Logo-youngadults-site

Recensie: ‘De nieuwe orde’ van Chris Weitz

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De nieuwe orde is spanner en leuker dan zijn voorganger. Met filmische beschrijvingen komen Jefferson en Donna in een geheel nieuw avontuur als zij niet de enige overlevers blijken te zijn. De rest van de wereld is namelijk niet vergaan. En de grootste uitdaging van alles is: hoe zet je een nieuwe beschaving op, waarin iedereen gelijk is?

Samenvatting
In eerste instantie worden de jongeren van Plum Island gered, maar in plaats van als overlevers onthaald te worden, zitten ze individueel opgesloten en worden ze uitgehoord. Als de kans zich voor doet te ontsnappen aan de volwassen die een geheel eigen plan hebben, raken Donna en Jefferson elkaar kwijt.

Donna komt in Engeland terecht, waar de overheid erg blij is om informatie te krijgen over de status in Amerika. Ze horen daar nauwelijks iets over. Terwijl Donna langzaam de vreselijke waarheid ontrafelt, staat Jefferson voor een haast onmogelijke taak. Hij wil in New York een nieuwe samenleving opzetten, waarin iedereen gelijk is. Maar met stammen als de Uptowners en de Harlammers blijkt dat niet eenvoudig. Gaat het hem lukken om de vrede te bewaren of barst de chaos pas echt los als hij het medicijn als laatste troef inzet?

Page-turner
In De Nieuwe orde wilde ik blijven lezen en ontdekken wat er voor Donna en Jefferson achter werd gehouden. Ze worden gered, maar opgesloten, uitgehoord en er wordt gezocht naar het medicijn. Het is overduidelijk dat de volwassenen niet van plan zijn al die arme kindertjes te redden.

De spanning in het boek bouwt zich steeds verder op. In het begin door hulp uit onverwachte hoek om de tieners van het schip af te helpen en later door de complotten die in iedereen lijkt te hebben. De spanning komt aan het einde tot een hoogtepunt, waardoor je op het puntje van je stoel zit en er eindelijk antwoorden lijken komen, maar net niet helemaal waardoor je smachtend naar het vervolg hunkert.

Filmische decors
Chris Weitz is naast auteur ook filmproducer en –regisseur en dat zie je terug in het boek. De beschrijvingen zijn heel levendig en je kunt het zo voor je zien. De ‘camera’ vliegt net zoals in films door de gangen, straten en plaatsen waar de hoofdpersonages komen.

Het heeft de tak-tak-tak actie zoals in films, als er opeens veel achterelkaar gebeurd, de personages elkaar haastig opvolgen en de hoofdstukken steeds korter worden.

Daarnaast heeft Chris Weitz goed nagedacht over de rest van de wereld. In veel dystopia boeken vind ik vaak dat de onthulling over de rest van de wereld wat cliché zijn. Maar hier heb je het idee dat je kunt begrijpen waarom Amerika ‘vergeten’ is en het hele gebeuren in de doofpot is gestopt. Hoewel het nog steeds ontzettend fout is om je burgers te laten geloven dat iedereen daar dood is.

De verschillende stammen
Wat ik heel sterk aan dit boek vond, was de wijze waarop de verschillende stammen met elkaar omgaan. Je hebt de Uptwoners die alleen maar willen heersen, de Harlammers die voornamelijk wraak willen. En dan zijn er nog tal van kleine stammen, waarvan een aantal al eerder naar voren zijn gekomen. Als Jefferson in New York zijn nieuws verkondigd, komen er uit alle holen en gaten groepjes tevoorschijn die zich op een of andere wijze overeind hebben weten te houden. En hoewel de meeste wel wat voelen voor een veilige samenleving, wil dat nog niet zeggen dat ze allemaal dezelfde wensen hebben, waardoor je steeds twee stappen vooruit doet en één terug.

De wijze waarop Jefferson orde probeert te creëren vond ik heel mooi. Hoewel hij bijna volwassen is, vindt hij een ‘kinderlijk eenvoudige’ wijze om diegene die serieus zijn, geheel te betrekken in zijn plan. Maar of hij daarmee de veilige samenleving weet op te bouwen is nog maar de vraag.

Met dat in het vooruitzicht beloofd deel drie nog spannender te worden dan zijn twee voorgangers.

Conclusie: Aanrader! Spannend vervolg waarin Jefferson zijn ideaal nastreeft om een veilige wereld te creëren en ondanks alle complotten blijft hij hoop houden.

Waardering: 4/5 sterren

Disclaimer

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek
Titel: De nieuwe orde (De overlevers 02) | Auteur: Chris Weitz | ISBN: 978 90 218 0785 0 | Datum van verschijnen: november 2015 | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.