Let it snow: sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Dikke kleding, doorweekte broeken, ijskoude voeten… In Let it snow overkomt het iedereen tijdens de grootste sneeuwstorm in vijftig jaar. In het driedelig verhaal van Johnson, Green en Myracle is het kerstavond. Jubilee, Tobin en Addie zijn allemaal in de buurt van Gracetown wanneer de grote sneeuwstorm hen overvalt. Kerstavond neemt daardoor voor iedereen opeens een onverwachte wending.

Waar wij als Nederlanders inmiddels alweer jaren in spanning op een goed pak sneeuw wachten, is daar in Let it snow geen gebrek aan. De sneeuwstorm zorgt ervoor dat diverse vriendschappen en liefdes worden getest. Zo baalt Jubilee enorm, omdat ze haar vriendje slecht kan bereiken terwijl ze in een gestrande trein zit. Tobin en zijn vrienden willen zo snel mogelijk naar het wafelhuis, maar Tobins auto sputtert hevig tegen in de dikke laag sneeuw. En dan is er Addie nog. Ze is vreemdgegaan en iedereen lijkt opeens tegen haar te zijn. Ze maakt een belofte aan haar vriendin om haarzelf te bewijzen, maar zich aan die belofte houden blijkt nog een hele opgave.

Drie auteurs, drie verhalen

Let it snow van John Green

Jubilee, Tobin en Addie staan dus centraal in Let it snow. Hun verhalen zijn opgedeeld over drie delen, die elkaar opvolgen en samen één geheel vormen. Ieder verhaal is door een andere auteur geschreven en focust zich op een ander hoofdpersonage. De hoofdpersonages en verhalen passen echter goed bij elkaar, omdat alles zich in en rondom Gracetown afspeelt. Daardoor sluiten de gebeurtenissen op elkaar aan, ondanks hun individuele karakter.

Een ander leuk gevolg is dat er veel ruimte voor afwisseling is. Niet alleen de hoofdpersonages wisselen, maar ook hun ervaringen en de personages om hen heen. Daardoor zitten er serieuze hoofdstukken in het boek, maar ook veel luchtige. Humor komt in ieder verhaal wel terug, net als een dosis gezonde zelfspot van de hoofdpersonages over zichzelf.

Thema’s & personages

Het brede scala aan personages, en natuurlijk het samenwerken van drie populaire auteurs, zorgt ervoor dat er meerdere kanten van bepaalde thema’s belicht worden. Zo wordt kerstavond in ieder verhaal op een andere manier gevierd, waardoor de avond telkens opnieuw een andere invulling krijgt. Ook verschillen de personages in ambities, ondanks dat ze allemaal van ruwweg dezelfde leeftijd zijn. Zo denkt Jubilee al regelmatig aan de universiteit, maar waagt Tobin graag zijn leven in de sneeuw voor een groepje cheerleaders. Daarnaast komen er verschillende liefdesperikelen langs, zoals vreemdgaan, het daten van cheerleaders en beseffen dat je (niet meer) verliefd bent. Voor vriendschappen en de vele vormen die een vriendschap aan kan nemen, is er echter ook genoeg ruimte. Als lezer zit er daardoor voor iedereen wel een herkenbare situatie in.

Het komt dus eigenlijk vooral op die thema’s neer, maar dankzij de veelzijdigheid van deze thema’s heeft ieder verhaal toch een eigen en uniek karakter. Een groter nadeel is dat ondanks de drie verhalen samen één geheel vormen, de verhalen wel een zelfde opbouw hebben. Daardoor voelt het derde verhaal in het begin wat langdradig en voorspelbaar aan, aangezien je na de eerste twee verhalen al wat voorproefjes hebt gehad over het derde verhaal. Tegen het einde wordt dat echter weer helemaal goedgemaakt, wanneer alles in één grote finale samenkomt.

Eindoordeel

Rond de kerst willen we niets liever dan ons laten vervoeren in een goed kerstverhaal. Let it snow bevat alle ingrediënten om aan de behoefte van deze zoete stemming te voldoen. Ondanks dat de verhalen qua opbouw op elkaar lijken, wordt er telkens een andere kant van een thema belicht. De hoofdpersonages zijn daardoor goed van elkaar te onderscheiden en de verhalen hebben een eigen karakter. Speciaal voor de wintermaanden geef ik dit boek daarom toch vier sterren, omdat een klassieke feelgood in deze tijd van het jaar gewoon niet te weerstaan is.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marlou Flos

Marlou Flos

Marlou Flos (1994) is student Nederlandse taal en cultuur. Haar favoriete woorden zijn bibliofiel en anglofiel, die haar tegelijkertijd het beste omschrijven. In haar vrije tijd werkt ze in een boekenwinkel of gaat op pad voor een mooie wandeling. Ze kan zich in ieder boekengenre wel vinden, maar young adult blijft een favoriet.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today