Muze: een geslaagd vervolg?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Let op, dit artikel bevat spoilers over het eerste deel in de serie: Zonderling

Over het boek

Het omslag van Muze van Laini Taylor.

Sarai heeft al heel wat nachtmerries gezien en dacht dat ze elke verschrikking inmiddels wel kende. Ze had het fout. Zij en Lazlo zijn niet langer wie ze waren – hij een god, zij een geest. Terwijl Minya hen gevangenhoudt om wraak te kunnen nemen op Ween, worstelt Lazlo met een onmogelijk dilemma: redt hij de vrouw van wie hij houdt, of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar is ze dat ook? De muze van nachtmerries heeft nog niet ontdekt waar ze toe in staat is. Een nieuwe vijand verwoest het laatste beetje hoop dat de inwoners van Ween nog hadden, en de mysteries van de mesarthim worden weer opgerakeld: waar komen de goden vandaan, en waarom? Wat is er gebeurd met de duizenden kinderen die in de citadel geboren werden? En terwijl vergeten deuren worden geopend en nieuwe werelden onthuld is de belangrijkste vraag van al: horen helden monsters af te slachten, of is het misschien mogelijk ze te redden?

Wraak en liefde

In dit tweede deel moet Lazlo accepteren dat zijn Sarai voor altijd een geest zal blijven. Nadat ze gespietst werd in Ween toen ze van de Citadel afstortte. In Muze gaat het overgebleven godengebroed de strijd aan met Minya, omdat ze Lazlo wil gebruiken om met Ween af te rekenen. Het boek draait daarom echt om de thema’s wraak en liefde. Wat is belangrijker? Ein-de-lijk je wraakgevoelens uiten of jezelf overgeven aan de liefde?

Wat dit boek zo sterk maakt, zijn de relaties tussen de verschillende personages, zoals Sarai en Minya. Muze duikt in de relaties van alle personages en zet deze op zijn kop. Iedere relatie krijgt, door verschillende gebeurtenissen, een nieuwe impuls. Ook alle personages maken duidelijke ontwikkelingen door. Hierdoor raak je als lezer ontzettend geïnvesteerd in zowel de tizerkanen, als de mensen en het godengebroed. Lazlo biedt daarbij een soort brug die er in het eerste deel nog niet was; een uitstekende keuze.

Een overduidelijke keuze?

Als lezer verwacht je dat het conflict tussen Minya en de inwoners van Ween in Muze wordt uitgespeeld. Je gaat daarom verwachtingsvol en vol spanning dit boek in. Het verhaal is echter niet per se wat je als lezer verwacht. Het verhaal begint daarom erg spannend, omdat je niet weet wat Minya gaat doen en hoe ze de geest van Sarai tegen Lazlo gaat gebruiken om haar zin te krijgen. Echter neemt het verhaal daarna een wending die geen enkele lezer ziet aankomen, en die enigszins uit het niets lijkt te komen.

Er komt een nieuwe slechterik in het spel – die overigens niet helemaal slecht is (of toch wel?) – waarvan we nog nooit eerder hebben gehoord. Minya wordt, op een vreemde manier, buiten spel gezet. Is deze plotwending een reactie op een overduidelijk verwachtingspatroon van de lezer? Of is het een slechte keuze? Het maakte Muze zeker uniek en gaf het een nieuwe impuls, maar onverwachte wendingen zijn niet altijd goed. Niet als ze niet opgezet worden in de doorlopende serie.

Teleurstellend of vernieuwend?

Hoewel Taylor met haar keuze om het plot niet volgens de verwachtingen van de lezer te laten lopen, en daarbij enige lezers (waaronder mij) enigszins heeft teleurgesteld was het verhaal desalniettemin vernieuwend. Het verschafte antwoorden waar de lezer sinds deel één op had zitten wachten. Muze biedt een kijkje in de mythologie en geschiedenis achter de verschillende goden, het verdwenen godengebroed en de mysterieuze serafijnen. Hoewel het soms – ondanks de grote hoeveelheid pagina’s – aanvoelt alsof er te veel informatie in een boek is gepropt. Taylor wil veel antwoorden verschaffen op vragen, maar maakt het boek daarom soms te gecompliceerd. Zelfs voor een fantasy.

Toch is Muze een geslaagd vervolg. Het geeft de lezer een fijn einde waarin vragen worden beantwoord, waarin helden onvoorstelbare dingen hebben meegemaakt en waarin relaties tussen personages nieuwe wendingen hebben genomen. Daarom geef ik Muze 4 sterren.

Waardering 4/5 sterren.

Disclaimer: De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Titel: Muze | Auteur: Laini Taylor | ISBN: 9789000362936 | Aantal pagina’s: 440 | Datum van verschijning: oktober 2019 | Uitgeverij: Van Goor

  • Muze
    Muze
    22.99
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Elke Cremers

Elke Cremers

Elke is een tweeëntwintigjarige boekenliefhebber uit het mooie Leiden. Momenteel studeert zij in Amsterdam, waar ze de master Redacteur/ editor volgt aan de UvA. Hoewel het studeren nogal druk kan zijn, vindt ze het ontzettend tof om naast het lezen ook te schrijven. Vandaar dat ze haar tijd graag steekt in het schrijven van artikelen én in het schrijven van fictieve verhalen. Haar favoriete genres zijn YA, historische romans en literatuur, maar eigenlijk staat ze open voor alles. Naast het verslinden van boeken, is ze tevens een échte bingewatcher van films en series en (stiekem) een ongegeneerde k-popfan.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today