Filmnieuws: boek VS. film

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Daar zijn we weer, met nog meer verschillen tussen young adult-boeken en hun verfilmingen! Op de site zijn meer artikelen te vinden met andere boeken!

Dit keer schuiven we weer even af van contemporary, om verder te gaan met fantasy en sci-fi. En pas op voor spoilers. 😉

Disclaimer: de cijfers zijn wederom niet door mij persoonlijk toebedeeld. Beide cijfers zijn het gemiddelde dat ik heb genomen van Goodreads en Bol.com voor de boeken, en IMDb en RottenTomatoes voor de films.

1. Divergent

Beatrice ‘Tris’ Prior leeft in een wereld waar de dingen net even anders gaan. Een futuristisch Chicago is verdeeld in vijf facties, namelijk: Zelfverloochening, Vriendschap, Oprechtheid, Onverschrokkenheid en Eruditie. Op hun zestiende mogen de inwoners besluiten of ze in hun geboortefactie blijven, of kiezen voor een andere. Tijdens de test voor de kiesceremonie komt Tris erachter dat ze Afwijkend is en dus bij geen enkele factie past. Afwijkenden vormen een groot risico voor de samenleving. Tris is dus gedwongen dit geheim te houden. Maar ondanks de vele gevaren houdt ze zich niet stil, nee. Ze is erop gebrand de waarheid te achterhalen en te ontdekken waarom zij, als Afwijkende, zo’n groot gevaar vormt.

Een film die alle boxen voor een dystopisch YA-verhaal wist aan te tikken. Helaas kregen veel mensen last van genrevermoeidheid en leden de films hier erg onder, waardoor het laatste deel niet eens op het witte doek is verschenen.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Tijdens de inwijding is de bedreiging in de film niet zo groot als in het boek. Zo zijn er geen rekruten die factieloos worden doordat ze de groep niet kunnen bijbenen. Ook is er niemand die tijdens de sprong het gebouw mist en op de grond te pletter valt.
 • Misschien komt dit door het charisma van acteur Miles Teller, maar zijn personage Peter is een stuk minder haatdragend in de film. Hij is nog steeds een behoorlijke pestkop, maar veel van zijn misselijkmakende acties uit het boek komen in de film niet voor.
 • De vriendschap tussen Tris en Al staat in de film op een lager pitje. In het boek is het duidelijk dat Peter zich aangetrokken voelt tot Tris. Ook vertoont hij bezitterig gedrag. Hierdoor komt zijn verraad als een totale verrassing, die in de film ook minder heftig verloopt dat in het boek.

Cijfer boek: 9,2

Cijfer film: 5,9

2. City of Bones / Shadowhunters

Wanneer de vijftienjarige Clary Fray uitgaat in nachtclub Pandemonium, is ze getuige van een moord. Als enige aanwezige lijkt ze zich hier bewust van te zijn; niemand anders lijkt erop te reageren. De daders, geheimzinnige figuren die onder de tatoeages zitten en tot de tanden bewapend zijn, staan voor een raadsel. Zij zijn namelijk Schaduwjagers, half-engelen die speciaal zijn opgeleid om demonen en ander gespuis van de aardbodem te doen verdwijnen. Dit kunnen zij door middel van magische runen, die hen onder andere onzichtbaar maken voor menselijke stervelingen. Dus waarom heeft Clary hen wel gezien?

De film, met een naar mijn mening perfecte cast, wist critici en vele fans niet te overtuigen om de volgende delen ook te verfilmen. Toch kreeg de boekenserie een tweede kans met een tv-serie, die in betere aarde leek te vallen. De serie kreeg uiteindelijk drie seizoenen, waarvan de laatste in de eerste helft van 2019 ten einde liep. (Vraagje voor degenen die zowel de film als de serie hebben gekeken: welke vond jij leuker? Persoonlijk ben ik zelf een grotere fan van de film, al heeft de serie toch ook wel een plekje in mijn hart gekregen!)

