Logo-youngadults-site

Recensie: ‘List & Leugens’ van Leigh Bardugo

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
kraaien list leugens

kraaien list leugensZes totaal verschillende jongeren krijgen een opdracht aangeboden; een opdracht die levensgevaarlijk is, maar tegelijkertijd ontzettend veel geld oplevert, meer geld dan iedereen ooit had durven dromen. Maar waar liggen de loyaliteiten? En zullen de bendeleden elkaar niet eerst vermoorden?

Samenvatting

In Ketterdam is – zolang je maar bereid bent om te betalen – alles te koop. Kaz Brekker, crimineel wonderkind, weet dit als geen ander. Dan krijgt hij een klus aangeboden die alles behalve veilig is, maar wat tegelijkertijd een fikse som geld oplevert.

Hij vertrekt met wat in het begin op een bij elkaar geraakt zooitje lijkt op tocht naar vijandig Fjerda. Onderweg worden ze belaagd door een rivaliserende bende, maar ook door Grisha die doormiddel van een nieuwe drug explosieve krachten hebben ontwikkeld.

Lukt het Kaz en zijn bendeleden om de opdracht te voltooien, of zullen de bendeleden eerst elkaar proberen te vermoorden?

Een goed uitgewerkte wereld

List & Leugens is noch een prequel noch een sequel van de Grisha trilogie, maar speelt zich wel in dezelfde wereld af. Ditmaal echter niet in het welbekende Ravka, maar op het eiland Kertsj en in Ravka’s buurland Fjerda. Leuke feitjes: voor Kertsj en Ketterdam (hoofdstad van Kertsj) heeft Leigh Bardugo zich laten inspireren door het 17e eeuws Nederland, terwijl Fjerda gebasseerd is op Scandinavië.

Van te voren dacht ik dat List & Leugens zich enkel in Kertsj zou afspelen, maar niets is minder waar. Onze hoofdpersonen krijgen een levensgevaarlijke klus aangeboden die ontzettend veel geld oplevert: enige minpuntje is dat ze daarvoor naar Fjerda moeten reizen om in te kunnen breken bij het zwaarbewaakte IJsfort.

In List & Leugens krijgen wij meer informatie over de landen en gebieden dan wij in de Grisha Trilogie kregen. Hoe is de relatie tussen Novyi Zem en Kertsj? Hoe zien de mensen eruit op het Wandelende Eiland? Wat zijn belangrijke karaktereigenschappen van de Fjerden? Op deze vragen krijgen wij allemaal een antwoord, wat ik erg fijn vind. Hoewel de Grisha Trilogie bij ver één van mijn favoriete boekenseries is, miste ik toch wat beschrijvingen van de rest van de wereld.

Meerdere verhaallijnen, doch geloofwaardige personages

Het mooiste aan dit boek vind ik de personages. Tijdens het boek leven wij het in hoofd van zes jongeren, en wat nogal eens wil gebeuren bij een verhaal met meerdere perspectieven, is dat karakter 2 eigenschappen gaat overnemen van karakter 4, terwijl zij totaal niet op elkaar lijken. Gelukkig gebeurd dit totaal niet in List & Leugens, want iedereen blijft zichzelf. En dat maar liefst 538 pagina’s lang.

Het team bestaat uit zes jongeren die niet meer van elkaar kunnen verschillen. Als eerste hebben wij Kaz, het meesterbrein achter de bende De Droesem. Kaz is de leider van deze dievenbende en is tevens een briljante meestercrimineel. Kaz kent geen genade, wat ik verfrissend vond. Hoewel hij in principe (volgens de wetgeving van de 21ste eeuw) minderjarig is, weerhoudt dit hem er niet van om mensen te martelen of zelfs te vermoorden.

Dan hebben wij Inej, misschien wel mijn favoriete personage uit de serie. Inej is nog maar zestien, maar een doodstille spion met als bijnaam ‘de Schim’. Kaz merkt op een gegeven moment in het boek op dat katten een voorbeeld aan Inej kunnen nemen, zo goed dat zij is. Ze is badass, maar toont ook sympathie. Inej heeft zo’n hartverscheurend leven dat ik haar soms wel wou knuffelen.

Nina is een hartenwringer en tevens de enige Grisha in dit ‘mislukte’ groepje. Nina is sarcastisch, staat stevig in haar schoenen en het verbaasde mij om haar leeftijd te horen. Ik ging er vanuit dat zij veel ouder zou zijn. Nina is knap, en gebruikt haar schoonheid dan ook voor veel missies om haar doel te bereiken. Nina heeft tevens veel dingen gedaan in het verleden waar zij ontzettend veel spijt van heeft.

Nina en Matthias waren ooit vrienden, misschien zelfs meer. Matthias is echter een Druskelle, een Fjerdaanse heksenjager, en wij weten allemaal dat Fjerda en de Grisha niet goedgaan samen. Matthias heeft een lange tijd in de cel doorgebracht, en is hierdoor meedogenloos geworden. Hij is echter ook loyaal, een echte vechter en is bereid om alles te doen voor zijn land. Matthias is na Inej mijn favoriet.

Dan hebben wij nog Jesper, de scherpschutter. Jesper is hilarisch, echt waar. Jesper is helaas ook verslaafd aan gokken wat zich uit in het altijd willen winnen in missies. Jesper is daarnaast een trouwe vriend en weet altijd de sfeer op te beuren door zijn vele grappen.

Wylan is tevens één van de leden en is een van huis weggelopen rijkeluiszoon. Hij is daarentegen tot alles bereid om aan te tonen dat hij niet de zwakke schakel is. Wylan heeft helaas geen eigen hoofdstukken.

List & Leugens gaat over jongeren. Deze jongeren hebben ieder een verleden achter de rug waar wij nog niet over zouden durven denken. Het betekent ook dat deze jongeren fouten maken en dingen doen waar je als leze bij denkt: wat ben jij in vredesnaam aan het doen?! Het is geweldig om te zien dat deze jongeren fouten maken, en deze fouten ook durven erkennen. Het is heerlijk om eens te lezen dat niet alles perfect gaat, dat de hoofdperso(o)n(en) perfect zijn.

Kan ik List & Leugens lezen zonder de Grisha Trilogie te hebben gelezen?

Ik heb deze vraag al vaker voorbij zien komen, en wil deze vraag graag ophelderen: ja, je kunt list & Leugens lezen zonder de Grisha Trilogie te hebben gelezen.

Conclusie

Een schitterend uitgewerkt boek vol met realistische karakters, een gedetailleerde wereld, zenuwslopende spanning en een paar onvoorziene wendingen waar je u tegen zegt: ik hou ervan! Het enige minpunt vind ik Kertsj, maar dat is meer een persoonlijke mening: ik wil absoluut niet in Kertsj wonen. Maar dat even terzijde.

Waardering: 4/5

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek

Titel: List & Leugens | Auteur: Leigh Bardugo | Vertaalster: Merel Leene | ISBN: 9789020679847 | Aantal pagina’s: 538 | Datum van verschijnen: november 2015 | Uitgeverij: Blossom Books

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.