16 nieuwe YA-boeken door zwarte auteurs

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Op het moment gaan we met z’n allen door een soort wereldwijde, al dan niet generationele, culturele bewustwording. En ik denk dat we er ons allemaal wel bewust van zijn dat zoiets soms nogal geforceerd aan kan voelen. Gek genoeg maakt dat geforceerde zeker weten deel uit van zo’n bewustwording. Wanneer we kijken naar de leercirkel ‘onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam’ gaat die namelijk als volgt:

onbewust onbekwaam – bewust onbekwaam – bewust bekwaam – onbewust bekwaam.

[bron: https://www.nlp-groningen.com/leercirkel-van-onbewust-onbekwaam-naar-bewust-onbekwaam-naar-bewust-bekwaam-en-naar-onbewust-bekwaam/ ]

Vooral de twee middelste fases kunnen geforceerd overkomen, maar deze zijn wel de belangrijkste. Wat we kunnen doen om hier doorheen te breken, is elkaar helpen.

Zelf ben ik etnisch gemixt, en merk ik dat ook mijn boekenkast vooral uit witte auteurs bestaat. Hopelijk kunnen enkele boeken uit onderstaande lijst daar binnenkort verandering in brengen!

1. Grown door Tiffany D. Jackson

omslag grown door tiffany d. jackson

Wanneer de auditie van Enchanted Jones wordt gehoord door legendarische R&B-artiest Korey Fields, komt haar droom uit: ze wordt eindelijk een beroemde zangeres! Totdat ze wakker wordt met bloed op haar handen en niet weet wat er de vorige nacht is gebeurd.

Wie heeft Korey Fields vermoord?

Voordat hij stierf, ontdekte Enchanted de dwangmatige, donkere kant van Korey’s charme en sterrenstatus. Nu is hij dood, staat de politie voor de deur, en wijst al het bewijs naar Enchanted.

2. Punching the Air door Ibi Zoboi en Yusef Salaam

punching the air door ibi zoboi en yusef salaam

Amal Shahid is altijd al een artiest en poëet geweest. Maar zelfs op de multiculturele kunstacademie waar hij op ziet, wordt hij gezien als storend en ongemotiveerd door het bevooroordeelde systeem.

En dan, wanneer een woordenwisseling in een buitenwijk escaleert op tragische wijze, komt hij erachter dat het spreekwoord ‘boys just being boys’ alleen maar geldt als die jongens wit zijn.

Plotseling staat Amal’s glansrijke toekomst op zijn kop: op zestienjarige leeftijd wordt hij beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan en moet hij de gevangenis in. Wanhoop en woede brengen hem bijna ten onder, totdat hij zijn toevlucht vindt in zijn woorden, zijn kunst. Dit had nooit zijn verhaal moeten zijn. Maar kan hij het veranderen?

3. Charming as a Verb door Ben Philippe

omslag charming as a verb door ben philippe

Henri ‘Halti’ Haltiwanger is een echte charmeur. Hij behoort tot de top debatteurs en populairste studenten aan de prestigieuze FATE-academie, is de trouwe zoon van Haïtiaanse immigranten en de betrouwbare hondenuitlater voor zijn rijke New York City buren. Maar zijn charmante glimlach verbergt zijn ambitie om naar de universiteit van zijn dromen te gaan, de Universiteit van Columbia.

Er is echter één persoon die immuun lijkt te zijn voor Henri’s charmes: zijn intense klasgenoot en buurmeisje, Corinne Troy. Wanneer ze achter het stiekeme plan van zijn hondenuitlaatbaantje komt, chanteert ze hem zodat hij haar helpt haar imago op school te veranderen. Henri ziet hier een buitenkansje voor zichzelf in, en gaat akkoord.

Al snel verandert hun stiekeme plannetje echter in iets veel groters.

4. Early Departures door Justin A. Reynolds

omslag early departures door justin a. reynolds

Wat zou je doen als je je beste vriend weer tot leven zou kunnen wekken – al is het maar voor even?

Q, de beste vriend van Jamal, weet niet dat hij is overleden. Ook niet dat hij op het punt staat wéér dood te gaan. Hij weet niet dat Jamal hem heeft proberen te redden. Ook weet hij niet dat de reden dat ze al twee jaar geen vrienden meer zijn, is dat Jamal Q de schuld geeft van het ongeluk waarin zijn ouders zijn overleden.

Maar wat nou als Jamal een tweede kans zou krijgen?

