Filmnieuws: boek VS film

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Dat er veel boeken verfilmd zijn, weet iedereen. En dat de film vaak verschilt van het boek, weet ook iedereen. Maar in hoeverre verschillen deze nou precies, en welke wordt als beter gezien? Daar ben ik erg benieuwd naar, en daarom heb ik deze week nog meer verschillen tussen boeken en hun verfilmingen op een rijtje gezet!

(Disclaimer: de toegewezen cijfers komen niet van mijzelf. Het cijfer van de boeken is het gemiddelde genomen van goodreads.com en bol.com. Het cijfer van de films is het gemiddelde genomen van IMDb en RottenTomatoes.)

1. Dumplin’

Willowdean (door haar moeder Dumplin’ genoemd en door haar vrienden simpelweg Will) is de dochter van een voormalig schoonheidskoningin. En ondanks dat ze een maatje meer heeft, schrijft ze zich toch in voor de schoonheidswedstrijd die haar moeder organiseert. Uit protest schrijven steeds meer mensen zich in. Zo weet Willowdean op haar eigen manier de wedstrijd te moderniseren, en daarbij gelijk haar kleine, Texaanse dorpje.

Met een sterke soundtrack en een nog sterkere cast weet Dumplin’ de oude vertrouwde filmformule nieuw leven in te blazen.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De relatie tussen Bo en Willowdean was in het boek meer uitgediept en een van haar voornaamste motivaties om mee te doen aan de wedstrijd. In de film is het hele personage Bo wat meer naar de achtergrond verschoven, al is hij nog steeds haar main love interest.
 • In het boek heeft Willow nog een andere love interest, namelijk footballspeler Mitch. De reden dat Willow met hem uitgaat, is dat ze denkt dat ze bij elkaar horen doordat ze allebei wat zwaarder zijn. Ze komt er echter achter dat formaat er niet toe doet, en kiest ervoor om vrienden te blijven met Mitch.
 • Bo gaat in het boek daadwerkelijk een aantal weken uit met Bekah. In de film wijst hij haar enkel af toen ze vroeg of hij met haar wilde dansen.
 • In het boek verslechtert de vriendschap tussen Willow en Ellen zwaar. Zo houdt ze haar relatie met Bo voor haar geheim. Ellen raakt bevriend met een collega die vaak grappen maakt, ten koste van Willow.

Cijfer boek: 8,9

Cijfer film: 7,3

2. Pretty little liars

Dit keer voor het eerst geen film, maar een serie! De vijf vriendinnen Alison, Aria, Emily, Hannah en Spencer zijn onafscheidelijk. Dat verandert echter wanneer Alison plotseling verdwijnt. De vriendengroep valt uit elkaar, totdat ze een jaar na Alison’s verdwijning plots vreemde berichten ontvangen van ‘A’. Deze mysterieuze A bedreigt de groep door te beweren al hun geheimen te kennen en belooft hun levens tot een ware hel te maken. Terwijl ze proberen hun leven zo normaal mogelijk voort te zetten, ontrafelen ze steeds meer over Alison’s mysterieuze verdwijning en doen ze er alles aan om A te ontmaskeren.

Enkele verschillen tussen de boeken en de serie:

 • In de serie wordt de vriendschap tussen de vier overgebleven dames weer hechter na het ontvangen van de eerste paar berichten van A. In de boeken gebeurt dit echter nauwelijks, en zelfs dan hebben ze minder contact met elkaar dan dat ze in de serie hadden.
 • Een aantal personages uit de serie komen niet voor in de boeken en er missen wat personages uit de boeken in de serie. Ook hebben sommige personages een ander karakter in de serie en zelfs andere etnische achtergronden. Zo is Toby in de serie een aardige jongen, terwijl hij in de boeken een engerd is. Wren Kim is in de serie niet meer half-Koreaans, maar een volbloed Brit. Zijn achternaam is dan ook veranderd naar Kingston.

