Filmnieuws: boek VS film

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week nóg meer verschillen tussen boeken en de bijbehorende verfilmingen! Check de rest van de site om de andere artikelen over ‘boek vs film’ te lezen!

Dit keer zijn vooral coming-of-age verhalen in het genre contemporary aan de beurt. Ben jij ook zo benieuwd naar de verschillen? Lees dan snel verder!

Disclaimer: de cijfers zijn niet door mij persoonlijk toebedeeld. Beide cijfers zijn het gemiddelde dat ik heb genomen van Goodreads en Bol.com voor de boeken, en IMDb en RottenTomatoes voor de films.

1. The sisterhood of the traveling pants

De vier vriendinnen Lena, Tibby, Bridget en Carmen zijn altijd samen geweest. Deze zomer zullen ze echter voor het eerst zonder elkaar doorbrengen. Voor het begin van de zomer komen ze erachter dat ze alle vier dezelfde broek passen, die Carmen een tijdje terug tweedehands heeft gekocht. Daarom spreken ze af dat ze de broek gedurende de zomer rond zullen sturen en dragen, zodat ze toch een beetje samen kunnen zijn. Zal deze speciale spijkerbroek ervoor kunnen zorgen dat de meisjes niet uit elkaar groeien?

Een geliefde film door zowel fans van het boek, de algemene tienermeisjesbevolking van die tijd en critici.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In het boek koopt Carmen de broek wanneer ze met Lena en haar zusje een galajurk zoeken. In de film kopen ze de broek met z’n vieren en passen ze hem gelijk.
 • Op vakantie in Griekenland ontmoet Lena Kostos. In het boek is Kostos een familievriend. In de film is er sprake van een Romeo-en-Julia kwestie: de families van Lena en Kostos hebben al jaren ruzie.
 • In het boek gaat Carmen in haar eentje naar de bruiloft van haar vader. Daar wordt ze niet opgemerkt tot het einde wanneer ze wordt gevraagd om op de foto’s te gaan. In de film gaat ze samen met haar vriendinnen. Haar vader stopt de ceremonie halverwege en vraagt of ze naar voren wilt komen als getuige. Ook biedt hij zijn excuses aan voor zijn slechte gedrag.

Cijfer boek: 7,6

Cijfer film: 7,1

2. Midnight sun

Katie Price heeft een levensgevaarlijke allergie voor zonlicht het kleinste straaltje kan haar al fataal worden. Daardoor kan ze ’s nachts pas naar buiten. Het liefst speelt ze dan gitaar bij het treinstation. Hier ontmoet ze dan ook Charlie. Vastbesloten om een romantische zomer mee te maken, vertelt ze Charlie niks over haar aandoening. Maar is dat de juiste beslissing?

Door critici wordt de film een manipulatieve en beledigende tienerfilm genoemd, die de plank volledig misslaat wanneer het gaat over levensbedreigende ziektes. Een iemand noemde het zelfs een ongevoelige versie van een level uit het videospel Super Mario Bros. 3, waar de zon je probeert te doden. Ouch.

Cijfer boek: 6,8

Cijfer film: 5,2

3. The spectacular now

Sutter Keely neemt het even zoals het komt. Geen plannen, doet niks aan school en gaat van feest naar feest. Wanneer hij na zo’n feest wakker wordt op een onbekend gazon, ontmoet hij Aimee. De twee hebben meteen een klik, en Sutter staat voor een keuze. Hij kan voor het eerst een positief verschil maken in iemands leven, of het compleet verwoesten.

Volgens critici een gevoelige film die de typische valkuilen van de meeste coming-of-age verhalen op eigenzinnige wijze weet te vermijden.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Het boek opent met Walter, een zesjarig jongetje dat Sutter tegenkomt en naar huis brengt. De film begint met Sutter die een aanmeldingsbrief voor een hoge school schrijft. Walter komt in de film niet voor.
 • De relatie tussen Sutter en zijn moeder is in de film beter al dan niet meer uitgediept dan in het boek. In het boek verschijnt ze maar op een paar bladzijdes. In de film is ze daarentegen de enige persoon die tot hem door weet te dringen en hem kan redden van zijn eigen zelfdestructie.
 • De eindes van de film en het boek konden haast niet verder van elkaar verschillen. De film eindigt met Sutter die zich definitief inschrijft voor een hoge school en het goed maakt met Aimee. Het boek eindigt echter met een eenzame Sutter, met whiskey als enige vriend.

