Een spetterende opening van de Kinderboekenweek

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Hoera! Dinsdagavond is de 61ste Kinderboekenweek officieel geopend op het Kinderboekenbal in het Nieuwe Luxor te Rotterdam. Van  woensdag 7 tot en met zondag 18 oktober 2015 staan natuur, wetenschap en techniek centraal onder het motto ‘Raar, maar waar!’  Wij van de young-adultsredactie woonden de opening bij en brengen verslag uit van de avond.

Een spetterende show
kinderboekenbal-gouden-griffel-bette-westera-doodgewoon-young-adults.nl-2De dag begint al feestelijk met de bekendmaking dat onze oprichter, Natasja Storm, genomineerd is voor de VIVA400. (Heb jij al gestemd?) Onze dag kan niet op, dus nog in feestelijke sferen vertrekken we ’s avonds naar het Nieuwe Luxor in het prachtige Rotterdam. Met een thema als ‘Raar, maar waar!’ is het niet gek dat we worden opgewacht door gekke professors die allerlei wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Yikes, zijn we wel veilig?

Gelukkige zijn de experimenten maar voor de show en hebben we de avond overleefd. En over show gesproken: het Kinderboekenbal werd afgetrapt met een spetterende show! Soms wel érg spetterend… zoals bij illusionist Romana, die met water tovert en het niet kan nalaten het publiek te dopen.

Het verloren koffertje …
Even terug naar het begin: de show wordt geopend door een bijzonder optreden van een kinderendansgroep. Daarna komen Lex Uiting en Milouska Meulens het podium op, maar al gauw blijkt dat er iets mis is… het koffertje, waar is het koffertje met de Gouden Griffel?! Milouska kijkt vol ongeloof naar Lex. Ze heft haar armen, schudt haar hoofd en samen lopen ze het podium af. De zoektocht naar het koffertje is begonnen.

kinderboekenbal-gouden-griffel-bette-westera-doodgewoon-young-adults.nl-7Nog meer optredens van de dansgroep en Kinderen voor Kinderen volgen. Zang, dans, geweldige visuele effecten – er zijn kosten noch moeite gespaard om de avond tot een succes te maken. Natuurlijk is Simon van der Geest van de partij, want hij heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk geschreven: Per ongelukt – wanneer je per ongeluk iets doet wat lukt, heet dat volgens hem ‘per ongelukt’. Hoe creatief!

kinderboekenbal-gouden-griffel-bette-westera-doodgewoon-young-adults.nl-4

Ook is astronaut André Kuipers van de partij om een gastcollege vol superleuke feitjes te geven. Wist jij bijvoorbeeld dat een raket in de ruimte rondjes zweeft om de aarde en dat je als austronaut zweeft omdat je steeds ‘valt naar de aarde’? Het is raar, maar waar.

… en de Gouden Griffel
Ook Illusionist Romana is er en geeft een mysterieuze performance, waar wij nog steeds van in de ban zijn. Gedurende de hele show wordt op het scherm de spannende zoektocht van Lex getoond. Het publiek houdt zijn adem in en wordt opgeslokt door de show. Sommige kinderen kunnen het maar niet aanzien dat Lex zo onbenullig was het koffertje kwijt te raken en proberen hem te helpen. Uiteindelijk vindt hij het koffertje op de maan. (Bedankt voor de tip, André.)

kinderboekenbal-gouden-griffel-bette-westera-doodgewoon-young-adults.nl-5

De tijd is voorbij gevolgen en dan is het alweer tijd om de winnaar van de Gouden Griffel bekend te maken. En de winnaar is … poëziebundel Doodgewoon van Bette Westera en illustrator Sylvia Weve! Gefeliciteerd!

Een groene kinderchampagne
De avond is net écht begonnen en iedereen is blij dat de Kinderboekenweek van start is gegaan. Kinderen rennen in het rond terwijl de volwassenen proberen bij te kletsen met hun collega’s uit het boekenvak. Er wordt gedronken van de groene kinderchampagne, die – zo bleek uit ons experiment – toch wel veilig was.

Het was een geslaagde avond in het Nieuwe Luxor. De Kinderboekenweek is op een fantastische manier van start gegaan!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Alex Hoogendoorn

Alex Hoogendoorn

Gerelateerde artikelen

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.