Misschien is het anders: een nieuwe coming-of-age

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Leven tussen twee culturen is niet eenvoudig. Dat ervaart de 18-jarige Frank Li maar liefst elke dag. Hij noemt zichzelf een Tussenpersoon – een kind van Koreaanse ouders en de Koreaanse cultuur, maar opgegroeid tussen de Amerikanen en Amerikaanse cultuur. In David Yoons debuut Misschien is het anders botsen de verwachtingen van beide culturen, waardoor Franks wereld opeens in een nieuw daglicht wordt gezet.

Wie de achterflap van Misschien is het anders leest, zal direct denken aan een typische romantische komedie. Een jongen die doet alsof hij met een meisje (Joy) date tegenover zijn ouders, zodat hij stiekem met een ander meisje (Brit) kan daten dat zijn ouders nooit zouden goedkeuren. Joy is immers net als Frank een Koreaans-Amerikaanse Tussenpersoon, Brit een witte Amerikaanse. Net wanneer Frank denkt een goede balans te hebben gevonden die hem bevalt, gebeurt er iets waardoor de wereld zoals hij hem kent opeens niet meer dezelfde lijkt. Hoewel het boek in het begin dus wat cliché aanvoelt qua verhaallijn, ontwikkelt het verhaal zich al snel tot een originele coming-of-age.

Thema’s en personages

Cover

Misschien is het anders behandelt meerdere thema’s. Het verhaal wordt verteld vanuit Franks perspectief, maar door de personages om hem heen komen diverse thema’s aan bod. Zo kan Frank met Joy praten over hun ouders, die in hun Koreaanse bubbel leven. Zowel Joy als Frank voelen verwachtingen die ze niet altijd waar kunnen maken, terwijl ze hun ouders ook niet teleur willen stellen. Franks oudere zus is daar het ultieme bewijs van, aangezien hij haar naam niet meer in het bijzijn van zijn ouders mag noemen. Daarnaast zit Frank in zijn laatste jaar op de middelbare school. Samen met zijn vrienden vecht hij zich een baan door alle aanmeldingen, acceptaties en afwijzingen die zich het hele schooljaar door voordoen. Tussen het spelen van Dungeons&Dragons door, moet er dus ook af en toe gepraat worden over serieuze dingen. Vooral met zijn beste vriend Q voert hij veel gesprekken. Die gespreksonderwerpen lopen uit van games, tot hun zelfbedachte toekomstige vriendinnen, tot gesprekken over racisme en de vooroordelen waar ze vaak mee te maken krijgen.

Die afwisseling van verschillende personages en hun thema’s, zorgt ook voor realistische interactie tussen de personages onderling. Dat levert een mooie mix op van komische en serieuze situaties. Als lezer kun je daardoor met ieder personage wel meeleven.

Schrijfstijl

Hoe verder je komt in het boek, des te meer de bovenstaande thema’s aan bod komen. Ondanks dat het boek daardoor afdwaalt van een typische romantische komedie, zorgt Yoons luchtige schrijfstijl ervoor dat ook de ingewikkeldere kwesties goed te volgen en te begrijpen zijn. De hoofdstukken zijn redelijk kort, maar doorlopende thema’s en gebeurtenissen zorgen ervoor dat je er altijd ééntje meer wilt lezen. Daarbij helpt het dat Yoon op creatieve manier Franks verhaal vertelt. Soms bestaat de tekst uit niet meer dan het dialoog, een appgesprek of het antwoord van Google na een vraag van Frank. Gooi daar nog wat Koreaanse woorden en mentale gedachtelijstjes bij, en je komt redelijk in de buurt van wat je kunt verwachten in Misschien is het anders.

Daarnaast zit het boek vol referenties uit de pop- en nerdcultuur. Wanneer je niet iedere artiest, game of andere referentie kent kan dit soms wat verwarrend zijn. Echter zijn de referenties eerder een ondersteuning van een uiting dan een hoofdboodschap, waardoor je er gemakkelijk overheen kunt lezen.

Eindoordeel

Daar waar het boek dus begint als een romantische komedie over een jongen in zijn laatste jaar, ontwikkelt het boek zich al snel tot gelaagde coming-of-age. Omdat Frank wel van een grapje houdt en vrij luchtig in het leven staat, blijft het verhaal goed te volgen en voelt het op geen enkel moment langdradig aan. De grappige dialogen laten je soms hardop lachen en andere keren kun je je ogen niet van de pagina afhouden, omdat je wilt weten hoe iets afloopt. Een dikke aanrader dus!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marlou Flos

Marlou Flos

Marlou Flos (1994) is student Nederlandse taal en cultuur. Haar favoriete woorden zijn bibliofiel en anglofiel, die haar tegelijkertijd het beste omschrijven. In haar vrije tijd werkt ze in een boekenwinkel of gaat op pad voor een mooie wandeling. Ze kan zich in ieder boekengenre wel vinden, maar young adult blijft een favoriet.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today