Filmnieuws: boek VS film

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Met zekerheid kan ik zeggen dat iedereen wel eens deze vraag heeft gesteld en er zelfs hele discussies over heeft gevoerd: welke was beter, het boek of de film?

Vaak is het antwoord ‘het boek, want dit en dat is weggelaten uit de film, en dat was dus écht wel belangrijk..

Een concreet antwoord zullen we echter nooit krijgen. Iedereen maakt alles verschillend mee en vindt andere dingen mooi. Toch heb ik hier, voor degenen die alsnog een (redelijk) objectief antwoord willen, een lijst gemaakt van acht ya-boeken, dit keer in de genres fantasy, dystopian en sci-fi. Deze lijstjes bevatten een aantal verschillen tussen boek en film (niet allemaal, dat zijn er vaak véél te veel). Ook heb ik het gemiddelde van zowel film als boek berekend. Dit zijn níét de cijfers die ik heb toegekend, dus kom alstublieft niet met hooivorken achter mij aan! 😉

PS: spoiler warning!

1. A wrinkle in time

Wanneer de vader van de dertienjarige Meg Murry plotseling verdwijnt, gaat iedereen ervan uit dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Meg is er echter van overtuigd dat er een betere reden moet zijn. Ze ontmoet de excentrieke mevrouw Wazda, mevrouw Wiedan en mevrouw Wellek en komt erachter dat hij tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen gevangen is genomen door een duistere macht. Mevrouw Wazda en haar twee vriendinnen nemen Meg, haar slimme broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin mee op een gevaarlijke reis door de tijd en ruimte om hun vader te bevrijden en wellicht het hele universum te redden.

Ondanks de liefde en nostalgie die herinneringen aan het boek (voor het eerst uitgegeven in 1963!) oproepen bij fans, leek de film toch helaas niet in goede aarde te vallen. Critici zijn het erover eens dat de film prachtig in elkaar is gezet en alleen maar goede bedoelingen had. Helaas konden die goede bedoelingen de gaten in het plot van het ingewikkelde verhaal niet dichten.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De jongere tweelingbroertjes van Meg en Charles Wallace bestaan niet in de film. In het boek hadden ze geen grote rol, maar om ze nou gewoon zo te verwijderen uit de film lijkt me een béétje extreem.
 • De kwaadaardige energie uit het boek heette ‘the Black Thing’. In de film heeft het de naam van thuisplaneet Camazotz gekregen. De kwaadaardige heerser van planeet Camazotz heette in het boek ‘It’, en in de film ‘the It’. In de film lijken beide namen hetzelfde personage te beslaan, want de namen worden ook nog eens door elkaar gebruikt.

Cijfer boek: 9,0

Cijfer film: 3,8

The darkest minds

Op de ochtend van haar tiende verjaardag komt Ruby erachter dat er iets aan haar is veranderd. Haar ouders lijken zich niet meer te kunnen herinneren wie ze is, en uit angst sluiten ze haar op in de garage. Ze bellen de politie, die haar naar een zwaarbewaakt heropvoedingskamp brengen. Deze verandering in haar was het resultaat van een mysterieuze ziekte, die de levens van de meeste kinderen opeiste. Alle overlevenden, waaronder Ruby, ontwikkelden na deze ziekte bovennatuurlijke krachten, die hen tot een grote bedreiging maakt voor de rest van de bevolking.

De meeste critici hadden het gevoel dat ze keken naar een uitgekauwde versie van alle dystopische young adult-films die zijn uitgekomen in de laatste paar jaar. Ondanks de titel vonden ze de film meer lijken op een zomerkamp dan op de duistere gedachten die de titel beloofd. Toch is het de film gelukt om in ieder geval mij benieuwd te maken naar de boeken, die zeker op mijn TBR-lijstje staan.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De zes jaar die Ruby doorbrengt in het kamp, worden haast niet getoond.
 • Liam en Chubs proberen in het boek brieven van andere kinderen aan hun ouders te bezorgen. In de film zien we alleen dat Chubs gecodeerde brieven aan zijn ouders schrijft.
 • In de film wilt Ruby graag naar huis om haar ouders te zien. In het boek is dit niet het geval; in plaats daarvan zoekt ze naar haar oma, die in de film niet eens genoemd wordt.