Cijfer boek: 6,4

Cijfer film: 7,7

(…Wacht, wat? De film krijgt een betere beoordeling dan het boek?!)

4. Me and Earl and the dying girl

Het liefst is Greg, met zijn enige vriend Earl, bezig om hun eigen onbegrijpelijke versies te maken van cult classics. Dit is dan ook waar ze zich vooral mee bezig houden, totdat Greg’s moeder hen opdraagt weer met hun oude vriendin Rachel om te gaan. Rachel lijdt namelijk aan leukemie. Wanneer ze stopt met haar behandeling, willen Greg en Earl een film voor haar maken. die al snel de Slechtste Film Ooit wordt.

Met ongewone charme en een perfecte cast is Me and Earl and the dying girl een coming-of-age film die door iedereen geliefd wordt.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De zusjes van Greg komen niet voor in de film.
 • Greg breekt zijn arm niet in de film.
 • De ruzie tussen Greg en Rachel, wanneer ze besluit te stoppen met haar behandeling, is heftiger in de film. Hierdoor praten ze de rest van de film nauwelijks nog miet elkaar.
 • In het boek geeft de moeder van Greg Rachel’s film aan een leraar, die de film vervolgens aan de hele school laat zien. Volgens Greg mondt dit uit tot een regelrechte ramp. In de film laat Greg de film in het ziekenhuis zien aan Rachel. Tijdens het kijken raakt ze in een coma, waarna ze overlijdt.

Cijfer boek: 7,6

Cijfer film: 8

(Wat? Deze film ook al beter beoordeeld dan het boek? Wat gebeurt hier?)

5. The book thief

1939, nazi-Duitsland. Wanneer de negenjarige Liesel een boek vindt bij het graf van haar broer, weet ze wat haar te doen staat. Ze vraagt haar pleegvader om haar te leren lezen. Al snel steelt ze boeken waar ze maar kan. Ze redt boeken van boekverbrandingen en steelt zelfs uit de bibliotheek van de burgemeestersvrouw. Als haar pleegfamilie ervoor kiest een joodse vluchteling in huis te nemen, staat haar verscheurde wereld nog meer op z’n kop.

Critici zijn het erover eens dat de film niet in de gruwelen van de oorlog durfde te duiken en de essentie van het boek niet heeft kunnen weergeven.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Max, de joodse man die in de kelder van Liesels pleegfamilie woont, droomt er in de film niet meer van om boxer te worden.
 • Ruby, een vriend van Liesel, komt er in de film al vroeg achter dat zij en haar familie Max helpen.
 • Liesels pleegvader Hans geeft op straat een joodse man een stuk brood. In het boek worden zowel Hans als de joodse man afgeranseld met een zweep. In de film vraagt de nazi agent alleen om de naam van Hans en schrijft deze op, wat Hans erg bang en paranoïde maakt.

Cijfer boek: 9

Cijfer film: 6,8

6. The miseducation of Cameron Post

Cameron wordt na het overlijden van haar ouders in huis geplaatst bij haar conservatieve tante en oma. Wanneer ze zoenend met beste vriendin Coley Taylor wordt betrapt in diens auto, wordt ze door haar tante naar een christelijk centrum voor conversietherapie gestuurd. Ze raakt bevriend met Jane en Adam, die beiden net zo sceptisch over het kamp zijn als zij is.

The miseducation of Cameron Post is goed ontvangen door critici en wordt omschreven als een actueel coming-of-age verhaal.

Cijfer boek: 8,8

Cijfer film: 7,3

7. The perks of being a wallflower

Wanneer Charlie als eerstejaars naar de middelbare school gaat, heeft hij moeite met aansluiting vinden bij de rest van zijn klasgenoten. Als hij een keer naar de footballwedstrijd van zijn school gaat kijken, ontmoet hij de laatstejaarsleerlingen Patrick en zijn stiefzus Sam. Wanneer ze merken dat hij verder geen vrienden heeft, nemen ze hem mee naar een feestje, en gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open.