Een nieuw soort technologie kan Q weer tot leven wekken, voor een paar weken. Waarna hij permanent zal overlijden. Q’s moeder staat niet toe dat ook maar iemand dit wonder verpest door Q te vertellen dat hij zal sterven. Dus hoe kan Jamal dit oplossen, zonder Q de waarheid te vertellen?

5. Smash It! door Francina Simone

omslag smash it! door francina simone

Olivia ‘Liv’ James is het zat dat haar onzekerheden haar leven bepalen. Dus doet ze wat elk meisje met een beetje zelfrespect zou doen, om haar derde jaar op de middelbare school perfect te laten verlopen..

Ze stelt een F*ck-It lijst samen:

  1. Wees brutaal – doen waar ik bang voor ben.
  2. Leer hoe ik een compliment aanneem.
  3. Val op in plaats van weg.

Ze begint door auditie te doen voor de schoolmusical, gaat op date en maakt nieuwe vrienden. Het leven blijkt geweldig te zijn wanneer je jezelf niet dwarszit!

Liv heeft nu echter wel te maken met nieuwe problemen. Zo vindt ze drie jongens tegelijk leuk, waarvan twee haar beste vrienden zijn. En wat doe je als je wordt gedumpt door een jongen waarmee je niet eens uitgaat? Hoe ‘smash’ je het wanneer je de vernedering ondergaat van de friend-zone?

In Liv’s eigen woorden: ”f*ck it, wat kan er mis gaan?” Heul veul, blijkbaar.

6. The Voting Booth door Brandy Colbert

omslag the voting booth door brandy colbert

Marva Sheridan was geboren voor deze dag. Het is haar doel een verschil te maken in deze wereld, en wat is een betere eerste stap om te zetten dan stemmen tijdens haar eerste verkiezing?

Duke Crenshaw is helemaal klaar met deze verkiezing. Hij wilt er gewoon zo snel mogelijk vanaf zijn zodat hij kan repeteren voor het eerste betaalde optreden van zijn band.

Het enige probleem? Duke kan zijn stem niet uitbrengen.

Wanneer Marva ziet hoe Duke wordt weggestuurd van hun stembureau, neemt ze het op zich ervoor te zorgen dat Duke’s stem meetelt. Ze heeft immers niet maandenlang bij iedereen aangebeld en mensen geregistreerd, simpelweg om te zien hoe iemand hun recht tot stemmen wordt geweigerd.

En zo begint hun dag vol zich haasten van bureau naar bureau, spijbelen van school, eindeloos wachten in de rij, keer op keer geweigerd worden, proberend om een simpele taak uit te voeren: stemmen. Ze zijn misschien begonnen als vreemden van elkaar, maar terwijl ze elkaar helpen een gebroken systeem te verbeteren (en zelfs haar verloren kat vinden), wordt het ze duidelijk dat ze meer gemeen hebben dat een gedeelde passie voor democratie. Zo komen ze erachter dat je niet kan wachten tot de wereld verandert, en dat sommige dingen voorbestemd zijn.

7. Concrete Rose door Angie Thomas

omslag concrete rose door angie thomas

Als er een ding is waar de zeventienjarige Maverick Carter zeker van is, is het dat een echte man voor zijn familie zorgt. Als zoon van voormalig gangsterlegende, doet hij dat op de enige manier die hij kent: dealen voor de King Lords. Met het geld kan hij zijn moeder helpen, die twee baantjes werkt terwijl zijn vader in de gevangenis zit.

Zijn leven is zeker niet perfect, maar met een mooie vriendin en een neef die hem altijd steunt, heeft Mav alles onder controle.

Totdat hij erachter komt dat hij vader is geworden.

Plotseling heeft hij een baby, Seven, die afhankelijk is van hem op alle vlakken. Maar het is niet makkelijk om drugs te dealen, school af te maken en ook nog voor een kind te zorgen. Dus wanneer hij de kans krijgt het goede pad op te gaan, pakt hij die met beide handen aan. In een wereld waarin wordt verwacht dat je niks zult bereiken, hoopt Mav te bewijzen dat hij anders is.

Maar als er King Lord bloed door je aderen stroomt, kan je niet zomaar weglopen. Loyaliteit, wraak en verantwoordelijkheid dreigen Mav in stukken te scheuren, vooral wanneer een dierbare bruut wordt vermoord.

Hij zal er zelf achter moeten komen wat het betekent een echte man te zijn.