Cijfer boek: 8,8

Cijfer serie: 7,8

3. The perfectionists

Van dezelfde schrijfster als Pretty Little Liars is nu ook haar The Perfectionists-serie omgetoverd tot een tv-serie. Wederom worden vijf vriendinnen gevolgd, die alle vijf koste wat kost perfect willen zijn. Aanvankelijk lijken ze verder niks gemeen te hebben, maar al snel komen ze erachter dat ze een hekel hebben aan dezelfde persoon, namelijk Nolan Hotchkiss. Hij heeft hen alle vijf iets vreselijks aangedaan. Om die reden bedenken ze een hypothetisch plan om hem te vermoorden. Een plan dat ze nooit zullen uitvoeren, maar toch wordt hij op een dag dood gevonden, op de exacte manier die zij samen hebben bedacht. Terwijl zij de moord niet hebben uitgevoerd. Wie dan wel?

Volgens velen de perfecte opvolger van PLL, met prachtige filmografie en provocerende verhaallijnen. Toch wist de serie niet genoeg kijkers te strikken en zal er hoogstwaarschijnlijk geen tweede seizoen verschijnen.

Enkele verschillen tussen de boeken en de serie:

 • De vijf vriendinnen uit de The Perfectionists boeken, gaan naar de Beacon Heights High School. In de serie gaan de dames echter naar Beacon Heights University, waarschijnlijk om de twee personages uit Pretty Little Liars bij te kunnen voegen.
 • Mason Gregory speelt een belangrijke rol in de serie, maar bestaat in de boeken niet.
 • Alison en Mona uit de originele PLL-serie werken in de serie op de universiteit, maar in de boeken gebeurt dit niet.

Cijfer boek: 8,2

Cijfer serie: 9,4

(Ik blijf het verrassend vinden als de verfilming een hoger cijfer weet te krijgen..)

4. Gossip Girl

Gossip Girl is de naam van een genadeloze blogger uit New York. Haar voornaamste slachtoffer is de schaamteloze, rijke en knappe elite in de Upper East Side. Zonder schroom schrijft ze over de schandalige roddels en het luxe leven dat ze daar met z’n allen hebben. De dertien boeken volgen de anonieme Gossip Girl, die op haar beurt Blair Waldorf en haar beste vriendin Serena van der Woodsen en hun fratsen volgt.

Volgens critici balanceert de serie constant op het randje tussen kritiek op de rijke elite uit New York en verheerlijking van hun leven. Voor veel kijkers is de show vooral een guilty pleasure, dankzij het soapserie-achtige aspect van de serie.

Enkele verschillen tussen de boeken en de serie:

 • Jenny Humphrey was in de boeken een klein, teruggetrokken meisje dat niet graag de aandacht op zichzelf vestigde. Deze aandacht kreeg ze echter wel, voornamelijk door haar boezem. In de serie was haar karakter echter compleet het tegenovergestelde. Volgens de schrijver en producer van de show hebben ze deze keuze gemaakt doordat ze het niet zagen zitten om een veertienjarig meisje een rol te laten spelen waarbij de nadruk vooral op haar cupmaat lag.
 • In de boeken was de stijl van Vanessa vooral punk-rock en had ze ook een kaalgeschoren hoofd. In de serie heeft ze echter een meer bohemian-stijl en past ze beter in de wereld van het Upper East Side New York.
 • Chuck Bass woont in de boeken gewoon met zijn ouders. In de serie zijn beide ouders dood, om vervolgens weer terug te keren.
 • De broer van Serena is in de boeken ouder dan zij is en gaat zelfs een tijdje uit met Blair. In de serie is hij echter jonger en homoseksueel.
 • In de serie verlaat Serena haar kostschool om er voor haar broertje te zijn. Serena’s broer is in de serie ouder, dus is dit niet het geval. In plaats daarvan wordt ze van de school getrapt omdat ze ’s zomers alleen maar aan het feesten was en de eerste paar schooldagen had gemist.

