Logo-youngadults-site

Recensie: Shinu 01 Strijd tegen de tijd van Jonas Boets

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
shinu

shinuMaak je klaar om af te reizen naar de donkere kelders van de stad om samen met Ish te ontsnappen aan een regime dat zijn kracht haalt uit ieders Shinu.

Samenvatting

Ish is een tiener die de leeftijd heeft behaald om eindelijk naar de stad gebracht te worden. Van zijn pleegvader leert hij in het geheim de waarheid rondom de stad en wordt hij getraind om zo te zorgen dat hij een kans maakt om te ontsnappen. Want jongeren als Ish worden ingezet als werkvee en hebben een kort leven.
De stad weet namelijk wie lang leeft en wie niet, dat weten ze omdat ze de Shinu (hun sterfdatum) van iedereen kunnen uitlezen door middel van een armband met weerhaakjes in je vlees. Mensen met een hoge Shinu leven lang, worden goed verzorgd en hebben geen idee wat mensen als Ish in de buik van de Stad doormaken.

Ish heeft als doel om aan de stad te ontsnappen, maar eenmaal daar blijkt dat niet eenvoudig en niet iedereen is te vertrouwen. Hij zal met de stroom mee moeten zwemmen om een kans te wagen, maar kan hij tot die tijd zijn doel scherp houden?

Naïeve Ish

Ish krijgt aan het begin een hoop kennis mee om het verschil te maken in de stalen greep van de stad. In het begin zet hij gelijk de aanval in, maar daarna zwakt hij af en wordt hij een van de vele. Ik vond het jammer dat hij niet meer gebruikmaakte van de gegeven kennis, zeker omdat hij van een geheel ander leven komt dan waar hij nu terecht is gekomen. Je zou daardoor verwachten dat hij meer pit heeft, dat de drang om terug te keren levendiger blijft dan nu het geval is. Hij schikt zich snel naar zijn nieuwe leven.
Aan de andere kant, op het moment dat zijn vechtlust opbloeit, dan gaat hij er ook helemaal voor. Neemt risico’s om zijn doel te behalen, waardoor het verhaal erg spannend wordt. Gaat het hem lukken of is heeft het beheer van de stad hem door?

Jongensboek

Het leven in de stad is voor de werkers erg zwaar. Doordat hun Shinu laag is, zijn ze niet waardevol. Met geweld worden ze op hun plaats gehouden, maar de werkers kunnen er zelf ook wat van. Zondag is de enige rustdag en dan kijken ze voor vermaak naar brute gevechten, soms met de dood ten gevolg. Jonas Boets laat het bloed en speeksel zo nu en dan van de pagina’s vliegen.
Door de bruutheid, het mannelijke hoofdpersonage en de spanning vind ik het echt een jongensboek. Soms was het boek iets te jongensachtig voor mij met de bordelen en de wedstrijden die erin voor komen. 

Ondanks alle duisternis, gruwel en leed is er gelukkig ook een beetje ruimte voor vriendschap, familie en liefde. Voor Ish zijn Eve en Jo de belangrijkste personen en voor hen is hij bereid te vechten.

De stad

Het decor van het verhaal zijn de kelders van een gigantische Stad, die alleen voor mensen met een hoog Shinu mooi is. Geen enkel moment verliest de stad zijn grimmige en koude gevoel en dat vind ik echt een pluspunt. Je wilt daar zo snel mogelijk weg. Toch ben ik wel nieuwsgierig hoe de rest van de gigantische stad is naast de onderste lagen waar men niets waard is. Het is bijna niet voor te stellen dat de stad ook mooie kanten moet hebben, nu je alleen de onderste lagen hebt gezien.

Conclusie: Spannend en goed in elkaar gezet verhaal! Een aanrader voor jongens die houden van een bruut gevecht voor de vrijheid. 

Waardering: 3/5 sterren

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij Leopold in ruil voor een eerlijke recensie. 

Titel: Shinu 01 Strijd tegen de tijd | Auteur: Jonas Boets | ISBN: 9789025868635 | Aantal pagina’s: 203 | Datum van verschijnen: oktober 2015 | Uitgeverij: Leopold

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.