Cijfer boek: 8,7

Cijfer film: 5,1

3. Ready Player One

In het jaar 2044 probeert iedereen wanhopig de realiteit te ontsnappen. De meesten doen dit door de virtuele wereld OASIS in te duiken. Wade Watts is één van deze mensen. Hij heeft het er zijn levenswerk van gemaakt om alles te weten te komen over dit spel en zijn makers. Dat lijkt hem goed uit te komen wanneer de inmiddels overleven uitvinder en eigenaar van OASIS, James Halliday, een speurtocht start die alleen kan worden gewonnen door een enorme kennis te hebben over de pop culture van de afgelopen decennia. Wanneer Wade de eerste van drie sleutels vindt, komt hij erachter dat anderen bereid zijn om te moorden voor de prijs. Wat de prijs is? De nieuwe eigenaar worden van OASIS, en daarbij alle rijkdommen krijgen die de voormalige eigenaar bezat..

Volgens critici is Ready Player One een nostalgische rit in een achtbaan, met een goed verhaal als extraatje.

Enkele verschillen tussen boek en film:

 • In het boek heeft Wade zelf al veel kennis over pop culture. Zonodig zoekt hij missende informatie op in een online document genaamd ‘Anorak’s Almanak’. In de film is de zoektocht naar informatie heel anders. Er is een heuse bibliotheek waar belangrijke herinneringen van Halliday te bezoeken zijn om hints te ontdekken.
 • Het verkrijgen van de sleutels is in de film compleet anders. De eerste sleutel kan in het boek gevonden worden door o.a. een variant op Dungeons & Dragons te spelen. In de film is deze uitdaging een autorace geworden.
 • De ontmoeting tussen Wade en Art3mis verloopt in de film veel sneller, zowel virtueel als in het echt.
 • Het gedeelte in het boek waarin Wade onderduikt in een appartement dat hij van alle gemakken laat voorzien en dat hij undercover inbreekt in het IOI-gebouw, is compleet weggelaten in de film. In plaats daarvan leidt Art3mis een rebellenbeweging en is zij degene die gevangen wordt genomen door IOI.

Cijfer boek: 8,6

Cijfer film: 7,5

4. I am number four

De vijftienjarige John Smith is op de vlucht. Hij is één van de negen Loriërs die naar de aarde zijn gevlucht nadat hun thuisplaneet volledig werd verwoest. Ze worden echter nog steeds opgejaagd door de Mogadoren. Wanneer de eerste drie Loriërs dood worden gevonden, weet John dat hij de volgende is. Er is dus geen tijd te verliezen: de overgebleven vijf Loriërs moeten gevonden worden om deze klopjacht eens en voor altijd te beëindigen.

Deze film zou het begin van een nieuwe franchise moeten zijn, maar de voorspelbare verhaallijn heeft de film op pijnlijke wijze de vergetelheid in geduwd.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In het boek verbranden John en Henri hun hut voordat ze naar Ohio vluchten. Dit doen ze nadat ze erachter komen dat nummer drie is gedood. In de film doet nummer zes dit, voordat nummer drie ook maar gedood wordt.
 • De Lumen van John zorgen er in het boek voor dat hij bestand is tegen vuur en hitte. In de film komt er nog bij dat hij o.a. lasers kan schieten uit zijn handen.
 • De film bevat haast geen achtergrondinformatie over Loriën en de Garde.

Cijfer boek: 8,7

Cijfer film: 5,3

5. Beastly

Een moderne hervertelling van Belle en het Beest. Kyle Kingson heeft het allemaal: de looks, het geld en populariteit. Helaas blijkt hij even lelijk van binnen als dat hij mooi is van buiten. Wanneer hij een gemene grap uithaalt met klasgenoot Kendra, blijken de geruchten waar te zijn: Kendra is een heks. Ze spreekt een vloek over hem uit, waardoor zijn uiterlijk even lelijk wordt als zijn karakter. Hij wordt door zijn vader opgesloten in een appartement, wat zijn enige redding alleen maar onmogelijker maakt. Want als er binnen een jaar niemand van hem houdt, zal hij er altijd zo uit blijven zien.

Volgens critici is de film misleidend, slecht geschreven en is de vertolking dor de acteurs jammerlijk.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • De Kyle uit het boek lijkt als monster meer op de Disneyversie van het Beest, met slagtanden en klauwen. In de film is hij bedekt met littekens en tatoeages.
 • Kyle bezoekt in het boek af en toe een chatroom, waar hij praat met andere vervloekten.
 • Kyle’s andere naam is in het boek Adrian, die hij koos omdat het ‘de duistere’ betekent. In de film is zijn andere naam Hunter.
 • In het boek zijn Kendra ( de heks) en Magda (Kyle’s dienstmeisje in het appartement) dezelfde persoon. In de film heet Magda nu Zola, en is ze een heel ander persoon.

Cijfer boek: 7,4

Cijfer film: 4,5

The vampire academy

Beste vriendinnen dhampier Rose Hathaway en moroi-prinses Vasilissa Dragomir, zijn weggelopen van school om hun verantwoordelijkheden te ontlopen. Als dhampier, een half-vampier, is het haar taak om de moroi te beschermen. De moroi zijn goedaardige, sterfelijke vampiers. Het is echter niet zeker of Rose wel aan Lisa zal worden toegewezen als haar beschermer.