8. Now That I’ve Found You door Kristina Forest

omslag now that ive found you door kristina forest

De voetsporen van haar oma volgend, wordt van achttienjarige Evie Jones verwacht dat ze de volgende grote ster van Hollywood zal worden. Totdat ze door het verraad van een goede vriend op de zwarte lijst wordt gezet.

Gelukkig weet Evie precies wat haar sputterende carrière kan redden: gespot worden met Amerika’s meest geliefde actrice, haar oma Gigi, oftewel dé Evelyn Conaway. Het enige probleem is echter dat Gigi een kluizenaar is die al twintig jaar uit de spotlight is. Een paar dagen voordat Evie haar grootse plan wilt uitvoeren, gebeurt het ondenkbare: Gigi verdwijnt.

Met de tijd die snel weg tikt en haar comeback die steeds meer gevaar loopt, vraagt Evie met tegenzin de hulp van de laatste persoon die Gigi heeft gezien: Milo Williams. Milo is een schattige muzikant, maar Evie is niet zeker of hij wel betrouwbaar is. Terwijl Evie en Milo een wilde speurtocht door New York City beginnen, is er geen gebrek aan romantiek en avontuur en Evie doet een paar verrassende ontdekkingen over haar oma, en zichzelf.

9. Dear Justyce door Nic Stone

omslag dear justyce door nic stone

Kort nadat Quan pleit niet schuldig te zijn aan de dood van een politie agent, wordt hij in een cel geplaatst in afwachting van een rechtzaak. Door middel van flashbacks en brieven aan Justyce, de hoofdpersoon uit voorgaand boek Dear Martin, wordt Quan’s hartverscheurende verhaal, een die niet vreemd voelt voor de Afro-Amerikaanse jeugd in Amerika, duidelijk.

10. Court of Lions door Somaiya Daud

omslag court of lions door somaiya daud

Nadat Amani door het wrede Vathek-hof wordt opgepakt om dienst te doen als dubbelganger van de prinses, wordt ze in dit tweede deel in complete isolatie geplaatst. Nadat ze vriendschap sloot met de wrede maar complexe prinses Maram, kwam deze achter Amani’s band met de rebellen waarna ze haar tot zwijgen dwong. Als Amani haar nog een keer durft te dwarsbomen, zal Maram haar ware identiteit – en haar verraad – aan het hele hof onthullen.

Amani wilt de rebellen wanhopig graag helpen, om voor de vrijheid van haar volk te vechten. Hiervoor moet ze echter een onmogelijke keuze maken: stapt ze naar de zijlijn en ziet ze toe hoe haar volk lijdt, of blijft ze hen helpen waarmee ze zichzelf en haar familie in gevaar brengt?

11. Legendborn door Tracy Deonn

omslag legendborn door tracy deonn

Nadat haar moeder in een ongeluk is omgekomen, wilt de zestienjarige Bree Matthews niks meer te maken hebben met haar vorig leven, herinneringen aan haar familie of het huis uit haar kindertijd. Een programma van haar middelbare school dat de slimste leerlingen onderbrengt op de lokale universiteit lijkt haar perfecte ontsnapping. Totdat ze getuige is van een magische aanval tijdens haar eerste nacht op de campus.

Wanneer het een magiër niet lukt Bree’s geheugen te wissen, zorgt Bree’s eigen unieke magie ervoor dat een verborgen herinnering naar boven komt drijven: de nacht dat haar moeder stierf, was er een andere magiër aanwezig in het ziekenhuis. Zo komt Bree erachter dat er meer zit achter haar moeder’s dood, en zal ze er alles voor doen om achter de waarheid te komen. Zelfs als dat betekent dat ze de zogeheten Legendborn moet infiltreren door zich bij hen in te schrijven.

Zo komt ze erachter dat de Legendborn afstammelingen blijken te zijn van koning Arthur, en dat er een magische oorlog aan zit te komen. Bree moet nu dus een beslissing maken: gebruikt ze haar magie om een eind te maken aan deze maatschappij, of sluit ze zich bij hen aan?

12. Daughters of Jubilation door Kara Lee Corthron

omslag daughters of jubilation door kara lee corthron

Terwijl de spanningen in zuidelijk Amerika fors oplopen tijdens de Jim Crow-periode, heeft Evalene Deschamps andere dingen om zich zorgen over te maken. Ze heeft twee zusjes waarvoor ze moet zorgen, een alleenstaande moeder die te hard werkt en de jongen die ze leuk vindt onderneemt eindelijk actie.

