is sinds 2006 een non-profit organisatie. Met programma’s die ze opgezet hebben helpen ze met educatie rondom schrijven. De website heeft meer dan een miljoen aangemelde schrijvers die van de website gebruik kunnen maken om auteurprofielen te maken, schrijf buddies te vinden en schrijfprojecten op te zetten. NaNoWriMo houdt jouw woordenaantal bij, zoals een sporthorloge jouw stappen bijhoudt.

Ook hosten ze events die je in kunt bezoeken. In wereldsteden gebeurt dit geregeld, al ligt dit nu allemaal even stil door Corona. Houd wel de website in de gaten voor evenementen in 2021, wellicht dat er een aantal gehost worden in Nederland.

De Opzet van NaNoWrimo 2020

Op de website van NaNoWriMo kan je dus je proces bijhouden, badges verdienen door mijlpalen te behalen en je boek, ofwel je schrijfproject, updaten. Je schrijft niet werkelijk via de website maar via Word, Google Drive of een andere software voor schrijven. Voorbeelden van badges die je kan verdienen zijn: de 1ste dag schrijven, je bent gestart! 5.000 woorden behaald. 10.000 woorden behaald. En zo door.

Bekende Young Adult-boeken als The Night Circus van Erin Morgenstern, Cinder van Marissa Meyer en Fangirl van Rainbow Rowell zijn geschreven doordat de auteurs deelnamen aan NaNoWriMo, en daarna hun eerste manuscript verder uitwerkten totdat de boeken uiteindelijk in de boekenwinkel verschenen.

Ervaringen van leden

Mocht je graag wat meer willen weten over hoe mensen NaNoWriMo aanpakken, hebben we hier de ervaring en set up van twee van onze recensenten die dit jaar meedoen aan NaNoWriMo.

Recescent Femke Hendriks:

“Eigenlijk ga ik gewoon zitten en schrijven. Meestal probeer ik op de eerste dag minimaal 3000 woorden geschreven te hebben, zodat ik alvast een buffer opbouw voor dagen wanneer ik minder tijd heb om te schrijven. Verder plan ik vaak zo min mogelijk dingen in in november, al gaat dat dit jaar vanzelf. Ook bedenk ik altijd voor het starten van NaNoWriMo al wat mijn eerste zin wordt, zodat ik op 1 november meteen kan beginnen. Als laatste zorg ik ervoor dat ik op 31 oktober op tijd naar bed ga, en sta ik vroeg op op 1 november zodat ik goed van start kan gaan.”

Plan de hoeveelheid woorden die je wilt schrijven, en wanneer je schrijft. Zo weet je beter of je je doel kan halen!

Recensent Marit Nekeman:

“Voor mij is NaNoWriMo een challenge. Ik doe er vooral aan mee om de snelheid waarin ik schrijf te verbeteren en om met mezelf de challenge aan te gaan. Mijn doel is om elke dag tussen de 1500 en 2000 woorden te schrijven, zodat ik aan het eind van de maand op 50.000 woorden uitkom. En door dat dagelijkse doel hoop ik een buffer op te bouwen voor drukke dagen wanneer ik minder tijd heb om te schrijven. Mijn plan is om die 1500-2000 woorden te verdelen over de dag. ’s Ochtends 500 tot 1000 woorden, en ’s avonds 1000. Het is nog even de vraag of dat gaat lukken, omdat ik het naast het schrijven ook druk heb met school, maar ik doe mijn best. En als laatste een tip voor mensen die ook meedoen: plan de hoeveelheid woorden die je wilt schrijven, en wanneer je schrijft. Zo weet je beter of je je doel kan halen!”

Templates NaNoWriMo 2020

Als laatste hebben we nog een aantal leuke templates die jullie kunnen gebruiken op social media om je proces bij te houden en anderen op de hoogte te stellen van je behaalde doelen voor NaNoWriMo 2020! We vinden het hartstikke leuk als jullie die gebruiken. Vergeet ons vooral niet te taggen met @youngadultsnl

Schrijf buddies

Ga jij mee doen met NaNoWriMo 2020? Laat in de reacties je gebruikersnaam achter als je een schrijf buddy wilt, en support elkaar deze maand tijdens het schrijven van jullie boek!

[ Bron: NaNoWriMo ]

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Fleur de Haas

Fleur de Haas

Fleur (1998) is een enorme boekenliefhebber. Lezen en schrijven is haar grote passie en recenseren voor Young Adults vindt zij dan ook hartstikke leuk! Haar favoriete boekengenre is fantasy. Naast lezen zijn haar hobby's piano spelen en schilderen. Ze is vaak knuffelend met haar katten op de bank te vinden.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Het zinderende vervolg van Heks van vuur en oorlog is nu uit! De jonge heks Lara Polaris komt voor nieuwe uitdagingen te staan als zij de rol van rebellenleider op zich moet nemen. Klik op onderstaande knop.

Of bestel hem bij je favoriete boekhandel!

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today