Enkele verschillen tussen het boek, de film én de serie:

 • De film begint met een scène bij Clary thuis die de band tussen haar en haar overbezorgde moeder vaststelt. Het boek begint echter meteen met Clary in nachtclub Pandemonium. Ook zien we in de film hoe Clary’s moeder zich, alhoewel tevergeefs, verdedigt tegen de demonen die haar ontvoeren. Daarnaast spelen de dieren van Hodge, zijn vogel en kat, een veel kleinere rol in de film. Simon verandert na het feestje van Magnus Bane niet in een rat. Daarbij is de rol van Magnus Bane sowieso op een lager pitje gezet, samen met zijn extravagante persoonlijkheid.
 • De serie kent veel verschillen met het boek. Zo is Luke geen rustige eigenaar van een boekenwinkel zoals in het boek, maar is hij politieagent. Madame Dorothea, Dot in de serie, was in de boeken een oude vrouw die later een demon bleek te zijn. In de serie was Dot een tovenares die bevriend was met Clary en haar moeder. Ook staat Alec in het eerste seizoen op het punt te trouwen met Lydia Bradwell om de naam van zijn familie hoog te houden, voordat hij zijn relatie met Magnus Bane officieel maakt. In de boeken komt Lydia Bradwell niet voor. De jonge tovenares Madzie komt in de boeken ook niet voor, net als Isabelle’s relatie met Raphael en haar verslaving aan Yin Fen.

Cijfer boek: 9,2

Cijfer film: 4,8

Cijfer serie: 7,3

3. Beautiful creatures

Er is niets wat Ethan liever wil dan van zijn kleine conservatieve stad ontsnappen en een nieuw leven voor zichzelf opbouwen. Dan ontmoet hij de mysterieuze Lena, over wie hij al maanden droomt zonder te weten wie ze was. Samen onderzoeken ze waarom zij zich zo verbonden voelen en brengen ze oude geheimen over hun families, hun geschiedenis en hun woonplaats aan het licht.

‘Twilight, maar dan nog voorzichtiger’ is wat vele critici over de film zeggen. En alhoewel de film zeker charmant was, bleef hij teveel binnen de lijntjes kleuren om een blijvende indruk achter te kunnen laten.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In de film speelt Ethan geen basketbal, wat zorgt voor nog meer afstand tussen hem en zijn klasgenoten.
 • In het boek kunnen Ethan en Lena telepathisch communiceren. In een film is dit natuurlijk altijd lastig weer te geven, dus communiceren ze op de normale manier.
 • De vader van Ethan komt in de film niet voor. Naast dat hij even wordt genoemd aan het begin van de film, zien we hem verder niet.
 • Lena’s verjaardagsfeest komt niet voor in de film. In plaats daarvan wordt de befaamde burgeroorlog nagespeeld.

Cijfer boek: 7,7

Cijfer film: 5,6

4. The fifth wave

Na de eerste golf werd het donker. De tweede golf veroorzaakte een tsunami. De derde golf bracht een ziekte waaraan Cassie’s moeder bezweek. De vierde golf bracht de Anderen, die op mensen lijken maar wiens enige doel het is om iedereen te vermoorden. Nadat Cassie ook haar vader verliest aan de vierde golf en haar broertje wordt meegenomen door de Anderen, slaat ze op de vlucht. Al maandenlang wordt de aarde geteisterd door aanvalsgolven van aliens. Het enige wat Cassie nog kan doen is haar broertje zoeken, en overleven.

Ondanks de goede receptie van het boek, waarvan werd voorspeld dat die zou doen voor aliens wat Twilight deed voor vampiers, maakte de film weinig indruk. De film wist zijn budget niet terug te verdienen en nieuws over een vervolg is nooit gekomen.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Personage Crisco komt in de film niet voor, een kind dat door Cassie’s toedoen (alhoewel niet expres) door de Anderen wordt vermoord.
 • In het boek ziet Cassie hoe Kolonel Vosch haar vader neerschiet in het kamp. In de film rent Cassie weg en is het onbekend of het Vosch was die haar vader heeft neergeschoten.
 • In de film krijgt Ben bij aankomst meteen de bijnaam ‘Zombie’ en neemt deze gelijk aan. In het boek wordt hij ook zo genoemd, maar duurt het een tijdje voordat hij deze ook echt aanneemt.

