David Yoons debut: een bijzonder verhaal

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Dat het moeilijk is om als debutant door te breken, is inmiddels algemene kennis. Zelfs de niet-meer-weg-te-denken J.K. Rowling moest haar manuscript naar talloze uitgevers sturen voordat het werd gepubliceerd. Dat maakt David Yoons Misschien is het anders extra bijzonder. Op zijn manuscript werd namelijk hevig geboden en de filmrechten waren al een jaar voor publicatie vergeven.

In een interview met Entertainment Weekly vertelt Yoon (47) over deze overweldigende ervaring. Hoewel hij al zijn hele leven schrijft, is dit de eerste keer dat hij wordt gepubliceerd. Wel illustreerde hij al eerder voor de bestseller Alles wat je lief is (geschreven door zijn vrouw Nicola Yoon).

Voor het schrijven van Misschien is het anders (ofwel: Frankly in Love), haalde Yoon de inspiratie vooral uit zijn eigen leven. Als de zoon van twee Koreaanse immigranten in Amerika heeft hij altijd tussen twee culturen geleefd. Daardoor liep Yoon als tiener al snel tegen lastige kwesties aan: niet weten waar je bij hoort, culturele verschillen met je ouders en een verbod op het daten van meisjes van niet-Koreaanse afkomst.

Ook het hoofdpersonage Frank Li worstelt dagelijks met deze kwesties. Frank Li zit in het laatste jaar van de middelbare school. Hij wordt verliefd op Brit, die wit is. Om toch stiekem te kunnen afspreken met haar, doet hij alsof hij een koppel is met Joy Song: de dochter van Koreaanse vrienden van zijn ouders. Wat volgt zijn vele geheime dates en misleidde ouders, ervaringen die Yoon zelf ook heeft. ‘Eigenlijk moest ik mijn hele liefdesleven verstoppen [van mijn ouders].’ Licht Yoon toe. De enige vriendin die hij ooit aan hen heeft voorgesteld, is zijn huidige vrouw.

Door de lichte en grappige toon van het boek, lijkt het verhaal al snel in de vorm van een traditionele romantische komedie aan te nemen. Echter komt Franks wereld al snel op zijn kop te staan, waardoor hij zich gaat afvragen wie hij eigenlijk is. En zijn ouders, wie zijn zij eigenlijk? Hier put Yoon ook weer uit eigen ervaringen. Zijn ouders werkten veel en waren emotioneel niet altijd even toegankelijk, waardoor ze een ‘groot mysterie’ voor hem bleven. Franks ouders werken fulltime in De Zaak, waardoor ook hij zich af begint te vragen wie ze eigenlijk zijn en wat zijn relatie met hen is.

De band tussen Frank en zijn ouders was voor Yoon aanleiding om ook dieper na te denken over zijn band met zijn eigen ouders. ‘Frank is het kind waarvan ik wens dat ik het kon zijn geweest,’ zegt Yoon. ‘Hij heeft gesprekken waarvan ik wens dat ik ze met mijn ouders had gevoerd. Aan het einde vraag je je af: “Hoe accepteer je mensen voor wie ze zijn, zonder te wensen dat ze iemand anders waren? Hoe houd je van die persoon?’

En precies daarom zijn Frank Li en het youngadultgenre volgens Yoon zo geschikt voor dit verhaal. ‘YA heeft altijd een kern van hoop,’ legt Yoon uit. ‘En ik ben een hoopvol persoon. Ik denk dat ik dat wel moet zijn, om in deze wereld te kunnen leven.’

 [Bron: Entertainment Weekly]

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marlou Flos

Marlou Flos

Marlou Flos (1994) is student Nederlandse taal en cultuur. Haar favoriete woorden zijn bibliofiel en anglofiel, die haar tegelijkertijd het beste omschrijven. In haar vrije tijd werkt ze in een boekenwinkel of gaat op pad voor een mooie wandeling. Ze kan zich in ieder boekengenre wel vinden, maar young adult blijft een favoriet.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “David Yoons debut: een bijzonder verhaal

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today