Cijfer boek: 8,7

Cijfer serie: 7,6

5. If I stay

Haar muziekdromen volgen of kiezen voor een leven met het vriendje van haar dromen? Mia dacht dat dit de meest onmogelijke keuze zou zijn die ze in haar leven zou moeten maken. Totdat ze tijdens een autorit met haar familie plotseling in een ongeluk beland, en als gevolg daarvan in coma raakt. Dan pas staat ze voor een echt onmogelijke keuze. Een keuze die niet alleen haar toekomst bepaald, maar haar hele leven als geheel.

Het optreden van Chloë Grace Moretz in de hoofdrol was sterk, maar volgens velen maakten het ongemakkelijke script en het verhaal in het algemeen het moeilijk om de hele film tot het einde te bekijken.

Enkele verschillen tussen boek en film:

 • Een scène uit het boek waarin Mia een gesprek heeft met haar grootouders over haar auditie op muziekschool Juilliard is uit de film weggelaten. Deze scène liet goed zien hoeveel Mia om haar grootouders geeft en hoe zij haar keuze op het eind zouden beïnvloeden.
 • Een andere scène die haar uiteindelijke keuze zou beïnvloeden, is een gesprek tussen haar en haar vader. In deze scène wordt duidelijk hoezeer zij de wijze raad van haar vader waardeert en nodig heeft.
 • Het personage van Adam is in de film verder uitgewerkt en leren we over zijn moeizame jeugd met een vader die hem heeft verlaten en een moeder die er nooit lijkt te zijn. In het boek doet hij enkel dienst als het vriendje van Mia en leren we verder niet veel over hem.
 • Mia vindt oorspronkelijk na het ongeluk eerst de dode lichamen van haar ouders, voordat ze haar eigen lichaam vindt. In de film overlijdt haar vader echter pas in het ziekenhuis, en sterft haar moeder onderweg naar het ziekenhuis. Hier komt Mia pas later achter.

Cijfer boek: 8,1

Cijfer film: 5,8

6. The duff

Het leven van laatstejaars Bianca Piper gaat prima, tot ze tijdens een avondje uit een ‘DUFF’ wordt genoemd, wat staat voor Designated Ugly Fat Friend. Met andere woorden, de lelijke, dikke vriend(in) die blijkbaar in elke vriendengroep te vinden is. Thuis gaat het ook al niet lekker, met een moeder die haar gezin verlaat voor een andere man en een vader die als gevolg daarvan naar de drank grijpt. Daarom is Bianca vastbesloten dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

Volgens critici geen film die het genre high school teen movie weet te veranderen. Desalniettemin is het een vermakelijke film die toch een eigen twist op het genre heeft weten te geven en zeker een plekje in je hart verdient.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In het boek gaan Bianca en haar pestkop Wesley al snel – en vaak – met elkaar naar bed. De film heeft dit moeten veranderen met oog op het kijkcijfer.
 • De personages van Bella Thorne en Ken Jeong, Madison en Mr. Arthur, komen in het boek niet voor.
 • In plaats van vijanden zijn Bianca en Wesley jeugdvrienden en buren. In het boek woonden beide personages in twee verschillende wijken.

Cijfer boek: 8,3

Cijfer film: 6,7

7. The Hate U Give

Na een feestje is Starr Carter er getuige van hoe haar jeugdvriend Khalil onterecht door een politieagent wordt neergeschoten. Bewegend tussen zowel de achterbuurt waar ze woont en opgroeit, en de chique middelbare school waar ze op zit probeert ze er achter te komen waar ze nu eigenlijk staat en wat ze moet doen met haar rol als kroongetuige.