Daarnaast hebben ze een mysterieuze, magische band dankzij Lissa’s pas ontdekte, zeldzame krachten. Krachten, die door mensen met minder goede bedoelingen gezocht worden.

Critici vinden de film een betekenisloze kruising tussen Twilight, Harry Potter en Mean Girls. Fans konden de film misschien nog waarderen, maar persoonlijk schuif ik zelf aan tafel bij de critici. De film heeft de boeken naar mijn mening opgegeten, uitgekotst, dat proces nog een keer doorlopen en vervolgens het eindproduct omgevormd tot een teleurstellende film.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • Rose weet in de film niks over de krachten van mevrouw Karp. In de boeken herleeft ze constant herinneringen over het gekke gedrag van mevrouw Karp ten gevolge van haar spirituskrachten.
 • In de film wordt veel minder aandacht besteedt aan de psychische gesteldheid van Lissa. In de boeken is ze veel minde stabiel en doet ze ook aan zelfverminking.

Cijfer boek: 8,3

Cijfer film: 4,5

7. The Hunger Games

Katniss Everdeen woont in een wereld waarin haar land, Panem, is verdeeld in twaalf districten. Elk jaar wordt uit elk van deze districten een jongen en een meisje uitgeloot. Deze 24 tributen moeten in een arena vechten tot ze als enige overlevende overeind blijven staan. Wanneer haar jongere zusje Prim tegen alle kansen in wordt verkozen, biedt Katniss zich vrijwillig aan als vervangende tribuut. Er zit er nu niks anders op dan alles op alles zetten om te overleven..

Zelfs de critici zijn het erover eens dat de film de rauwe emotie en dramatiek uit het boek perfect heeft kunnen vertalen naar het witte doek.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • President Snow heeft in de film een veel grotere rol dan in het boek. Zo zien we hoe hij verschillende beslissingen maakt en gesprekken voert, terwijl dit in het boek achter de schermen gebeurt.
 • Gebeurtenissen en onbekende begrippen worden in de film uitgelegd via commentaar van Ceasar Flickerman en Claudius Templesmith, in plaats van door de interne dialoog vaan Katniss Everdeen, zoals in het boek.
 • In het boek krijgt Katniss de spotgaaipin van haar vriendin Madge. In de film koopt ze deze echter op de markt.
 • Peeta verliest zijn been niet, en Katniss verliest het gehoor uit haar linkeroor niet.

Cijfer boek: 8,5

Cijfer film: 7,7

8. Twilight

Wanneer Bella naar Forks verhuisd om bij haar vader te gaan wonen, duurt het niet lang tot ze de mysterieuze Edward Cullen ontmoet op school. Edward is met zijn krijtwitte huid, goudkleurige ogen en perfecte gezicht de knapste jongen die ze ooit heeft gezien. Maar ze raakt in de war door zijn wisselvallige humeur. Wat ze namelijk niet weet, is dat Edward al bijna een eeuw lang een geheim met zich meedraagt..

Critici lijken zeer verdeeld over deze film. Sommigen vinden de film dodelijk saai. Anderen vinden het tienerdrama en de reactie die de boeken en films opriepen bij jonge meisjes zeer charmant, en waarderen het verhaal om die reden. Persoonlijk zal ik altijd goede herinneringen hebben aan de Twilight-era en met een glimlach terugkijken op de films en boeken.

Enkele verschillen tussen het boek en de film:

 • In het boek kookt Bella vaak voor haar vader en zichzelf. In de film is te zien hoe ze eten in een wegrestaurant.
 • Victoria zegt geen woord tot het derde boek. In de film heeft ze echter wel een paar uitspraken.
 • Edward en Bella delen in de boeken hun eerste kus in het bos naast haar truck. In de film zoenen ze in haar slaapkamer.

Cijfer boek: 7,6

Cijfer film: 5,6

Ben jij het niet eens met deze lijst? Laat het weten met een reactie! Hou ook de site in de gaten voor aankomende artikelen met nog meer verfilmingen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tirza Brommet

Tirza Brommet

Tirza Brommet is naast haar redactiewerk student Engels vertaler met als doel een carrière als literair vertaler, om zo altijd met haar grote liefde samen te kunnen zijn, namelijk: leesboeken. In haar vrije tijd laat ze haar hondje Appa uit (ja, die van Avatar), leest ze het liefst fantasy en science-fictionboeken en maakt ze persoonlijkheidstests (als de echte Huffelpuf en INFP die ze is).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today