Goochelarij en avontuur in één

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De jeugdthriller Het EOS-project trekt de lezer gelijk het boek in door een actievol proloog waarin het 16-jarige hoofdpersonage Mink in een supermarkt eten steelt en posters ziet met zijn gezicht en ‘gezocht’ erop. Wat is hier aan de hand? De schrijfster Mirjam Mous weet ondertussen wel hoe ze de aandacht van de lezer kunt pakken en dit is een mooi voorbeeld. Mous heeft veel boeken geschreven en de meeste lezers zullen haar kennen van Boy 7, een jeugdthriller die genomineerd was voor de Jonge Jury (2011) en verfilmd werd (2015). Het EOS-project gaat over Mink en Jools die onderzoek doen naar de dood van Jools’ oom en journalist Herman van Romondt. De politie doet alsof het een ongeluk was, maar zij vermoeden een moord. Kunnen ze het mysterie ontrafelen?

Thematiek

Wat onwijs sterk is in deze jeugdthriller zijn de vele gebeurtenissen die elkaar opvolgen. Achtervolgingen, inbraken, brandstichting, diefstal, het zit er allemaal in. Het boek is opgedeeld in meerdere delen en de cliffhangers aan het einde van ieder deel zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft: ‘Dat zijn leven een paar jaar later in een nachtmerrie zou  veranderen, leek hem toen nog volkomen absurd.’ (2019: 36) Naast actie en spanning bevat dit boek ook een ander thema: goochelarij. Mink doet leuke trucs, maar ieder deel begint ook met (Engelse) citaten van beroemde illusionisten, magiërs en goochelfilms. Als je het citaat leest, begrijp je de betekenis niet zo goed. Daarom is het ook een aanrader om het citaat te herlezen na het gelezen deel. Dan krijgt het zoveel meer betekenis! Het is een leuk detail dat in dienst van het thema staat.

Presentatie verhaallijn

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is presentatie van de verhaallijnen. Je leest het verhaal vanuit zo’n zeven personages. Mink en Herman Romondt komen het meeste aan het woord, maar ook bijfiguren krijgen een stem. Dat heeft enerzijds tot gevolg dat het boek gevarieerd leest en de lezer verschillende stukjes informatie krijgt. Anderzijds kan het soms lastig te volgen zijn omdat het niet-chronologisch verteld is. Zo springt het boek van mei 2015 naar maart 2017 naar februari 2017. Het kan voor een lezer pittig zijn om de gebeurtenissen op de juiste plaats van de tijdlijn te zetten. De lezer heeft ten slotte een vermoeden over het einde, waarbij de ontknoping wat laat komt en vrij beknopt uitgelegd wordt. Het zat toch niet zo ingewikkeld in elkaar als het boek soms doet vermoeden en ergens is dat jammer. Toch maakt dat het wel geschikt voor de doelgroep en zorgt voor de geloofwaardigheid van het verhaal en personages.

Het EOS-project is eigenlijk meer een actieboek dan een thriller en is zeer geschikt voor mannelijke jonge adolescenten. Het bevat leuke thematiek, veel actie en een geloofwaardig einde. Wederom een geslaagd boek van Mirjam Mous.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Lisa Kiewit

Lisa Kiewit

Als docent Nederlands is Lisa constant op zoek naar boeiende, interessante, mooie, spannende, bijzondere boeken voor havo-en vwo-leerlingen. Ze laat zich graag verrassen door onbetrouwbare vertellers en wordt het liefst meegenomen naar wonderlijke, magische en fantasierijke werelden. Wanneer ze een goed boek te pakken heeft, smokkelt ze dat zelfs de sportschool binnen om verder te lezen! Ten slotte is ze, naast haar passie voor sporten en lezen, dol op haar teckel Teddy, waar ze graag mee wandelt in het bos.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.