The Hate U Give is een krachtige weergave van de huidige Amerikaanse samenleving en laat zien dat er in het genre YA zo veel meer ruimte is voor andere onderwerpen dan magie en romantiek.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Mr Lewis heeft in het boek een iets grotere rol. Zijn kapperszaak zit naast de supermarkt van Starr’s vader, Maverick Carter. Na de dood van Khalil vinden er protesten plaats en tijdens een van die protesten wordt een politiewagen aangevallen en gekanteld. Mr Lewis is hier getuige van en wordt geïnterviewd voor het nieuws. Hij is sterk tegen de no-snitch regel waar Maverick bij zweert, en noemt gangleider King als drugsdealer en noemt de King Lords agressieve gangsters. Wanneer Mr Lewis zijn kunstbeen en een litteken aan Maverick laat zien, vertelt hij dat hij het litteken heeft gekregen toen hij van het fonteintje voor witte Amerikanen dronk. Deze opmerking is in het boek de reden dat Maverick door de politie tegen de grond wordt gewerkt en waar Starr wordt herkend als de anonieme kroongetuige. In de film komt het hele gesprek met Mr Lewis niet voor en wordt Maverick door de politie aangepakt na een ruzie met King.
 • Devante is een personage uit het boek die in de film niet voorkomt, en een aantal dingen die hem zijn overkomen zijn overgedragen aan Seven, de halfbroer van Starr. Zo verlaten Khalil en Starr het feest aan het begin van de film omdat er plotseling schoten worden gelost. In het boek leren we later in het verhaal dat leden van rivaliserende gang de Garden Disciples op het feest de broer van Devante hebben neergeschoten. Devante krijgt van King de opdracht om uit wraak een Disciple neer te schieten. Dit zou echter een oorlogsverklaring zijn en daar wilt Devante niet de aanstichter van zijn. Hij steelt geld van King om zijn familie de stad uit te krijgen. Om van King’s woede te ontsnappen, verstopt hij zich in de winkel van Maverick die besluit hem in bescherming te nemen. Uiteindelijk wordt hij toch in elkaar geslagen door King, waarna hij wordt gered door Seven, Starr en Chris. In de film komt Devante dus helemaal niet voor en is het Seven die in elkaar wordt geslagen.
 • Het boek eindigt minder dramatisch dan de film. In de film is er een confrontatie tussen Maverick, King en de politie. Plotseling pakt Sekani, het jongste broertje van Starr, een vergeten pistool dat op de grond is gevallen. En dan wordt de situatie eng: schiet de politie écht op een klein jongetje, schiet King écht op een klein jongetje, en zal Sekani écht schieten? Uiteindelijk lost de situatie zich op en wordt King opgepakt voor brandstichting. In het boek loopt het einde net wat anders: wanneer de politie arriveert ontkent King dat hij de brand in Mav’s supermarkt heeft aangestoken. De gehele gemeenschap steunt Mav echter en King wordt opgepakt. Iedereen weet echter dat King al snel weer op borgtocht zal worden vrijgelaten en wraak zal willen nemen. Daarom neemt Devante de beslissing om te laten zien waar de drugs van King liggen, zodat hij voor langere tijd opgesloten zal zitten.

Cijfer boek: 9,3

Cijfer film: 8,2

8. Between shades of grey

Op een nacht in 1941 wordt de vijftienjarige Litouwse Lina ruw uit bed gerukt door Sovjet-agenten. Gescheiden van haar vader wordt ze met haar moeder en jongere broertje op een trein naar Siberië gezet. Daar is ze gedwongen om in barre omstandigheden zwaar werk te doen in een werkkamp. Haar enige redding is de hoop dat haar tekeningen, waarin ze illustreert wat ze meemaakt, haar vader bereiken die in een gevangenenkamp duizenden kilometers verderop gevangen zit.

Volgens critici is het boek een verhaal dat alleen goed overkomt op papier. De film wist ondanks de soms prachtige beelden niet genoeg emotie over te brengen.

Cijfer boek: 8,9

Cijfer film: 6,9

Welke films heb jij gezien? En heb je ook de bijbehorende boeken gelezen? Welke vond jij beter, en weet je misschien meer verschillen te benoemen? Laat het weten in een reactie!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tirza Brommet

Tirza Brommet

Tirza Brommet is naast haar redactiewerk student Engels vertaler met als doel een carrière als literair vertaler, om zo altijd met haar grote liefde samen te kunnen zijn, namelijk: leesboeken. In haar vrije tijd laat ze haar hondje Appa uit (ja, die van Avatar), leest ze het liefst fantasy en science-fictionboeken en maakt ze persoonlijkheidstests (als de echte Huffelpuf en INFP die ze is).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today