Cijfer boek: 8,4

Cijfer film: 3,9

5. Miss Peregrine’s home for peculiar children

Al zijn hele leven geniet Jacob van de sterke verhalen van zijn opa over zijn tijd als joodse man in de tweede wereldoorlog. Hij vluchtte van mensetende monsters en woonde met bijzondere kinderen in een huis, beschermd door een wijze, oude vogel. Naarmate hij ouder wordt, begint hij echter te twijfelen over de echtheid van de verhalen van zijn opa. Totdat hij zijn opa dodelijk verwondt vindt in diens achtertuin, en daarna een glimp krijgt van een van zijn opa’s vaak beschreven monsters. Na deze traumatische ervaring gaat hij op aanraden van zijn psychiater naar het eiland in Wales waar volgens zijn opa het huis vol bijzondere kinderen staat. Daar aangekomen verandert zijn leven onherroepelijk.

Volgens critici een prachtig visueel spektakel, volledig naar de stijl van regisseur Tim Burton. Helaas heeft de diepgang van het verhaal daarvoor het onderspit moeten delven.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De speciale krachten van Emma en Olive zijn omgedraaid. In het boek kan Emma vuur oproepen in haar handen en weegt Olive minder dan lucht, waardoor ze weg zweeft als ze niet wordt vastgebonden of haar verzwaarde schoenen draagt.
 • In het boek worden alle ymbrynes ontvoerd door de kwaadaardige Barron, waaronder mevrouw Peregrine en mevrouw Avocet. In de film wordt mevrouw Avocet echter vermoord wanneer haar tijdlus wordt overvallen.
 • Het einde van het boek verschilt sterk van de film. Zo eindigt het boek met het redden van mevrouw Peregrine en zeilen de kinderen weg. Hun tijdlus is vernietigt, en het enige wat ze kunnen doen is op zoek gaan naar de vermiste mevrouw Avocet en voorkomen dat er nog meer tijdlussen worden vernietigd. In de film gaat Jacob op een zoektocht naar de speciale kinderen, waarna er een grote vechtscène plaatsvindt op een kermis. Mevrouw Peregrine wordt gered en het gezelschap vaart weg op een enorm oorlogsschip.

Cijfer boek: 8,3

Cijfer film: 6,5

6. The maze runner

Wanneer Thomas wakker wordt in een industriële lift, heeft hij geen herinneringen van wat er daarvoor gebeurd is. Hij wordt naar boven gebracht en belandt in de Laar, een stuk land omringd door hoge grijze muren. Er zit hem niks anders op dan een leven op te bouwen en de bewoners van de Laar te leren kennen. Deze Laarders zijn allemaal jongens van zijn leeftijd en alle zestig zijn ze daar op dezelfde manier terechtgekomen. Hij wordt benoemd tot een van de Runners. Hun taak is om het labyrinth dat achter de grijze muren ligt in kaart te brengen, en een weg uit de Laar te vinden. In het labyrinth liggen echter gevaren op de loer..

Met een sterke cast, aangrijpend verhaal en een net iets andere aanpak van het typische YA dystopische verhaal, wist The Maze Runner zichzelf goed te presenteren in een periode gevuld met dystopische young-adultfilms.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Teresa ontwaakt in de film al snel. In het boek ligt ze langere tijd in een soort coma.
 • In de film halen Minho en Thomas een apparaatje uit een Griever, dat een sleutel lijkt te zijn tot verschillende delen van het labyrinth en hen uiteindelijk naar de uitgang leidt. In de boeken stuiten de twee op een daadwerkelijke Griever-uitgang, maar beseffen ze dit pas veel later.
 • Thomas en Teresa hebben in het boek een telepathische link, maar net zoals in de eerdergenoemde Beautiful Creatures hebben de filmmakers ervoor gekozen dit niet in de film te verwerken.
 • Wanneer de Grievers inbreken in de Laar, kidnappen ze in het boek per nacht een jongen. In de film ontstaat er echter meteen chaos en worden meerdere Laarders gepakt en gedood door de Grievers.