Daarbovenop worden haar magische krachten elke dag sterker. Haar familie noemt het jubilation, vreugdebetoon. Het is een gave die sinds de slavernij van generatie op generatie aan vrouwen wordt doorgegeven. Terwijl Evie’s krachten ontwaken, komt er ook iets duisters en dreigends naar boven drijven..

13. This Is My America door Kim Johnson

omslag this is my america door kim johnson

Elke week schrijft de zeventienjarige Tracy Beaumont brieven aan Innocence X, vragend of deze organisatie haar vader wilt helpen, een onschuldige ter dood veroordeelde zwarte man. Na zeven jaar heeft Tracy bijna geen tijd meer – haar vader heeft nog maar 267 dagen over. En dan gebeurt het ondenkbare.

’s Nachts arriveert de politie bij hun huis. Tracy’s oudere broer, Jamal, wordt ervan verdacht een wit meisje te hebben vermoord. Zo gaat hij van slimme, veelbelovende atletiek-ster naar misdadiger op de vlucht.

Vastbesloten haar broer te redden, onderzoekt Tracy wat er echt is gebeurt tussen Jamal en Angela. De vraag is of Tracy en haar familie het aan kunnen de lijken uit de geschiedenis van hun Texaans stadje bloot te leggen.

14. The Summer of Everything door Julian Winters

omslag the summer of everything door julian winters

Stripboekennerd Wesley Hudson is goed in welgeteld twee dingen: slecht presteren op zijn werk en smachten naar zijn beste vriend, Nico. Advies van zijn vrienden, alternatieve rockliedjes uit de jaren ’90 en online dating-artikelen helpen hem niet echt veel met zijn geheime crush. Ook wordt zijn droombaan bij de tweedehands boekenwinkel Once Upon a Page bedreigd wanneer een coffeeshop het terrein wilt overkopen. Om het helemaal af te maken heeft zijn vervelende broer hulp nodig bij het plannen van zijn bruiloft. Wanneer deze drie problemen zich tegelijk aan hem opdringen, moet Wes net dat ene ding doen waar hij zo tegenop kijkt – volwassen worden.

15. The Gilded Ones door Namina Forna

omslag the gilded ones door namina forna

Zestienjarige Deka wacht in doodsangst af op de bloed ceremonie die zal bepalen of ze een volwaardig lid van haar dorp wordt. Aangezien ze al afwijkend genoeg is door haar onnatuurlijke intuïtie, bidt ze dat haar bloed rood is. Alleen dan kan ze het gevoel hebben er echt bij te horen.

Maar op de dag van de ceremonie, bloedt ze goud. De kleur van onzuiverheid. Deka weet dat de consequenties die ze zal moeten ondervinden, erger zijn dan de dood.

Dan geeft een mysterieuze vrouw haar een keuze: in het dorp blijven en haar lot ondergaan, of het dorp verlaten om te vechten voor de keizer, in zijn leger bestaande uit meisjes die hetzelfde zijn als zij. Ze heten de alaki, zijn bijna onsterfelijk en hebben zeldzame gaves. En ze zijn de enigen die de aartsvijand van de keizer kunnen verslaan.

16. Every Body Looking door Candice Iloh

omslag every body looking door candice iloh

Volledig geschreven in dichtvers, vertelt dit boek het verhaal van Ada. Over haar vroegste herinneringen, het misbruik door een jonge neef, de afwijzing van haar moeder en diens strijd met verslaving, en de pogingen van haar vader in het creëren van een Nigeriaans thuis voor zijn Amerikaanse dochter.

[bron: https://www.epicreads.com/blog/preorder-books-by-black-authors/ ]

Een paar van deze boeken hebben zeker mijn interesse gewekt, en ik hoop dat het merendeel binnenkort ook in Nederlandse boekenwinkels te koop zal zijn!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tirza Brommet

Tirza Brommet

Tirza Brommet is naast haar redactiewerk student Engels vertaler met als doel een carrière als literair vertaler, om zo altijd met haar grote liefde samen te kunnen zijn, namelijk: leesboeken. In haar vrije tijd laat ze haar hondje Appa uit (ja, die van Avatar), leest ze het liefst fantasy en science-fictionboeken en maakt ze persoonlijkheidstests (als de echte Huffelpuf en INFP die ze is).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today