Voor fans van het boek en de film heeft laatstgenoemde haast een cult following gekregen. Ook door critici werd de film goed ontvangen.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In het boek weten we als lezer direct dat een vriend van Charlie, Michael, zelfmoord heeft gepleegd. In de film krijgt de kijker deze informatie pas tijdens het feestje waar Charlie mee naartoe wordt genomen door Patrick en Sam.
 • In het boek raakt Charlie al eerder in een gevecht verwikkeld. In de film is de ruzie tussen Patrick en Brad zijn eerste gevecht.
 • In de eerste helft van de film komen we minder te weten over Charlie’s tante Helen dan in het boek.
 • Charlie’s zus raakt in de film niet zwanger en hoeft dus ook geen abortus te plegen.
 • In het boek herinnert Charlie zich wat er is gebeurt met tante Helen wanneer hij intiem is met Sam. In de film gebeurt dit wanneer hij al is opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Cijfer boek: 8,9

Cijfer film: 8,4

8. Everything, everything

Madeline, of Maddy, is allergisch voor de buitenwereld. De laatste vijftien jaar heeft ze daarom ook geen voet buiten gezet. Daar had ze vrede mee, ze had genoeg aan haar moeder, haar boeken en het gezelschap van Carla, haar verpleegster. Totdat ze op een dag nieuwe buren krijgt. Via e-mails raakt ze bevriend met haar nieuwe buurjongen, Olly. Ze wordt zelfs verliefd op hem. Door hem wil ze meer van de wereld en het leven zien, en ze neemt de levensgevaarlijke keuze om naar buiten te gaan.

De vertolkingen door Amandla Sternberg en Nick Robinson werden door critici gewaardeerd, maar voor velen werd het zoetsappige verhaal toch net iets te zoet.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In de film hangt Olly niet rond op het dak en heeft hij daar ook geen model van het zonnestelsel staan. In plaats daarvan is hij vaak in zijn kamer te vinden.
 • In tegenstelling tot het boek heeft Maddy verder geen andere internetvrienden naast Olly.
 • Carla’s dochter komt in de film daadwerkelijk op bezoek. In het boek wordt alleen maar genoemd dat Carla een dochter heeft.

Cijfer boek: 8,5

Cijfer film: 5,9

9. The sun is also a star

Nooit had Natasha zien aankomen dat ze in een liefde-op-het-eerste-gezicht situatie terecht zou komen. En dan vooral niet uitgerekend op de dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden, terug naar Jamaica. Maar dat gebeurt dus wel. Ze ontmoet Daniel, een poëet in hart en nieren die op verzoek van zijn ouders alsnog studeert om chirurg te worden. Daniël weet meteen dat er iets speciaals tussen hen is, en hij heeft precies twaalf uur (24 in het boek) om de sceptische Natasha daarvan te overtuigen.

Volgens critici een leuk, romantisch verhaaltje. De film wist het gevoel van urgentie dat onze star crossed lovers moesten voelen, echter niet waar te maken.

Enkele verschillen tussen boek en film:

 • Zoals hierboven al vernoemd, hebben Natasha en Daniel in het boek twaalf uur de tijd om elkaar te leren kennen. In de film is dit verlengd naar 24. Apart, aangezien de verhaallijn in de verandering van boek naar film normaal gesproken altijd wordt verkort.
 • In de film weet Natasha na vijf jaar haar weg weer terug te vinden naar New York, waar ze Daniel opzoekt. In het boek komen ze elkaar bij toeval tegen in een vliegtuig, waar Daniel de stem van Natasha herkent.

Cijfer boek: 8,5

Cijfer film: 5,7

Niet eens met deze lijst, of weet je iets toe te voegen? Laat het weten in een reactie! Houd de site in de gaten voor volgende week meer verschillen tussen boeken en hun verfilmingen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tirza Brommet

Tirza Brommet

Tirza Brommet is naast haar redactiewerk student Engels vertaler met als doel een carrière als literair vertaler, om zo altijd met haar grote liefde samen te kunnen zijn, namelijk: leesboeken. In haar vrije tijd laat ze haar hondje Appa uit (ja, die van Avatar), leest ze het liefst fantasy en science-fictionboeken en maakt ze persoonlijkheidstests (als de echte Huffelpuf en INFP die ze is).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today