Cijfer boek: 8,3

Cijfer film: 6,7

7. The giver

Jonas leeft in de perfecte wereld. Er is geen pijn, geen ziekte. Zelfs de dood is onbekend. Maar wanneer Jonas op zijn twaalfde zijn levenstaak krijgt toegewezen, leert hij de verschrikkelijke waarheid kennen. Hij wordt namelijk Bewaker van de Herinneringen en gaat in de leer bij de Gever, die toezicht houdt op de herinneringen van de samenleving. Hij leert waarom de samenleving is zoals die is, maar ook wat men ervoor heeft opgegeven. Is een perfect leven het waard, wanneer dat ten koste gaat van geluk en keuzevrijheid?

De film is een prachtig visueel spektakel, met een mooie geleidelijke overgang van zwart-wit naar kleur. Helaas mist de diepgang van het boek, waardoor de vervolgdelen geen verfilming hebben gekregen.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De jongeren zijn in de film ouder gemaakt. In het boek is Jonas twaalf, maar in de film zijn hij en z’n vrienden achttien.
 • Fiona heeft in de film een grotere rol. Jonas wilt zijn herinneringen met haar delen en kust haar uiteindelijk ook. Door Jonas’ herinneringen verandert zij ook en helpt ze Jonas met het redden van zijn broertje.

Cijfer boek: 7,9

Cijfer film: 5,5

8. The vampire diaries

Elena Gilbert is een slim, mooi en populair meisje op de middelbare school. Wanneer ze de broers Stefan en Damon Salvatore ontmoet, voelt ze zich meteen aangetrokken tot hen, en zij ook tot haar. Wat ze echter niet weet, is dat de broers een groot geheim met zich meedragen, dat haar leven onherroepelijk zal veranderen.

De serie heeft acht seizoenen gekregen. Na de nodige cliché’s in de eerste paar seizoenen, wist de serie twist na twist te brengen en zaten kijkers altijd op het puntje van hun stoel.

Enkele verschillen tussen de boeken en de serie:

 • In het boek is Elena blond en hebben haar ogen de veel beschreven kleur van lapis lazuli. In de serie is ze echter een brunette.
 • Het stadje waar het verhaal zich afspeelt heet in de boeken Fell’s Church, maar in de serie Mystic Falls.
 • Elena heeft in de boeken een vierjarig zusje, Margaret. In de serie heeft ze echter een broertje dat maar net iets jonger dan zij is, Jeremy.
 • De vriendinnen van Elena zijn in de serie ook anders dan in de boeken. Haar beste vriendin Meredith komt in de serie niet voor. In plaats daarvan is haar soort-van-rivale Caroline een van haar beste vriendinnen. Bonnie is geen kleine roodharige heks die afstamt van druïden, zoals in het boek, maar een Afro-Amerikaanse die afstamt van heksen uit Salem.
 • In zowel de boeken als in de serie veranderen Stefan en Damon in vampieren uit liefde voor Katherine. In de boeken bevechten ze elkaar echter met zwaarden waarna ze elkaar neersteken, sterven en in vampiers veranderen. In de serie worden de broers neergeschoten terwijl ze Katherine beschermen tegen boze dorpelingen, wanneer bekend wordt dat ze een vampier is.

Cijfer boeken: 6,2

Cijfer serie: 8,1

(Weer een hogere waardering voor de verfilming dan voor de boekenserie! Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat de serie enorm populair was, en dat de boeken uit de jaren ’90 komen. Persoonlijk heb ik van allebei genoten, de verhalen liggen ver genoeg uit elkaar om beiden leuk te vinden. Welke vond jij beter?)

Volgende week het laatste deel van deze reeks ‘books VS movie’! Wat is jouw mening over deze lijst? Laat het weten in een reactie!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tirza Brommet

Tirza Brommet

Tirza Brommet is naast haar redactiewerk student Engels vertaler met als doel een carrière als literair vertaler, om zo altijd met haar grote liefde samen te kunnen zijn, namelijk: leesboeken. In haar vrije tijd laat ze haar hondje Appa uit (ja, die van Avatar), leest ze het liefst fantasy en science-fictionboeken en maakt ze persoonlijkheidstests (als de echte Huffelpuf en INFP die ze is).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today