Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Grijze magie’ van Jaye Wells

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
grijzemagie

grijzemagieIn de wereld van Kate Prospero heeft men te maken met magiekartels en sinds kort is er een nieuw drankje op de markt: Grijze wolf. Het is aan het team van Kate om de maker te vinden en tegelijkertijd met een tegengif te komen om een uitbraak te voorkomen. Maar gaat hen dat op tijd lukken?

Samenvatting

Agent Kate is op patrouille als ze een man met Grijze Wolf in zijn lichaam aantreft. Dat is het begin van een spannende speurtocht naar de oorsprong van het drankje. Door omstandigheden komt ze in contact met de Magic Enforcement Agency.

Tot haar grote verrassing wordt ze opgenomen in het team van de MEA. Samen met de rechercheurs gaat ze op pad om de dader te ontmaskeren. Meerdere grote jongens hebben redenen om de maker te zijn en hebben tegelijkertijd een alibi om het niet te zijn.

Als ze dicht bij de ontknoping komen, wordt Kate voor het blok gezet. Ze heeft de kaarten in handen om alle antwoorden te bemachtigen, maar om die te krijgen moet ze eerst een innerlijk gevecht met zichzelf winnen. Ze gebruikt geen magie, in welke vorm dan ook. Kate is bij de politie gegaan om het te bestrijden. Als ze zich niet met magie inlaat, kan ze dan leven met de gevolgen van haar keuze?

Urban fantasy

De cover heeft  een urban fantasy stempel; hedendaagse fantasie met magie. Kenmerkend aan dit genre en ook dit boek, is dat ze vlot lezen, ze je het verhaal insleuren, super spannend zijn en veel humor hebben.

In Grijze magie komen geen echte weerwolven of vampiers voor. Wel een paar ongure types die voor vampier kunnen doorgaan en met het drankje Grijze wolf kom je in de buurt van een weerwolf. Dit boek draait met name om alchemisten die magie in hun drankjes strooien.

Kate en magie

Voor Kate is magie iets dodelijks en het liefst blijft ze erbij uit de buurt. Hoewel ze vroeger zelf drankjes brouwde en het kartelleven van binnen kent, rekent ze hen nu het liefste in. Pas later in het verhaal wordt duidelijk hoe het zo gekomen is, maar haar verafschuwing druipt van de pagina’s af. Ze probeert dan ook koste wat kost haar broertje Danny bij magie vandaan te houden.

Door haar rol in het team van de MEA en door de nieuwsgierige aard van haar broertje komt ze uiteindelijk voor het blok te staan. Ze heeft magie verbannen uit haar persoonlijke levens sfeer en de enige reden om ermee in aanmerking te komen is door de dealers en de junkies op te pakken. Maar om Grijze Wolf een enkeltje de vergetelheid in te helpen moet ze kiezen tussen haar magie-loze leven of zich weer in te laten met het brouwen van drankjes.

De wijze waarop Kate worstelt met de keuze vond ik erg goed beschreven. De worsteling is ontzettend herkenbaar. Kies je voor jezelf of kies je voor wat de rest van je team en familie het juiste acht. En welke last weegt daarbij het zwaarst? Ik zou niet graag in Kate’s schoenen staan, want wat ze ook kiest het zal haar leven sowieso op zijn kop zetten.

Bad boys

Kate is niet echt een schoolvoorbeeld doordat ze uit het kartel komt en ze wil ook niet alles volgens de regeltjes doen, maar de andere personages kunnen er ook wat van. Vooral de mannen die wel interesse in Kate hebben. Hen vond ik van die geromantiseerde badboys die heel stoer overkomen, maar tegelijkertijd een hele zorgzame kant hebben die ze eigenlijk niet willen laten zien.

Ik vond het leuk dat de verschillende personages allemaal uniek in hun karaktertrekken waren. De wat belangrijkere mensen in het verhaal hebben een wat uitgesprokener aard en hebben opvallende trekjes, zoals een van Kate’s collega’s die al hij zich verveeld zijn iets aan zichzelf moet veranderen. De ene keer is zijn haar blauw en dan weer rood. Door deze specifieke kenmerken komen de personages tot leven.

Conclusie: Verslavend spannend boek met leuke personages en een ingewikkelde zaak waarvan de onthulling tot aan het einde spannend blijft.

Waardering: 4/5 sterren

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij De Fontein in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek

Titel: Grijze magie (Kate Prospero 01) | Auteur: Jaye Wells | ISBN: 978 90 261 3787 7 | Aantal pagina’s: 412 (exclusief de extra hoofdstukken van andere urban fantasie boeken) | Datum van verschijnen: oktober 2015 | Uitgeverij: De Fontein

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.